Àmbit de la notícia
Internacional

Catalunya Voluntària presenta a Alexandria, Egipte, el manual de pau 'PeaceBag'

  • "Pack" per la construcció de la Pau

18 entitats de 14 països euromediterrànis han consensuat els continguts del manual PeaceBag for Euromed Youth, que es presentà a Alexandria. El manual, liderat per la Fundació Catalunya Voluntària i finançat per la Fundació Anna Lindh destaca la visió holística de pau i el protagonisme de les iniciatives juvenils com a plataforma per a la construcció de la Pau.

Aquest de juliol, es va presentar a la Bibliotheca Alexandrina, Alexandria, Egipte, l’esborrany del manual de pau PeaceBag For Euromed Youth, pas previ a la seva publicació a finals d’any, que pretén oferir eines pràctiques per a conscienciar a la població en la Cultura de Pau. 18 entitats euromediterrànies de 14 països han consensuat els continguts del manual després d’aplicar, durant tres mesos i en les seves comunitats, les directrius marcades per la directora del projecte, Meghann Villanueva de la Fundació Catalunya Voluntària, durant el mes de març a Vilanova.

Les entitats reunides a Alexandria des del 10 de juliol han exposat, matisat i acordat els continguts del Manual de Pau, adaptant-los a les realitats de la regió a la que es dirigeix. Les principals conclusions d’aquesta tercera fase del projecte són la necessitat de potenciar l’enteniment holístic de la pau i de la guerra en les diferents societats. «La cultura de Pau és integral i pot ser construïda a través de les relacions personals, la comprensió i el diàleg intercultural», declara Meghann Villanueva, directora del projecte PeaceBag For Euromed Youth El manual assenyala la importància de la mobilitat i major participació dels joves com a camí per a la Pau i l’educació intercultural. Les iniciatives dels joves afavoreixen una plataforma de cooperació a llarg termini que assenta les bases del compromís amb la Pau, tant a nivell local com global.

Per aconseguir-ho, s’ha acordat la necessitat que el Manual inclogui eines multidisciplinars que abracin diferents estaments de la societat, tot i que el projecte s’adreça sobretot a entitats i joves. El Manual es dividirà en quatre grans blocs i oferirà recursos per assolir els objectius fixats. El primer bloc recollirà definicions de conceptes com pau, conflicte, violència, transformació de conflictes, diàleg intercultural o joventut. Hi seguiran, en un segon bloc, models de treball i eines per aplicar i impregnar la feina diària de les entitats. El tercer apartat oferirà consells per aplicar el manual, des de la vessant més pràctica i material fins a la organitzativa. Per acabar, el manual oferirà un glossari on s’hi inclouran també referències d’entitats, pàgines web, etc.

S’estudiarà l’aplicació del Manual i es monitoritzaran els resultats, alhora que noves entitats i països de la regió entraran en l’equip d’aplicació i seguiment del projecte. La segona és que la demanda d’entitats fora de la zona euromediterrània ha estat gran i l’organització vol establir llaços de col·laboració per tal d’exportar el model a les regions interessades, com la del Càucas i l’est d’Europa o l’Àsia.

El manual final es publicarà a finals de 2010, el “PeaceBag”, i serà distribuït entre entitats i institucions públiques i privades dels països participants com a guia per a l’aplicació de les eines de treball acords amb la Cultura de Pau i la noviolència en els àmbits d’actuació de les entitats.
La diversitat cultural i la transversalitat del projecte ha estat garantida durant les tres fases del projecte a través de la participació de les 18 entitats que treballen en el Peace Bag, provinents d’Algèria, Egipte, Jordània, Líban, Palestina, Tunísia, Turquia, Israel, Bulgària, Grècia, Itàlia,
Països Baixos, Polònia, Romania i Espanya.

La primera fase del projecte va reunir a les 18 entitats euromediterrànies a Vilanova i la Geltrú per dissenyar el manual PeaceBag, a finals de febrer . La segona fase s’ha portat a terme en els respectius països, on les entitats han posat en pràctica les directrius del manual i han recopilat informació per a la seva redacció final, que es presenta demà –en la seva tercera fase– a Alexandria.

Peace Bag for EuroMed Youth s'emmarca dins del programa Clam per la Pau de la Fundació Catalunya Voluntària i és l'únic projecte de llarga durada a Espanya que ha rebut el suport de la Fundació Anna Lindh aquest 2010.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari