El Consell de la Joventut de Barcelona estreny lligams amb el jovent organitzat a Colòmbia

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
 Font: CJB
Trobada de la delgació del CJB amb el Consejo Municipal de Juventud de Buenaventura. Font: CJB
 Font: CJB
David Franquelo, parlant a l'Acte formal d'agermanament amb el Consejo Municipal de Juventud de Cali. Font: CJB
 Font: CJB
Acte organitzat per la Unión de Resistencias de Cali al Monument per la Resistència el dia 28 d'abril amb motiu del primer aniversari del Paro Nacional. Font: CJB

El Consell de la Joventut de Barcelona estreny lligams amb el jovent organitzat a Colòmbia

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

Una delegació de l’entitat ha viatjat al país llatinoamericà per cooperar i teixir aliances, com l’agermanament que han signat amb el Consejo Municipal de la Juventud de la ciutat de Cali.

El diàleg i les aliances internacionals són eines que serveixen per teixir vincles i enfortir les lluites i els reptes comuns. Amb aquest objectiu, una delegació del Consell de la Joventut de Barcelona (CJB) ha viatjat a Colòmbia, on ha engegat un projecte de cooperació i ha estret lligams amb la joventut associada del país.

Entre el 25 d’abril i el 7 de maig passats, tres membres del CBJ han visitat el país i han fet parada a les ciutats de Medellín i Cali, on s’han trobat amb diverses entitats i agents juvenils per teixir xarxa i generar projectes compartits en diferents àmbits. Un dels actes més destacats ha estat la formalització de l’agermanament entre el CJB i el Consejo Municipal de la Juventud de Cali, una aliança que ha permès establir llaços i compartir experiències mútues entre conselleres de joventut de les dues ciutats.

L’oportunitat fer aquest viatge va sorgir arran del Fòrum Internacional Youth Act, organitzat pel CJB i el Servei Civil Internacional (SCI), que es va celebrar a Barcelona el novembre del 2021 i va aplegar joves activistes de quinze països. “Va ser allà on ens vam posar en contacte amb activistes de Colòmbia, que va ser un dels països d’on van assistir més persones a participar de diferents formes, i amb qui vam mantenir i aprofundir la relació”, explica el David Franquelo, vicepresident del CJB i un dels membres que va participar al viatge.

A Colòmbia tot just s’estan implementant els Consejos Municipales de Juventud, que ja s’havien aprovat pel Govern estatal des de fa anys, però no s’havien impulsat fins fa ben poc. Aquest procés que ha permès generar un context per treballar de la mà i compartir experiències.

Una estada en el marc del primer aniversari del Paro Nacional

La visita ha tingut lloc en el marc del primer aniversari del Paro Nacional, l’esclat social que va paralitzar Colòmbia la primavera del 2021, en què el jovent va jugar un rol central en l’avantguarda de la mobilització. Els membres del CJB s’han trobat amb organitzacions liderades per joves que van participar-hi activament, com la Unión de Resistencias de Cali, i han pogut conèixer de primera mà diferents realitats i resistències que va aplegar la protesta.

“Ens vam trobar que el Paro Nacional va posar de manifest a les ciutats, de forma més clara, les múltiples violacions de drets fonamentals i va crear una major conscienciació”, exposa a Xarxanet el David Franquelo, i afegeix que va ser “el jovent qui va estar en primera línia de la mobilització, posant el cos”.

El vicepresident del CJB ressalta el valor de tota la feina que hi havia al darrere de la protesta, per exemple, “pel que fa al treball més reproductiu que duien a terme les anomenades ‘mamás de las ollas’, presents als punts de resistència, on la seva tasca va sumar persones a la protesta i sense elles no hagués estat possible mantenir la vaga”, destaca de la visita a una trentena de punts de resistència a la ciutat de Cali.

Trobades per compartir experiències i aprenentatges

La mobilització va obrir un horitzó per al jovent, que ho ha aprofitat per conscienciar més gent i reforçar l’organització de les joves a nivell comunitari. Precisament, intercanviar experiències i compartir coneixements en aquest àmbit ha estat un dels objectius del viatge. En aquest sentit, el CJB ha assistit a diferents actes com a organització convidada per explicar el model associatiu de la ciutat de Barcelona.

