Human Rights Watch afirma que els cossos de seguretat de l’Estat van fer un ús desproporcionat de la força l’1-O

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar
Policia Nacional Espanyola.  Font: Contando Estrelas, Flickr
Policia Nacional Espanyola. Font: Contando Estrelas, Flickr
Logo de Human Rights Watch. Font: HRW
Logo de Human Rights Watch. Font: HRW
Kartik Raj, investigador de Human Rights Watch enviat a Catalunya. Font: HRW
Kartik Raj, investigador de Human Rights Watch enviat a Catalunya. Font: HRW

Human Rights Watch afirma que els cossos de seguretat de l’Estat van fer un ús desproporcionat de la força l’1-O

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

L'ONG internacional va dur a terme una investigació independent després del referèndum, en el qual 900 persones van resultar ferides.

Human Rights Watch (HRW) ha afirmat després d’una investigació independent que els cossos de seguretat de l’Estat espanyol van fer un ús desproporcionat de la força el passat dia 1 d’octubre del 2017, quan van intentar aturar persones que es congregaven a dins i al voltant dels centres de votació durant la celebració del referèndum d’autodeterminació de Catalunya. L’ONG internacional ha acusat la Guàrdia Civil i a la Policia Nacional d’haver fet servir porres i escuts per carregar contra ciutadans i ciutadanes que protestaven pacíficament. Segons informacions oficials donades pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, gairebé 900 persones van resultar ferides durant el dia del referèndum.

HRW va parlar amb víctimes i testimonis i va revisar diferent material com vídeos, fotografies o proves mèdiques a les províncies de Girona i Barcelona. Les forces de seguretat van ser enviades a Catalunya amb l’objectiu d’aturar les votacions i de confiscar les urnes després de rebre una ordre judicial. L’investigador d’Europa Occidental de l’organització Kartik Raj, que treballa en els camps de l’anti terrorisme, l’extremisme i el populisme, va afirmar que la investigació en tres casos diferents va confirmar l’ús excessiu de la força per part dels cossos de seguretat de l’Estat. “La policia pot haver tingut la llei del seu bàndol i una ordre judicial per complir, però això no els hi donava el dret de fer servir la violència contra manifestants pacífics”, va afirmar en una publicació de HRW al web oficial de l’ONG.

El referèndum català va ser declarat inconstitucional pel Tribunal Constitucional. Tot i això, la jornada es va celebrar amb un suport massiu de la societat civil. Concretament, Human Rights Watch va documentar un ús excessiu de la força a una escola de primària a Girona i a les poblacions d’Aiguaviva i Fonollosa (a la província de Barcelona). D’acord amb la investigació, les fotografies publicades pels mitjans i penjades a les xarxes socials mostren aquest ús desproporcionat de la força contra la gent que intentava votar.

El Govern espanyol, per contra, ha afirmat que les forces de seguretat van seguir ordres judicials que “van ser degudament executades i d’una manera apropiada i proporcionada”. En paraules del Ministre d’Interior Ignacio Zoido les forces policials no van atacar ni a la ciutadania ni a les seves idees polítiques.

El dia 1 d’octubre, Kartik Raj va viatjar a Catalunya per investigar al·legacions sobre l’ús excessiu de la força visitant Barcelona, Girona, Fonollosa i Aiguaviva. Donat que a les xarxes socials hi havia moltes informacions poc veraces, HRW va parlar cara a cara amb 29 persones que van afirmar haver sigut maltractades per la policia i amb 24 testimonis oculars, a més de les autoritats locals. Per elaborar l’informe, Human Rights Watch també s’ha posat en contacte amb l’Estat espanyol.

Afegeix un comentari nou