Els beneficis de la perspectiva holística en programes d’acollida de persones migrades
Comparteix
El projecte ‘Em construeixo’, de Nou Sol, treballa per a la integració social de les persones migrants a Catalunya, des d’una perspectiva feminista, decolonial i amb els drets humans al centre.
Poder construir relacions interculturals de manera positiva i beneficiosa, aconseguir integrar-se socialment i construir una vida en un país nou, en termes d’idioma, habitatge, documentació, àmbit laboral i tots els sectors necessaris i imprescindibles, és l’objectiu principal que presenta el programa d’acollida i projecte ‘Em construeixo’, impulsat per l'ONG gironina Nou Sol.
El valor afegit que presenten els tallers és que es desenvolupen des d’una perspectiva holística, ja que la persona encarregada de la formació, Lucía Gaete, és migrant i recupera i recull la seva experiència personal com a dona migrada, el punt de vista del seu entorn proper, també format per persones migrades, i els coneixements adquirits a través de la feina que ha desenvolupat a Nou Sol al llarg dels anys.
La importància d’aprendre a gestionar dificultats i situacions pròpies del país
“La majoria de tallers de programes d’acollida estan dissenyats des d’una perspectiva que, per a una persona migrant, no resulta del tot útil i hi ha situacions que no es tracten”, explica Lucía Gaete, tècnica de projectes de Nou Sol.
I afegeix que si ningú explica i forma en com gestionar diferents moments, experiències de la vida quotidiana o maneres de fer pròpiament culturals del territori, pot incidir en les relacions interculturals d’una persona migrada. És a dir, fruit del desconeixement i de no entendre què passa, es pot crear una situació de refús o frustració.
“Si tens els coneixements de l’experiència i la formació, saps com gestionar diferents situacions i t’obre moltes portes per conèixer noves persones, i que aquestes sàpiguen què fas, en què pots resultar útil…”, destaca Gaete.
La configuració dels tallers
El curs segueix l’estructura bàsica determinada a la Llei d’Acollida Catalana, és a dir, una organització en mòduls (A, B i C). Des de Nou Sol, a més, també realitzen el ’D’, especialitzat en gènere. “Aquesta és l’estructura mínima, però nosaltres hem afegit tallers de sexoafectivitat, de noves masculinitats i un curs d’informàtica de nivell bàsic”, afirma la tècnica de projectes de Nou Sol. A més, expliquen a les usuàries com s’entenen les relacions sexoafectives a Catalunya i incorporen un taller sobre el dol migratori.
Alhora, des de l’entitat destaquen la importància d’aprendre a utilitzar un ordinador com a eina per gestionar la cerca d’habitatge i feina. Tots els tallers es desenvolupen amb traductores, una per a cada grup, per tal d’assegurar que cada usuària rebi la informació sense entrebancs. “Si intentes formar una persona en una llengua que no coneix o domina poc, difícilment ho retindrà. Llavors, no estaríem complint l’objectiu”, afirma Lucía Gaete.
Un altre servei que incorporen els tallers és un espai de cura de menors, ja que un gran nombre de persones migrades arriba amb infants i per a elles és molt complicat trobar una solució per assistir als tallers sense deixar-les soles. Perquè aquesta situació no passi i tothom pugui participar, des de Nou Sol varen decidir implementar aquest servei.
PROJECTE EM CONSTRUEIXO
— NouSol ONG (@nousolorg) October 21, 2022
Estem executant el segon programa del projecte d'acollida em construeixo que lliura formació dels mòduls a, b, c i d de la llei d'acollida amb una perspectiva holística. pic.twitter.com/kfoeZtxM3H
L’estructura del projecte és la següent: hi ha dos programes cada any i, dintre d’aquests, tres cursos. Per una banda, el curs extensiu està dedicat a persones analfabetes o que no tenen cap coneixement de la llengua catalana. Per altra banda, els dos cursos intensius estan dirigits a persones que ja coneixen mínimament el català o parlen alguna llengua hispana, un fet que els facilita l’aprenentatge.
Actualment, Nou Sol està a les portes de finalitzar el segon programa de l’any, ja que el curs extensiu i els dos cursos intensius finalitzen entre principis de novembre i la segona setmana de desembre. Diferents equipaments públics, com centres cívics o casals de diferents poblacions, són els espais que acullen els tallers.
Tres anys de resultats positius
“Ens sentim molt orgulloses dels resultats obtinguts. Aquest enfocament holístic era molt necessari i útil”, explica Lucía Gaete i afirma que, després de mantenir contacte amb la majoria de persones que han participat en els cursos des del 2019, relaten que la seva participació dins de la comunitat d’acollida és molt diferent a la d'altres persones que coneixen i que no han participat en aquest curs. Els coneixements adquirits els fan sentir en una posició de fortalesa.
Els resultats són positius i les usuàries senten gratitud pels coneixements adquirits. “Algunes d’elles m’han dit ‘gràcies per parlar-me d’aquest tema perquè no m’havia atrevit a parlar-ho mai amb ningú’ o ‘gràcies per indicar-me això perquè, si no, no hauria tingut possibilitats de fer-ho d’una altra manera’”, destaca Gaete.
El programa mantindrà la mateixa estructura d’execució del projecte i, dins dels seus reptes de futur, el principal és arribar a més persones. Des de l’organització destaquen aquest punt de vista holístic que marca la diferència, la posició d’interculturalitat que treballen i l’enfocament en drets humans que els permet una acollida i integració beneficiosa dins la nostra societat.
Afegeix un nou comentari