La cooperació i el desenvolupament arquitectònic

  • Premsa mecànica utilitzada per a la fabricació de maons BTC. Font: UdG

    Premsa mecànica utilitzada per a la fabricació de maons BTC. Font: UdG

  • Casa a mig acabar feta amb maons BTC amb tres cooperants a dins. Font: UdG

    Casa a mig acabar feta amb maons BTC amb tres cooperants a dins. Font: UdG

  • Un dels moments viscuts a Jujuy aquest passat mes d'agost. Font: UdG

    Un dels moments viscuts a Jujuy aquest passat mes d'agost. Font: UdG

Durant el més d'agost, cinc estudiants de la Universitat de Girona han estat a Argentina dissenyant i construint habitatges familiars a San Salvador de Jujuy, una de les zones més empobrides del país. Al mateix temps, els cinc cooperants han ensenyant a alguns dels habitants tot el que cal saber perquè a partir d'ara ells mateixos es puguin construir uns habitatges sòlids.

Els resultats dels projectes finançats per la X convocatòria d'ajuts a Projectes de Cooperació 2012 de la Universitat de Girona (UdG) ja comencen a ser visibles. Durant tot el mes d'agost, cinc estudiants de la UdG han estat a Argentina, concretament a San Salvador de Jujuy, on han dut a terme el seu projecte d'educació i construcció d'habitatges.

El projecte ha tingut dues vessants: una més tècnica i l'altre més lúdica i educativa. Així, per una banda els cinc joves han donat suport a un dels menjadors socials de la localitat de Jujuy tot organitzant tallers esportius i sessions d'estudi. Jujuy es tracta d'una de les zones més empobrides del país sud americà.

D'altra banda el projecte contemplava el disseny i la construcció d'habitatges familiars. Aquesta part ha comptat amb el suport d'Arquicoopera, un recurs de l'Oficina de Cooperació de la UdG. La proposta de projecte inicial es va anar modificant amb la col·laboració també de l'Associació d'Amics del Centre Cristià dels Universitaris (entitat que treballa en iniciatives d'acció social, cultural, educativa i cooperació internacional) per tal de fer-la més fàcilment apropiable per a les persones de Jujuy. L'objectiu d'aquesta modificació el van tenir molt clar des del principi els impulsors del projecte: aconseguir que la comunitat argentina amb la qual es volia cooperar no només tingués un lloc on viure sinó també les possibilitats de construir nous habitatges després de la marxa dels cooperants i dotar així la comunitat de nous mitjans. D'aquesta manera, durant el mes d'agost els cinc estudiants han participat en la construcció d'habitatges familiars mitjançant el sistema de BTC, un model de construcció senzill que es asa en la utilització de blocs de terra compactada amb una premsa mecànica a la qual s'hi afegeix algun material com pot ser calç o formigó. D'aquesta manera queda un bloc molt rígid que aguanta el mateix que el formigó o qualsevol altre material utilitzat normalment en l'aixecament d'edificis. Així doncs, el que en un principi havia de ser un projecte només de construcció s'ha convertit en una iniciativa que ha dotat de coneixements suficients per construir els seus propis habitatges a alguns habitants de Jujuy.

Afegeix un comentari nou