“Respecte a la nostra forma de viure des de l’associacionisme, els ha interessat molt tot el tema de l’educació en el lleure, per exemple, que és bastant particular nostre; també el model organitzatiu del Consell, que estructuralment és diferent dels d’allà; però bàsicament hem compartit, lluites, necessitats i preocupacions comunes”, sumen des del CJB.

També hi han assolit aprenentatges per part de la joventut associada a Colòmbia, que viu una realitat diferent de la de Barcelona. “A nivell organitzatiu, ens ha sorprès positivament i hi hem vist una xarxa molt forta, potser més que a casa nostra, i segur que en podem aprendre molt”, diu Franquelo, que destaca l’autogestió educativa de base del jovent: “ens hem trobat amb gent molt preparada, molt informada i molt bona comunicant”.

Ara bé, a Colòmbia tot plegat es complica per la repressió ferotge de l'Estat i la influència d’organitzacions criminals, que dificulten qualsevol forma d’organització, també en el cas de la joventut. “Els estan matant i continuen organitzats i mobilitzats, si això succeís així a casa nostra no sé què passaria amb el moviment juvenil, però probablement hi hauria una desmobilització gran”, opina el membre del CJB.

Durant l’estada al país, han conegut la realitat de la joventut organitzada gràcies a trobades amb moltes entitats com la Red Feminista Antimilitarista de Medellín, el Consejo Municipal de la Juventud de Buenaventura, el Partido Comunes, la Manada Colectiva Feminista de DDHH, així com amb autoritats i dinamitzadores juvenils de comunitats indígenes, entre altres.

Hi han pogut copsar realitats diverses, com la de les poblacions afro i indígena, que han patit vulneracions constants de drets fonamentals i un jovenicidi reiterat -i completament invisibilitzat- durant quatre segles.

El CJB s’agermana amb el Consejo Municipal de la Juventud de Cali

Un dels actes destacats del viatge ha estat la signatura del document formal d’agermanament entre el CJB i el Consejo Municipal de la Juventud (CMJ) de Cali, que només fa uns mesos que està en actiu. Un acord que servirà als consells per enriquir-se de les experiències mútues.

Durant la trobada, la presidenta del CMJ de Cali, Gabriela Posso, ha posat el focus en la importància de plantejar processos col·lectius entre les dues ciutats: “Per a nosaltres és l'oportunitat d'aprendre i fer treballs conjunts per l'experiència que els consellers de Barcelona porten treballant des del 1980, i el seu coneixement ens retroalimenta en aquests espais que són vitals en la transformació que volem per a la ciutat”, ha expressat, en declaracions recollides per la web del CJB.

Igualment, la sessió de treball conjunta que s’ha dut a terme ha servit per començar a pensar projectes comuns en els àmbits de l’educació transformadora i crítica, l’economia solidària, la participació política juvenil i el rol que el jovent ha d’ocupar a les ciutats i als òrgans polítics que existeixen. Ambdues organitzacions han acordat continuar treballant plegades i enfortir la col·laboració en els pròxims anys.

Així i tot, com expressa Franquelo, “l’agermanament té aquesta part més institucional i simbòlica, però el nostre compromís és amb tot el jovent colombià”, precisa. Per això, la idea és mantenir el contacte periòdic amb les persones dels diferents col·lectius amb qui s’han trobat: “en cap cas ho hem plantejat com un fet puntual, sinó com una relació amb objectius de col·laboració a llarg termini, per exemple, a través de trobades virtuals i explorant la possibilitat de noves trobades aquí o allà”.

A més, des del CBJ també volen materialitzar aquest compromís col·laborant més activament amb entitats i grups que treballen des de Catalunya, com el col·lectiu Maloka o la Taula per Colòmbia, entre altres, per fer incidència i visibilització del que passa a Colòmbia.

Afegeix un comentari nou