La qüestió internacional del cànem
Comparteix
Un any després del rellevant canvi de fiscalització del cànnabis que va fer Nacions Unides, 181 ONG de 56 països demanen transparència, bones pràctiques i rendició de comptes en cartes obertes. Comentem també qüestions als nivells estatal i català.
• Introducció
• Context
• Un any després, 181 organitzacions de 56 països demanen una aplicació justa del canvi de la fiscalització
• El nivell estatal
• A Catalunya, què podem destacar també?
181 ONG de 56 països han dirigit (02.12.21) la carta, recollida per FAAAT, tant al màxim responsable de les Nacions Unides, António Guterres, com a la Junta Internacional de Fiscalització d'Estupefaents (INCB), presidida per Jagjit Pavadia. Les directrius de la Junta (es defineix com a 'organisme quasi judicial que controla el seguiment de les Convencions de Nacions Unides sobre aquests temes') no són vinculants, però poden ser una guia d'un canvi que està tenint lloc de forma progressiva (ràpida en alguns països, gairebé inexistent en alguns altres), per tant 'orientaran i donaran forma a les regulacions governamentals, afectaran les vides de molts pacients i agricultors a tot el món i soscavaran la feina dels metges, les autoritats sanitàries i molts altres. La iniciativa deshonesta de la INCB amenaça la confiança en un ordre legal en funcionament, signat el 2 de desembre del 2020'. Afegeixen que ‘com a parts interessades de la societat civil, volem ajudar la INCB a enfrontar els desafiaments del nostre món. Les nostres propostes s'inspiren en mètodes de treball amb èxit de la família de les Nacions Unides en general. Els nostres suggeriments es resumeixen en sis recomanacions”.
Context
'La Comissió d'Estupefaents de l'ONU va eliminar el cànnabis de la Llista IV de la Convenció Única d'Estupefaents de 1961, on figurava juntament amb opioides addictius i letals com l'heroïna. Amb 27 vots a favor, 25 en contra i una abstenció, la Comissió ha obert la porta al reconeixement del potencial medicinal i terapèutic del cànnabis'. Entre les recomanacions, l'Organització Mundial de la Salut va indicar que els productes de cannabidiol (CBD) amb un 2% o menys de tetrahidrocannabinol (THC, la substància psicoactiva) no hauria d'estar subjecte a controls internacionals.
Això va ser el desembre del 2020. Notícies de les Nacions Unides: ‘El CBD ha assumit un paper destacat en les teràpies de benestar en els darrers anys i ha provocat una indústria de milers de milions de dòlars’. Per exemple, alguns països van mostrar el motiu del seu vot: Equador va donar suport a totes les recomanacions de l'OMS i va instar que 'la producció, venda i ús de cànnabis tingui un marc regulador que garanteixi les bones pràctiques, la qualitat, la innovació i el desenvolupament de la investigació'. Aquesta posició coincideix en bona part amb la posició de les organitzacions signants.
Un any després, 181 organitzacions de 56 països demanen una aplicació justa i transparent del canvi en la fiscalització del cànnabis
Plantegen 'series preocupacions sobre com es desenvolupa la política de cànnabis' resultant de la històrica votació esmentada: 'La INCB crea documentació per facilitar el comerç i la investigació del cànnabis medicinal a tot el món, però les seves directrius globals i el procés de redacció d’aquestes semblen contradir la votació clau de l'any passat en afavorir un augment de les restriccions’.
Les sis recomanacions són: Divulgar la documentació de la INCB igual que altres òrgans similars de l'ONU; obrir la participació al sistema d’arxiu i accés a la documentació en línia de les Nacions Unides; ampliar les consultes de la societat civil a totes les àrees de treball de la Junta; sol·licitar i recopilar contribucions escrites d’agents no estatals; permetre que les ONG i els actors no estatals participin com a observadors a les reunions de la INCB; ampliar les ‘visites a països’, inspirades en el Mecanisme de revisió anual dels òrgans creats en virtut dels tractats de drets humans.
