Com celebren el Dia Internacional de la Joventut arreu del món?

Associació per a Joves Teb
Dia Internacional de la Joventut 2017
Dia Internacional de la Joventut 2017
Edouard Portefaix d'Ucraïna amb un cartell que diu en anglès: No parareu el foc amb el foc
Edouard Portefaix d'Ucraïna amb un cartell que diu en anglès: No parareu el foc amb el foc
Grup de joves fent el símbol de la pau
Grup de joves fent el símbol de la pau
Joves dibuixant un mural. Projecte Youth4Peace
Joves dibuixant un mural. Projecte Youth4Peace
Aga Stajer amb un cartell que diu en anglès: Qualsevol cosa que pugui fer la violència, la pau la pot fer millor
Aga Stajer amb un cartell que diu en anglès: Qualsevol cosa que pugui fer la violència, la pau la pot fer millor

Com celebren el Dia Internacional de la Joventut arreu del món?

Associació per a Joves Teb

Resum: 

Sota el lema "Joves construint la pau" el 12 d'agost se celebra el Dia Internacional de la Joventut 2017, que reconeixerà l'aportació de les persones joves a la prevenció i resolució de conflictes.

Mai no hi havia hagut tanta població jove al planeta. Molts d'ells i elles viuen en països en conflicte, sovint conformant la majoria de la població. En concret, més de 600 milions de joves viuen en països afectats per conflictes armats o es troben afectades per múltiples violències. Són encara més vulnerables les noies joves, que corren un risc especial en relació a l’abús i l’explotació física i sexual.

Davant d'aquesta realitat, les Nacions Unides consideren de vital importància implicar els/les joves i les organitzacions de joves en la construcció de la pau: "La inclusió dels joves en l'agenda de pau i seguretat i en la societat en general és clau per construir i sostenir la pau".

Així, ha decidit dedicar el Dia Internacional de la Joventut d'enguany als i a les joves que treballen per construir la pau. Aquesta diada se celebra arreu del món el 12 d'agost.

L'ONU convida les associacions de joves d'arreu a celebrar aquesta diada. Els ofereix una sèrie de recursos per organitzar una activitat. També les anima a fer soroll a les xarxes socials, seguint el compte @UN4Youth a Twitter i la pàgina de Facebook United Nations Youth, i fent servir les etiquetes #YouthDay, #Youth4Peace i #ActOn2250.

Activitats arreu del món

Un mapa interactiu recull les accions que es realitzen arreu del món amb motiu d'aquest dia internacional. A Catalunya i a l'Estat espanyol no consta cap. Probablement per la data. A mitjans d'agost gran part de les entitats de joves fan vacances o estan a mig gas. En canvi, a altres països han programat diferents tipus d'accions per commemorar aquesta diada.

A Argentina, per exemple, reflexionaran sobre la joventut a les zones rurals i els Objectius de desenvolupament sostenible; a Ruanda parlaran sobre el paper dels i les joves com a promotors/ores de la pau a les seves comunitats; i a Tirana, Albània, faran una flashmob i sessions al carrer per conscienciar sobre la construcció de pau.

L'acte principal de la diada se celebrarà l'11 d'agost, a la seu de les Nacions Unides a Nova York. Reunirà experts de la societat civil juvenil, el govern i les Nacions Unides per explorar les diverses maneres en què els/les joves contribueixen a construir i sostenir la pau.

Xarxes de constructors/ores joves de pau

A tot arreu existeixen moviments socials i polítics liderats per joves que es dediquen a la prevenció de conflictes i la construcció de la pau en àmbit local i nacional. Algunes sumen forces amb altres organitzacions per incidir a una escala més gran. És el cas de la xarxa United Network of Young Peacebuilders (UNOY), que aplega a 80 organitzacions joves de 50 països diferents, dues d'elles catalanes: la Fundació Catalunya Voluntària i Nexes.

Aquesta xarxa treballa per "enfortir iniciatives de construcció de pau dirigides pels joves, facilitar un espai segur per al diàleg i la transformació del conflicte, desenvolupar les capacitats organitzatives dels seus membres i apropar les veus dels joves als responsables polítics a nivell regional i global".

Una altra xarxa que treballa en aquest sentit és la Youth Peace Ambassadors Network. En aquest cas, els i les membres són joves europeus i europees que participen en organitzacions i projectes de la societat civil dirigits per joves.

Reconeixent els/les joves com agents de canvi

La commemoració del Dia Internacional de la Joventut té dos pilars: la Resolució 2250 del Consell de Seguretat i el Programa mundial d'acció per a la joventut. Un dels objectius de la diada és també donar a conèixer aquests documents, que aposten per implicar els i les joves en els espais de decisió i actuació.

Afegeix un comentari nou
0