El Comerç Just té un impacte positiu en el desenvolupament rural
Comparteix
Un estudi sobre l'impacte del Comerç Just conclou que les cooperatives o plantacions de comerç just no només tenen un efecte positiu per als socis de les cooperatives i els treballadors, sinó que també incideix positivament en el desenvolupament rural de la zona i millora les condicions socials, econòmiques i ecològiques.
L'Estudi d'Impacte del Comerç Just investiga a fons l'impacte del Comerç Just com a eina per a la reducció de la pobresa a través del desenvolupament rural. Se centra en sis organitzacions de productors de tres continents, tots amb el certificat Fairtrade (certificat d'organitzacions de productors d'acord amb els estàndards de Fairtrade International). En concret s'han investigat organitzacions de productors de flors (Kenya), cacau (Ghana), cafè (Perú), plàtans (Perú), te (Índia) i cotó (Índia).
128 entrevistes estructurades, 32 grups de discussió, 11 observacions i 3.750 enquestes estandarditzades, realitzades per 60 entrevistadors/ores avalen aquest estudi que partia de la hipòtesi de que el Fairtrade incideix de manera positiva en els treballadors de les organitzacions de productors, les seves famílies i la comunitat. La investigació ha confirmat la hipòtesi.
Els resultats de l'estudi posen de relleu impactes positius del Comerç Just en diferents àrees del desenvolupament rural i permeten entendre millor les fortaleses i debilitats del sistema Fairtrade, així com els factors determinants per a l'èxit de la certificació de Comerç Just a l'hora d'augmentar el nivell de desenvolupament.
Determina, per exemple, que tant les condicions laborals com la situació socio-econòmica dels treballadors/ores han millorat.
La prima de Comerç Just és, segons l'estudi, un dels factors essencials que permet portar els efectes positius del Comerç Just més enllà dels socis individuals i dels treballadors i les seves famílies. Aquesta prima és un pagament addicional dins el sistema d'etiquetatge de comerç just amb la intenció de ser una eina per al desenvolupament socioeconòmic i per a l'apoderament de les comunitats productores. L'estudi certifica que la prima fa la seva funció en els casos analitzats i que, a més a més, fomenta la participació i implicació de tothom en les iniciatives que es porten a terme gràcies a ella.
En el cas de les cooperatives de cafè i plàtans s'ha constatat fins i tot un impacte positiu del Comerç Just al desenvolupament local i nacional, fomentant la millora d'infraestructures locals.
Per tant, l'estudi conclou que el treball amb Fairtrade és beneficiós per als petits productors i treballadors implicats i per al desenvolupament de les regions en les que aquests operen. A més, destaca que la qualitat de l'organització, la motivació del respectiu responsable de les decisions (administrador o consell d'administració de la cooperativa), així com la comprensió i el coneixement general sobre el Comerç Just entre els productors i treballadors, són els factors principals per a l'èxit del projecte.
Per a més informació pots cunsultar:
- Resum de l'estudi (en castellà)
- L'estudi complet (en anglès)
Afegeix un nou comentari