Un seguiment de les actualitzacions del tema es pot fer mitjançant una iniciativa web promoguda per Kenzi Riboulet-Zemouli, investigador independent
Les organitzacions acaben la carta amb alguns comentaris: 'Per contra, des del 2020, la INCB ha estat desenvolupant les seves Directrius amb total opacitat, fet que genera inquietuds sobre la legitimitat i l'abast del procés, un mandat difús i els riscos de conflictes d'interessos. Si bé no són vinculants, aquestes Directrius afectaran i donaran forma a les regulacions de cultiu, comerç, producció i ús d'una medicina tradicional i una planta autòctona de moltes regions del món. Es corre el risc d'esdevenir un estàndard, particularment entre les nacions més petites amb menys capacitat per establir les seves pròpies regulacions. Les nostres organitzacions lluiten per la salut global, els drets humans i la sostenibilitat’. 'Reconeixem la importància de la INBC per ajudar els governs a garantir l'accés i la disponibilitat de medicaments controlats per a tots els pacients que els necessitin, però la Junta per si sola no pot donar forma al futur econòmic, social, ambiental i cultural de les nostres comunitats'.
El nivell estatal
Aquest 2021 s'han mogut o s'estan movent 3 proposicions de llei de regulació del cànnabis al Congrés dels diputats. La de Más País, dins del Grup Parlamentari Plural, va tenir aquest octubre al ple amb els vots positius de tots els grups polítics (i abstenció de PNB), i negatius de PSOE, VOX, Ciutadans i PP, amb la qual cosa va ser tombada. Els socis de coalició del PSOE, Unidas Podemos, tenen preparada la seva proposta, que van presentar en una sala del Congrés el passat 29 de novembre; no està presentada al ple, serà interessant veure la posició dels seus socis de govern socialistes, Probablement s’escudarà, com ja ho ha fet, que ja hi ha al Congrés una comissió sobre cànnabis medicinal treballant (que, d’altra banda, ja fa dies que hauria d’haver presentat el seu informe, segons es va comprometre). Tampoc no està presentada al ple la proposició de regulació del cànnabis que té preparada ERC. Recordem que les lleis de regulació aprovades la dècada passada pels Parlaments de Navarra, Euskadi i Catalunya, van ser tombades pel Tribunal Constitucional, i fa poc va fer el mateix amb la normativa amb què l'Ajuntament de Barcelona regulava les associacions cannàbiques. Aquestes tres lleis estan adjuntes a l'article o per exemple es poden demanar a Unió de Pacients per la Regulació del Cànnabis.
Entre les 181 ONG signants de la carta a les Nacions Unides, sobre La qüestió internacional del cànnabis, hi ha organitzacions internacionals, i nacionals de nombrosos països; de l’estat es troben Asociación Gallega del Cáñamo, Catalan Network of People who Use Drugs-CATNPUD, Confederación de federaciones i asociaciones cannábicas-ConFAC, Fundació Renovatio, Observatorio Europeo del Consumo y Cultivo del Cannabis-OECCC, Sociedad Clínica de Endocannabinologia-SCE, Unió de Pacients per la Regulació del Cànnabis-UPRC.
La carta ha tingut una primera resposta el 03.12.21 del portaveu del secretari general de les Nacions Unides, adreçada a la INCB: ‘La societat civil ha de ser escoltada i ha de tenir espai per expressar la seva opinió’.
A Catalunya, què podem destaquem també?
Com a un dels exemples possibles, la secció Agrotrech de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que disposa al parc Agrari del Baix Llobregat, Viladecans, d’Agròpolis, amb una nau de mecanització i equipament agrícola, un camp de cultiu amb reg de 6 ha de camps, un edifici de serveis destinats a empreses del sector així com a personal de recerca de la UPC, laboratoris (per empreses i propi de la UPC), i sales de reunions i conferències. La UPC és promotora de CannabisHub UPC, que té com a objectiu ‘crear una comunitat sòlida formada per empreses, organitzacions i institucions que treballin conjuntament per desenvolupar un ecosistema sostenible i socialment compromès al voltant del cànnabis’.
Un dels camps experimentals de cànnabis de la Universitat Politècnica de Catalunya
Afegeix un nou comentari