L'1% de la població acumularà la meitat de la riquesa del planeta el 2016

 Font:
Font:
 Font:
Font:

L'1% de la població acumularà la meitat de la riquesa del planeta el 2016

Resum: 

Oxfam denuncia en un estudi que el món és cada cop més desigual. A nivell europeu, Espanya és el segon estat amb més desigualtat: l'1% de la població concentra més riquesa que el 70% més pobre.

Els 70 milions de persones més riques del món podrien acumular més riquesa que el 99% restant per a l'any 2016. Així ho assenyala l'informe Riquesa: tenir-ho tot i voler encara més, que acaba de publicar l'ONG Oxfam. Assenyala que cal prendre mesures per aturar "el vertiginós increment de la desigualtat" i mostra la seva preocupació davant del poder dels grups de pressió, que "pot suposar que les polítiques s'inclinin a favor dels interessos d'uns pocs davant les necessitats de la majoria".

Oxfam ha publicat l'informe com a preàmbul de la propera reunió del Fòrum Econòmic Mundial, que tindrà lloc a la ciutat suïssa de Davos del 21 al 24 de gener. A la cimera participaran polítics i empresaris, membres de diferents organitzacions no governamentals, periodistes i intel·lectuals.

La directora executiva d'Oxfam, Winnie Byanyima, copresidirà la reunió i ha volgut advertit que "l'augment descontrolat de la desigualtat està llastant la lluita contra la pobresa a nivell mundial". Així mateix aprofitarà la cimera per "fer una crida urgent a l'acció més enllà dels discursos".

El poder dels grups de pressió preocupa a Oxfam per com poden influenciar les decisions polítiques. De fet, el 20% dels milmilionaris té interessos en els sectors financer i d'assegurances. Un clar exemple: l'informe assenyala que en 2013 "aquests sectors d'activitat van emprar 550 milions de dòlars en finançar lobbistes per influir sobre les polítiques que es decideixen des de Washington i Brussel·les".

Letònia i Espanya, els països amb més desigualtat d'Europa

Espanya és el segon país més desigual d'Europa, només per darrere de Letònia. Oxfam afegeix, a més, que és també el país on el sistema fiscal és menys efectiu en la reducció de la desigualtat. Mentre l'1% més ric de la població espanyola concentra més riquesa que el 70% més pobre.

L'ONG afirma que "la direcció de les polítiques actuals a Espanya reforça aquesta concentració de riquesa en mans d'uns pocs en lloc de buscar una major redistribució i equitat". Així, Oxfam Intermón ha començat una ronda de contactes amb els diferents partits polítics de cara als processos electorals d'aquest any. L'objectiu és que incorporin en els seus programes electorals mesures concretes per reduir la desigualtat.

Afegeix un comentari nou