GivingTuesday, la ressaca del Black Friday amb objectiu solidari
Comparteix
El 3 de desembre arriba una jornada que crida a la solidaritat, després dels dies de compres desenfrenades que han donat el tret de sortida a la campanya de Nadal.
L’any 2012, el Black Friday, la festa que inaugura oficialment la temporada de compres de Nadal amb descomptes irresistibles, arribava per primer cop a Espanya disposada a seguir el model d’èxit d’altres països. Aquell mateix any, i com a contraposició a l’enorme despesa econòmica que seguia aquesta celebració, va aparèixer també als Estats Units, i de la mà de les Nacions Unides, el moviment conegut com a GivingTuesday (Dimarts per donar), un dia en què es promou fer despesa en solidaritat.
El seu objectiu, en paraules de Patricia Moreno, responsable de comunicació de GivingTuesday a Espanya, no és cap altre que “fer créixer la solidaritat al nostre país i a tot el món, i que cada cop més països se sumin al moviment per fer-lo més global”. I sembla que ho estan aconseguint: en l’edició del 2019, el GivingTuesday ha aconseguit sumar més de 70 països que col·laboren amb el moviment amb diferents projectes socials.
“El millor de tot això és que es pot formar un teixit col·laboratiu que ens permet fer meetings anuals, on s’exposen idees realitzades en determinats països i, si la resposta ha estat positiva, portar aquestes idees a altres estats”, afirma Moreno.
L’èxit del GivingTuesday a Espanya també és força destacable: en els 4 anys des que el moviment va arribar a l’Estat, s’ha passat d’un total de 405.000 € recaptats els primers anys als gairebé 700.000 € de l’edició de l’any passat. Aquest augment progressiu ha permès fixar-se un objectiu més ambiciós: arribar al milió d’euros. Això sense comptar amb tots els partners, col·laboradors i patrocinadors que s’han anat sumant al moviment.
Un moviment global
Si l’any passat GivingTuesday podia afirmar que comptava amb entitats col·laboradores de tant pes com l’Obra Social “la Caixa”, la Fundació ONCE, OXFAM o DKV, aquest any també s’hi han sumat la Fundación Carasso, l’Hospital de la Vall d’Hebron o l’empresa de software Salesforce.
“La nostra idea és que el GivingTuesday s’entengui com un moviment global i que permet la col·laboració d’entitats, empreses, escoles... i també particulars, en el que les formes de col·laboració són tantes com un es puguin imaginar. Posem al servei de tots aquells que vulguin participar molts recursos i idees perquè es pugui escollir allò que més agrada i més ens animi a col·laborar”, detalla Moreno.
Donar aliments, roba, diners, objectes de segona mà... però també altres donacions que no siguin tangibles, com ara donar sang, per exemple, o oferir-se com a voluntari, són només algunes de les opcions que estan disponibles a l’abast de gairebé tothom.
Els mitjans, els aliats del moviment
L’èxit del moviment també té el seu reflex a les xarxes socials, que han servit d’altaveu per a difondre el missatge i arribar a la quantitat més gran de persones possible. L’any passat, el hashtag #GivingTuesday va ser trending topic durant 11 hores. El focus, però, està posat en altres mitjans més tradicionals: premsa, ràdio i televisió són les eines que més interessen per donar més visibilitat al moviment.
Un moviment amb futur?
En un moment en què el Black Friday té cada cop més força, es podria entendre com una resposta lògica l’aparició de cada cop més moviments solidaris i alternatius per fer-li front. Tot i això, “nosaltres no volem lluitar contra el Black Friday ni que aquest desaparegui”, comenta Moreno. “Entenem que pot coexistir sense cap problema amb el GivingTuesday. Pot haver-hi un dia o una setmana que es dediqui a les compres de Nadal, i per l’altre costat, un dia que existeixi amb l’objectiu de fer donacions, fer una bona acció pels altres, un voluntariat”, matisa.
Es poden consultar totes les accions de donació que es realitzen aquest 2019 a Espanya a la pàgina web.
Afegeix un nou comentari