La cara neta del turisme

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

La cara neta del turisme

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària

Resum: 

Algunes opcions per desconnectar durant les vacances de Setmana Santa tenen com a eix vertebrador la solidaritat i la potenciació d’un turisme responsable i respectuós amb les comunitats d’acollida i el medi ambient.

S’apropa la Setmana Santa i amb ella les ganes de desconnectar de la rutina diària i fins i tot potser de tenir unes vacances diferents. En aquesta línia i amb l’objectiu de fomentar la solidaritat i el coneixement de realitats llunyanes a la pròpia, diverses entitats ofereixen propostes interessants per aquest període. Entre aquestes s’hi troben viatges de turisme responsable i estades solidàries entre d’altres.

Fa poc menys d’un any, SETEM Catalunya presentava “La taca d’oli. Impacte de 20 anys de Camps de Solidaritat (1991-2010)”. L’estudi ressaltava que participar en un camp de solidaritat suposa un abans i un després en la trajectòria vital dels joves gràcies a les grans possibilitats d’implicació que tenen i a la força i poder de conscienciació que té el fet de viure algunes situacions en persona. Des que SETEM va donar el tret de sortida a aquesta iniciativa, prop de 5.000 persones han participat als diversos programes organitzats als països del sud.

Les estades solidàries no són viatges per socórrer els pobres. Es tracta de compartir hàbits, costums, cultura i conèixer la feina de les ONG

Si bé els camps de treball o de solidaritat acostumen a ser més habituals durant l’estiu, entitats com Sodepau o Taranna amb la col·laboració de SETEM organitzen estades i viatges per aquestes vacances. Les estades solidàries no són viatges per "socórrer els pobres" i la majoria de les entitats que les organitzen intenten deixar-ho clar. L’objectiu es basa en oferir una experiència de formació i presa de consciencia d’una realitat que queda lluny de les nostres fronteres. Es tracta de compartir hàbits, costums, cultura i ser conscients de la feina que realitzen les diferents Organitzacions No Governamentals (ONG) sobre el terreny. D’aquesta manera, els viatges no són per ajudar les persones del sud sinó per conèixer la situació en la qual estan immerses i donar suport a les tasques que realitzen les ONGD per aconseguir justícia social.

Turisme per conèixer una realitat social

L’oferta solidària de Taranna es fonamenta en la programació de viatges itinerants a un país del Sud que a part de visitar els llocs més simbòlics i destacats de la zona permeten conviure amb famílies i conèixer l’activitat d’algunes organitzacions locals que treballen pel desenvolupament, els drets humans i la justícia social. L’oferta es ben variada: Jordània, Egipte, Marroc i Armènia són les quatre opcions que ofereixen Taranna i SETEM. Sodepau també aposta pel Marroc i ofereix dues opcions diferents a les anteriors: el sud d’Algèria i Istanbul. Aquest darrer l’entitat el presenta sota un nom ben suggerent i que deixa veure clarament el propòsit del viatge: “Istanbul insòlit, a l’encontre de kurds”.

El turisme responsable posa en dubte els valors que porta implicits el convencional i que sovint perjudiquen més que no pas beneficien

Totes aquestes rutes o estades solidàries formen part d’un moviment que darrerament està prenent molta força: el turisme responsable. Es tracta d’una proposta internacional que posa en dubte els valors que porta implícits el turisme convencional i que sovint perjudica més que no pas beneficia als països del sud. Així doncs, a partir d’aquestes rutes es busca el compromís i la solidaritat del viatger amb el medi ambient, la societat i el desenvolupament de la comunitat que es visita.

Un viatge al gust de cadascú

El respecte pel medi ambient pren cada cop més força i no és difícil donar un toc més ecològic al dia a dia tant a nivell de consum com de costums. Les vacances tampoc estan exemptes d’aquesta opció i per tal de fer-ho visible, l’Institut de Turisme Responsable (ITR) reconeix i certifica establiments turístics que tenen com a fonament i principi d’acció la gestió sostenible del turisme. Així doncs, aquell qui vulgui viatjar sense la rigidesa d’una sortida programada en grup, té l’opció de fer-ho igualment de manera responsable, solidaria i sostenible. Al cap i a la fi, per fer del turisme quelcom beneficiós per la població d’acollida tan sols cal proposar-s’ho i buscar ofertes sent fidel a aquesta idea. Opcions n’hi ha i no estan tant amagades com pot semblar.

Afegeix un comentari nou