El voluntariat a Grècia, guanyador del Premi Nansen pels Refugiats 2016

 • Guardonats amb el Premi Nansen 2016. Font: ACNUR

  Guardonats amb el Premi Nansen 2016. Font: ACNUR

 • Efi Latsoudi, durant la gala de Premis. Font: Youtube

  Efi Latsoudi, durant la gala de Premis. Font: Youtube

 • Konstantinos Mitragas, durant la gala de Premis. Font: Youtube

  Konstantinos Mitragas, durant la gala de Premis. Font: Youtube

Efi Latsoudi i Konstantinos Mitragas, en nom de l’Equip de Rescat Hel·lènic, han rebut el guardó que entrega cada any l’ACNUR.  

Dues persones voluntàries de l’Equip de Rescat Hel·lènic (HRT en les seves sigles en anglès) han rebut el Premi Nansen pels Refugiats 2016. Es tracta de l’activista en drets humans al campament PIKPA Efi Latsoudi i el voluntari Konstantinos Mitragas, que han rebut el reconeixement anual que atorga ACNUR per la seva tasca al Mediterrani, amb l’ajuda a milers de persones refugiades que van arribar a les costes gregues durant l’any 2015.

Des de l’any 2007, Grècia ja rebia un gran nombre de població refugiada. No obstant això, durant el 2015 el nombre de persones que arribaven al país es va incrementar, amb un registre de 500.000 persones que van arribar només a l’illa de Lesbos durant l’any passat. Per a moltes persones que han hagut de deixar casa seva per motius de guerra, discriminació ètnica, situacions de misèria o pel canvi climàtic, la feina feta pel voluntariat a Grècia i l’esforç humanitari d’aquest col·lectiu ha tingut una importància cabdal per retrobar el camí de les seves vides.

Actualment més de 200.000 voluntaris i voluntàries formen l’Equip de Rescat Hel·lènic, guiat per Mitragas. Durant l’any 2015, van realitzar 1.035 operacions de rescat, van salvar 2.500 vides i van assistir a més de 7.000 persones, segons dades recollides per l’Agència de l’ONU pels Refugiats.

Latsoudi, per la seva banda, és una de les fundadores del campament PIKPA a Lesbos. Aquest era un antic camp d’estiu per a infants, però l’any 2012 les autoritats locals van transformar-lo per convertir-lo en un camp de refugiats. Durant l’any 2015, PIKPA va acollir 600 refugiats per dia, tot i tenir una capacitat màxima de 150. En els darrers quatre anys, PIKPA ha ajudat a més de 30.000 persones refugiades.

Guanyadores anteriors del Premi:

 • 2015: Aqeela Asifi, professora refugiada afgana, escollida pels seus esforços per ajudar a les nenes refugiades a tenir accés a l’educació a Pakistan.
 • 2014: Red Mariposas, un grup de dones que ajuden a les víctimes del desplaçament i la violència sexual a Buenaventura, Colòmbia.
 • 2013: Germana Agélique Namaika, pel seu valor i suport a les supervivents de la violència a la República Democràtica del Congo.
 • 2012: Hawa Aden Mohammed, per la seva tasca en l’empoderament de milers de dones i nenes somalis desplaçades. 

Afegeix un comentari nou