La resiliència de les cooperatives davant la crisi

La participació i la solidaritat són les eines que tenen les cooperatives per fer front a la crisi, i sembla que funcionen millor que d'altres estratègies. En el marc de l'Any Internacional de les Cooperatives, la Confederació Europea de Cooperatives ha realitzat el documental "Together", tot destacant la resiliència d'aquestes organitzacions davant la crisi.

Uns dies abans del Dia Internacional de les Cooperatives (7 de juliol), s'ha estrenat a Brussel·les una pel·lícula documental que explica com afronten la crisi quatre cooperatives europees: una planta d'aigua mineral a Polònia (Muszynianka), una empresa en crisi que es va transformar en una cooperativa de treballadors a França (Fonderie de l'Aisne), un consorci de cooperatives socials a Itàlia (Consorzio SIS) i un dels grups empresarials més importants de l'Estat espanyol (la cooperativa basca Mondragón Corporación).

El model d'organització cooperatiu es basa en un plantejament solidari i equitatiu en què la propietat i els beneficis són comunitaris. Té una important vocació social i el seu funcionament i la presa de decisions són democràtics i transparents.

CECOP – CICOPA Europe ha produït aquest documental, tot recollint testimonis dels treballadors i treballadores, que expliquen les seves experiències de desenvolupament personal i professional dins les cooperatives.

Juntament amb el documental, ha publicat un estudi sobre el mateix tema: "The resilience of the cooperative model. How worker cooperatives, social cooperatives and other worker-owned enterprises respond to the crisis and its consequences" (descarrega't la versió en anglès).

Aquí pots veure alguns talls del film. Si vols aconseguir el documental et pots posar en contacte amb Leire Luengo, del departament de comunicació de CECOP: leire.luengo[arrova]cecop.coop.

 

El primer dissabte de juliol se celebra el Dia Internacional de les Cooperatives, que posa en relleu la manera com les cooperatives constitueixen un món millor mitjançant la promoció del desenvolupament sostenible, la integració social i el treball decent.

Aquesta diada adquireix enguany més visibilitat, ja que les Nacions Unides han proclamat el 2012 com l'Any Internacional de les Cooperatives. El documental "Together" s'ha estrenat en el marc d'aquestes dues commemoracions, que posen en relleu la vessant social de les cooperatives: apoderament dels seus membres i enfortiment de les comunitats.

Afegeix un comentari nou