Jordi Giudici: “Sant Jordi també és patró d’Anglaterra, però celebren la Diada d’una manera molt diferent”

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar
Jordi Giudici, president de Catalans UK Font: Catalans UK
Jordi Giudici, president de Catalans UK Font: Catalans UK
Logo de Catalans UK Font: Catalans UK
Logo de Catalans UK Font: Catalans UK
Cartell de la festa associativa de Sant Jordi a Londres Font: Gencat
Cartell de la festa associativa de Sant Jordi a Londres Font: Gencat
Els castellers de Londres Font: Facebook
Els castellers de Londres Font: Facebook

Jordi Giudici: “Sant Jordi també és patró d’Anglaterra, però celebren la Diada d’una manera molt diferent”

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

El President de l’associació Catalans UK ens explica quines activitats han preparat pel 23 d’abril i ens descriu la trajectòria del Casal de Catalans a Londres.

Sant Jordi és una Diada que s'ha exportat a diferents ciutats del món. Les comunitats de catalans i catalanes que viuen a la resta de països s’han organitzat i han format associacions per promoure la cultura catalana a les seves terres d’acollida. Aquest és precisament el cas de Catalans UK, una organització sense ànim de lucre amb molts membres i simpatitzants basats a Londres que vol ser el punt de trobada dels catalans i catalanes amb diferents activitats culturals i de temps lliure.

Enguany,i com ja han fet durant els darrers anys, han organitzat diferents activitats per la Diada de Sant Jordi. D’aquesta manera, formen part de la campanya internacional #BookAndRoses, com també han fet altres casals i associacions a diferents indrets del planeta.

Un dels objectius del Casal Català de la Gran Bretanya és donar a conèixer i promoure la cultura catalana al Regne Unit. Una dada a destacar és que des del 28 de setembre de 2010, va passar a formar part de la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC). El president de Catalans UK, Jordi Giudici i Font, ens explica què fan al casal català, com s’organitzen, i quines activitats tenen preparades per celebrar la Diada de Sant Jordi en aquesta entrevista.

1. Com va néixer Catalans UK?
Vam néixer ara fa més de 10 anys, quan un grup de professionals catalans que residien a Londres i que es reunien de forma regular van decidir fundar el casal el setembre del 2006. Ara bé, és cert que no va ser fins al 24 d'abril del 2007 quan el Govern de la Generalitat va reconèixer oficialment Catalans UK com a casal català. Per tant, aquest any, just l'endemà de la diada de Sant Jordi, celebrarem 10 anys.

2. Durant l’any féu diverses activitats.
La nostra finalitat com a casal és la d'actuar com a punt de trobada de la comunitat catalana resident a Londres. Per aquest motiu, organitzem durant l'any moltíssimes activitats de caràcter molt divers. La majoria dels esdeveniments que celebrem estan relacionats amb les festes tradicionals del nostre país: el Nadal, Sant Jordi, l'Onze de Setembre, la Castanyada... però també amb les festes populars com la calçotada o la Festa Major de Catalans UK que té lloc durant l'estiu. A més, també organitzem sopars-tertúlia de forma mensual amb personalitats catalanes que convidem a Londres i també trobades a pubs amb joves professionals catalans residents a la ciutat. Un dels projectes que m'agradaria destacar és el de l'escola catalana, que actualment ja compta amb una quarantena d'alumnes d'edat infantil. Realment l'equip de l'escola, les professores i tots els voluntaris estan realitzant una feina excel·lent.

3. I com us organitzeu internament?
Tenim una junta constituïda pel President, la tresorera, el director i 4 vocalies. La junta és escollida pels socis en assemblea. Moltes activitats es lideren des de la junta però també comptem amb col·laboradors que ens ajuden a organitzar esdeveniments. Donar la veu i la iniciativa als socis del casal és una de les nostres prioritats.

4. Heu preparat alguns esdeveniments per celebrar la Diada de Sant Jordi?
​Com ha sigut habitual durant els darrers anys, estem col·laborant amb la Delegació del Govern al Regne Unit i altres associacions i entitats catalanes a Londres per tal d'organitzat una festa per Sant Jordi. Catalans UK estarem representats a la diada, la qual s'ubicarà al Borough Market, i tindrem una parada on vendrem roses i llibres. A més, enguany donarem els premis als guanyadors dels Jocs Florals, els quals s'han organitzat tant per categories infantils com per a adults. En general la festa de Sant Jordi comptarà amb moltíssimes paradetes on es podran trobar productes catalans, on es faran activitats infantils, on podrem escoltar un concert de la coral o veure una actuació castellera dels Castellers of London (CoL), entre moltíssimes altres coses.

5. Suposo que el paper que hi juga el voluntariat per la Diada de Sant Jordi és important.

És molt rellevant, però tots els actors, tant els institucionals com el civil, són importants a l'hora d'organitzar activitats i esdeveniments com el de la festa de Sant Jordi. D'una manera o altra tothom juga el seu rol. No s'entendria que una festa commemorativa com l'onze de setembre o tradicional com la Diada de Sant Jordi, s'organitzés només des del voluntariat, com tampoc s'entendria si es fes únicament des de les institucions.


6. Sou el punt de trobada i l'organització d'acollida dels catalans que arriben al Regne Unit?
​Intentem tant com podem donar un cop de mà als catalans nouvinguts al Regne Unit. Periòdicament organitzem tallers pels catalans que aterren a aquest país. Els donem consells i indicacions per tal d'ajudar-los primer a entendre el país amb el qual es trobaran i segon, a adaptar-se al voltant de la forma més rapida i planera possible.

7. A quines ciutats esteu presents? Voleu arribar a més llocs del Regne Unit?
Nosaltres som el Casal Català a Londres, però quan organitzem esdeveniments aconseguim reunir gent d'arreu, i sobretot, de les ciutats més properes a l'àrea metropolitana. Cada any organitzem activitats fora de Londres però logísticament és més complicat. Per ser franc, no és fàcil ampliar la nostra empremta fora de la capital.

8. La societat anglesa coneix Sant Jordi? Com és l'associacionisme aquí?
Curiosament Anglaterra i Catalunya comparteixen el mateix patró, el cavaller Sant Jordi, però la manera de celebrar la diada del 23 d'abril no té res a veure. La idiosincràsia anglesa no és especialment associacionista, sinó més aviat liberal i individualista, mentre que la catalana és extremadament associacionista. Ja coneixen aquella dita que allà on hi ha 2 catalans hi ha 3 associacions...

Afegeix un comentari nou