Desos, una llavor a Nicaragua per al creixement sostenible

LaviniaNext
Autor/a: 
Alba Marino
Els projectes de Desos promouen la inserció sociolaboral Font: Desos
Els projectes de Desos promouen la inserció sociolaboral. Font: Desos
Desos educa per la Justícia Global Font: Desos
Desos educa per la justícia global. Font: Desos
Els instituts treballen per un aprenentatge-servei amb les entitats Font: Desos
Els instituts treballen per un aprenentatge-servei amb les entitats. Font: Desos

Desos, una llavor a Nicaragua per al creixement sostenible

Autor/a: 
Alba Marino
LaviniaNext

Resum: 

Desos és una organització d’àmbit internacional i local que treballa pel desenvolupament solidari. Tracten els seus projectes socials de manera econòmicament justa i ecològicament sostenible.

La cooperació al desenvolupament, l'educació per a la justícia global i l'economia social centren la tasca de Desos, una entitat nascuda a Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat) el 2001. Des dels seus inicis, ha desenvolupat diversos projectes a Nicaragua adreçats a la millora de les condicions de vida de les persones desafavorides.

La cooperació internacional arriba a Nicaragua

L'any 2001, Sant Boi de Llobregat es va agermanar amb una ciutat de Nicaragua, San Miguelito. Aquell fet va coincidir amb el mandat de l’alcalde Xavier Vila, un dels fundadors de l’ONG. Arran d’aquesta relació entre ambdós municipis es va iniciar el projecte de cooperació internacional a la localitat nicaragüenca.

El primer pas va ser la realització d'un estudi de diagnosi de la situació a San Miguelito per saber quines eren les seves carències i necessitats. Aquest exercici previ va servir per detectar on Desos podia ajudar. La coordinadora del projecte, Rebeca Segura, explica que calia "millorar la qualitat i la quantitat de les produccions agrícoles al municipi".

A partir d'aleshores, van començar a treballar en tres línies d’actuació: un pla urbanístic de la ciutat, un projecte d’autoconstrucció d’habitatges per a famílies de zones rurals i, per últim, el dret a l’alimentació.

San Miguelito té un nucli urbà de 3.000 persones. La resta d’habitants, uns 20.000, viuen en comunitats rurals i algunes d’elles estan prou aïllades. Allà es dediquen a l’agricultura de subsistència, és a dir, cultiven només el que necessiten per menjar. Des de Desos van veure l’oportunitat d’aprofitar els terrenys de què disposaven per poder augmentar la producció agrícola i diversificar-la amb altres productes i millorar, així, l'alimentació de les famílies.

La bona tasca de Desos a San Miguelito va expandir-se a altres zones de Nicaragua. L'any 2002 van començar a treballar també a Bluefields i a Kukra River, a la Regió Autònoma de l’Atlàntic Sud, on Moisès Arana era cònsol de Nicaragua a Barcelona. Allà es van impulsar programes integrals de desenvolupament social i econòmic a les comunitats rurals de la zona.

Finançament per als projectes d'emprenedoria

Des dels seus inicis, Desos tenia vocació d'ampliar el seu camp d'actuació, sempre atenent a les necessitats detectades sobre el terreny. El 2007, l'entitat va iniciar un nou projecte al país, aquest cop relacionat amb el finançament. Va néixer el fons de crèdit a la producció amb l'objectiu de donar crèdits per millorar els projectes locals. El projecte va començar amb un capital de 30.000 euros i, actualment, compta amb un fons de 135.000 euros. Amb aquests crèdits s'aconsegueix invertir en maquinària, per exemple, una despesa que permet accelerar i facilitar les feines del camp.

Desos està registrada com a entitat estrangera a Nicaragua i són ells els que gestionen els crèdits des del 2011. Disposen d’un equip local format per valorar la viabilitat dels projectes que sol·liciten els crèdits. El comitè de concessions, format pels agricultors, és qui decideix si s’atorguen els diners i en quina quantitat.

