Àmbit de la notícia
Internacional

Ciberacció per demanar judicis justos pels detinguts sahrauís i fi de la tortura

  • Manifestacions al Sàhara Occidental
  • Camps de refugiats sahrauís a Tindouf (Algèria)

Amnistia Internacional posa en marxa una ciberacció per demanar un tracte humà i judicis justos pels detinguts sahrauís d'aquest maig, i per tal que s'investiguin les denúncies de tortures. Aquestes vulneracions actuals dels drets humans a la zona són, segons l'ONG, la punta de l'iceberg d'anys de repressió de la societat sahrauí.

Amnistia Internacional (AI) reclama a les autoritats marroquines que iniciï una investigació independent sobre les denúncies de tortures a 6 detinguts sahrauís mentre estaven en custòdia de la policia del Marroc al Sàhara Occidental. Els detinguts s'havien manifestat a principis de maig per l'autodeterminació del Sàhara Occidental. Van ser acusats de violència contra funcionaris i altres delictes de violència, delictes que poden ser penats amb condemnes de fins a 10 anys de presó.

 

AI denuncia que aquestes últimes detencions i tortures són la punta de l'iceberg d'anys de vulneracions dels drets humans a la zona

 

Actualment estan a l'espera de judici i ONG de drets humans denuncien que s'han aconseguit confessions sota tortura i que no hi ha garanties d'un judici just. AI inicia la ciberacció en aquest context.

 

La manifestació del 4 de maig a El Aaiun, origen de les detencions, va ser la culminació de 10 dies de protestes a tot el Sàhara Occidental per demanar l'autodeterminació de la zona, desprès que el Consell de Seguretat de Nacions Unides aprovés aquests dies la renovació del mandat de manteniment de pau, conegut com Missió de Nacions Unides pel Referèndum en el Sàhara Occidental (MINURSO).



El mandat inicial de la MINURSO, el 1991, va ser la preparació, durant un període de transició, d'un referèndum en el qual la població pogués escollir entre independència o integració al Marroc. Degut a l'oposició del Marroc, no es va incloure un component de drets humans en la Missió.

 

Els últims anys la tasca dels independentistes sahrauís s'ha vist obstaculitzada seriosament per ser considerada per les autoritats marroquines una amenaça a la seguretat interna i externa del país. No han pogut formalitzar legalment la seva constitució com organitzacions polítiques i socials, i s'han empresonat i torturat molts dels seus membres.



És per això que AI porta anys demanant a les Nacions Unides que estableixi un mecanisme de vigilància dels drets humans al Sàhara Occidental i als camps de refugiats de Tindouf, al costat algerià de la frontera del Marroc amb Algèria.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari