Clàudia Orlandini: "Construïm el pont entre els petits pescadors europeus i les institucions que decideixen les normatives"

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Clàudia Orlandini: "Construïm el pont entre els petits pescadors europeus i les institucions que decideixen les normatives"

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

Low Impact Fishers of Europe (LIFE) és una associació sense afany de lucre a nivell europeu que dóna veu a les comunitats de pescadors locals.

Van néixer a l’any 2009, en una trobada de pescadors i pescadores locals. Des de llavors, Low Impact Fishers of Europe (LIFE) ha crescut i avui dia són una estructura sense afany de lucre que ajuda a les comunitats de pescadors locals a defensar els seus drets a Europa. La seva responsable de Comunicació, Clàudia Orlandini, relata amb aquesta entrevista aquest projecte social en xarxa a nivell europeu.

1. Com definiries Low Impact Fishers of Europe?

Som una organització d’organitzacions, portada per pescadors per als pescadors. Low Impact Fishers of Europe incorpora aquells pescadors de petita escala però que generalment tenen un impacte social i econòmic positiu per a les comunitats a les que donen suport. En aquesta xarxa de pescadors, el propietari normalment també està a bord. S’embarquen en viatges diaris, amb un impacte mediambiental reduït i practiquen una pesca sostenible. Fins avui, aquests pescadors de "petita escala" han estat exclosos de les grans preses de decisions, tant en l’àmbit nacional com en l’europeu. A LIFE treballem a temps complet per donar veu a aquest grup de pescadors perquè arribin a les taules on es prenen les decisions i siguin escoltats en l’àmbit institucional.

2. Quan vau començar amb el projecte?

Vam néixer a l’any 2009, quan la Comissió Europea va llençar un debat obert al públic per revisar la normativa pesquera europea (PCP) i sobre com poder reformar-les. De fet, cansats de ser les víctimes, de veure la tendència privatitzadora dels estocs de peixos i sentir-nos dèbils davant dels drets de pesca a les mans d’uns pocs, vam decidir que era el moment per al canvi. Després de dos congressos, representants dels pescadors de petita escala d’onze països de la Unió Europea van crear LIFE, una plataforma europea que avui representa a més de 4000 pescadors a diferents països.

3. Quina és la vostra tasca diària?

LIFE no només parla pels seus membres a Brussel·les sinó que també assisteix i dóna suport a aquells que necessiten ser escoltats en persona. Construïm el pont entre els petits pescadors i els grans reguladors que prenen les decisions, com els polítics dels Estats membres, que són els que voten les propostes i decideixen les direccions de les normatives, amb una influència significativa pel futur de les comunitats locals de pescadors. A la mateixa vegada, LIFE té una coordinació regional que ajuda als petits pescadors a desenvolupar projectes pràctics sobre el terreny, identificar oportunitats de finançament i donar suport al sector per sobreviure.

4. Amb quines altres organitzacions us associeu?

Cooperem amb molts socis amb qui tenim objectius comuns. Per exemple, cooperem amb algunes ONG en qüestions mediambientals. També ho fem amb centres d’investigació per avaluar la contribució socioeconòmica dels petits pescadors a les comunitats locals. És important destacar que, tot i col·laborar amb altres estructures, som independents i tenim la nostra pròpia agenda i prioritats.

5. Quin impacte social té LIFE?

El nostre impacte social és gran perquè tenim entre les nostres prioritats el desenvolupament dels negocis familiars d’àmbit local. Durant segles, els pescadors han treballat per alimentar-se ells mateixos i també per alimentar al seu poble o petita comunitat. Respectant la biodiversitat marina, aquests petits negocis familiars han contribuït a posar peix sobre la taula i també a respectar el paper de la dona i de les filles, que normalment promouen el negoci mentre els marits i els germans estan al mar. Per tant, d’una banda l’impacte social és que creem vincles socials, culturals i econòmics entre les comunitats, i d’altra banda, també respectem el medi ambient marítim perquè els pescadors fan servir sistemes de pesca sostenibles.

6. Quina evolució heu tingut?

Hem passat de ser un grup de pescadors que es van trobar l’any 2009, a ser una Junta Directiva composta per pescadors, amb treballadors a Brussel·les, Barcelona i el Regne Unit. A més, hem crescut en reconeixement de les institucions europees, que identifiquen LIFE com una associació que dóna veu als petits i petites pescadores d’Europa.

7. Quina és la vostra perspectiva de futur?

Tenim molts objectius. El més important: fer que altres petits pescadors europeus s’integrin. Un dels nostres missatges és que units es fa la força, per tant volem que els petits pescadors entenguin que hi ha espai per a ells a les institucions i que junts podem obtenir el que mereixen.

En paral·lel a la feina institucional, tenim projectes que funcionen a nivell local. El producte dels nostres membres és local, fresc i sostenible i per això és important que tant les administracions com els consumidors sàpiguen qui són els pescadors artesanals i quin valor té el seu producte.

Afegeix un comentari nou