La societat civil, insatisfeta amb el resultat de la Cimera Rio+20

  • Desplaçats “climàtics” a l'est d'Àfrica. Foto: ACNUR

    Desplaçats “climàtics” a l'est d'Àfrica. Foto: ACNUR

  • La Cimera de l'ONU Rio+20 ha tingut la seva Cimera paral·lela

    La Cimera de l'ONU Rio+20 ha tingut la seva Cimera paral·lela

La Conferència de Nacions Unides sobre Desenvolupament sostenible, coneguda com Rio+20, va acabar el passat 22 de juny a Rio de Janeiro. Segons molts activistes i ONG, el document final de la Cimera, “El futur que volem”, deixa de banda molts temes clau, com ara el paper de la dona en el desenvolupament sostenible.

Les ONG acreditades a Rio+20 es van queixar que només van ser consultades en l'últim minut, quan ja no podien incidir en el document final. El màxim dirigent de Greenpeace Internacional, Kumi Naidoo, ha afirmat que la Cimera Rio+20 ha sigut un "complet fracàs".

 

D'altra banda, en la Cimera dels Pobles que es va realitzar paral·lelament a la Cimera oficial, van participar moviments pagesos, indígenes, estudiants, religiosos, ecologistes i socials molt diversos. En les seves conclusions finals, denuncien que els governants reunits en la Cimera oficial “van demostrar irresponsabilitat amb el futur del planeta i van promoure els seus propis interessos”.

 

L'ACNUR, Alt Comissariat de Nacions Unides pels Refugiats va alertar sobre els efectes del canvi climàtic, i les catàstrofes naturals que aquest provoca, sobre els desplaçaments forçats. L'èxode de població de Somàlia a Kenya o Etiòpia és un clar exemple. Més informació en aquest enllaç.

 

L'UNFPA, Fons de Població de les Nacions Unides, va posar l'accent de la influència de la dinàmica demogràfica sobre el desenvolupament sostenible. L'informe del UNFPA per Rio+20 explica que tots els esforços que no tenen en consideració aquest creixement demogràfic han fracassat.

 

També en el marc de Rio+20 es va presentar el documental “Zero Ten Twenty”, resultat del seguiment que l'ONG britànica TVE ha fet de les vides d'onze nens i nenes nascuts a 10 països durant la primera Cimera de la Terra, també a Rio de Janeiro fa 20 anys.

 

Jane Goodall, reconeguda conservacionista, ha afirmat al respecte: "No esperaba nada maravilloso. Estuve en las cumbres climáticas de Cancún, Copenhague, Durban y todas fueron igual; ninguna de las promesas hechas se volvieron realidad. El documento final me hubiera defraudado en caso de haber esperado resultados buenos, pero nunca los esperé".

 

Podeu accedir al document final de la Cimera Rio+20 en aquest enllaç. També teniu en aquest enllaç la traducció al català, feta per l'ONG Alba Sud, de la declaració final de la Cimera dels Pobles Rio+20, que es va fer a Rio de Janeiro de forma paral·lela a la Cimera oficial.

Afegeix un comentari nou