En els últims anys, s’ha creat una línia de crèdit específica per a dones amb pocs recursos. Aquests solen ser d’impostos més baixos i amb unes condiciones més avantatjoses per a elles. "Les dones d’àmbit rural tenen molt poques possibilitats d’obtenir finançament pel circuit normal i són el sector de la població més vulnerable", reflexiona Segura, la coordinadora del projecte. Aquests crèdits els hi atorguen la possibilitat de poder iniciar les seves emprenedories.

Els ODS de l’ONU

L’ONU va aprovar el 2015 l’agenda 2030 amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). De les 17 metes a les quals es va comprometre l’ONU, Desos s'ha vinculat amb quatre dels objectius: fam zero, igualtat de gènere, educació de qualitat i acció pel clima, a través de quatre reportatges.

La intenció del projecte és sensibilitzar la gent de Catalunya entorn al tema del desenvolupament sostenible. “Eren projectes que teníem pensats fer a Nicaragua, però per la situació política que hi ha al país, de repressió i de control polític, no ens han donat els permisos, no ens han autoritzat”, lamenta Segura. Finalment, han entrevistat a nicaragüencs que viuen a Catalunya i que són defensors dels drets humans.

Projeccions internacionals

De moment, Desos té previst seguir centrant el seu focus a Nicaragua, però tenen altres projectes internacionals en ment: “per la situació política, hi ha persones nicaragüenques que han hagut de marxar del país i s’han exiliat a països del voltant, sobretot a Costa Rica. Estem analitzant si és viable poder fer algun projecte per ajudar a les persones que s’han refugiat a d'altres països”, explica Segura.

La tasca local de Desos

La tasca de Desos, però, no només és internacional. En l’àmbit local centren els seus esforços en la promoció de l’economia social i l’educació per la justícia global.

Actualment, estan treballant en escoles i instituts amb una metodologia participativa i vivencial. Els instituts aposten per l’aprenentatge-servei, en què les entitats preparen una formació per a l’alumnat i després aquests fan un servei comunitari.

En l’àmbit educatiu treballen “de manera molt participativa en la docència” i dissenyen “els plans d’acció que s’implementaran durant el curs”, detalla la coordinadora del projecte.

Central Parc: de Nova York al Baix Llobregat

La sostenibilitat és un dels seus eixos d'actuació. L'apliquen a projectes socials, econòmics i mediambientals des de totes les dimensions. De fet, aquesta és la seva màxima, aconseguir un desenvolupament econòmic i social, sostenible i equitatiu: “intentem que les accions siguin sostenibles en el temps, en totes les seves branques”, reflexiona Segura.

En la sostenibilitat mediambiental tenen un gran projecte a la ciutat de Sant Boi de Llobregat, el Central Parc, del qual Desos és un dels socis fundadors. És un parc agrari amb 160 hectàrees abonades i usades per l’agricultura ecològica que intenten recuperar. Fins el moment, estan treballant en 5 d'aquestes hectàrees. Fomenten, a més, la formació i la inserció laboral de persones en situació de vulnerabilitat.

Subvencions als projectes

Per realitzar totes les activitats i formacions, Desos rep subvencions de diferents òrgans administratius com l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, l’Ajuntament de Barcelona, l’Obra Social "la Caixa" o la fundació Roviralta. Durant els anys, aquests ingressos van variant però Segura recalca que s’esforcen al màxim per poder obtenir el que demanen als finançadors: “quan fas projectes de qualitat t’ho valoren i és més fàcil que t’ho donin”.

La relació amb aquests actors polítics i econòmics es materialitza a través de concursos, com qualsevol altra entitat. Dels ajuntaments, però, “sempre obtenim ingressos perquè els nostres projectes estan enfocats en la mateixa línia que les polítiques municipals”, admet Segura.

Amb l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat sí que tenen un conveni pel qual els cedeixen terrenys al parc agrari per desenvolupar els projectes d’inserció laboral i social del Central Parc.

També tenen el suport de l’AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona), la Generalitat de Catalunya, el Govern d’Espanya i la Unió Europea. Compten amb la col·laboració del Voluntariat de Sant Boi de Llobregat, Espigoladors, Enginyers Agrònoms de Catalunya, la Unió de pagesos, el Parc Agrari del Baix Llobregat i l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona, entre altres.

Afegeix un comentari nou