La tragèdia dels refugiats a Europa, una oportunitat pel negoci de les armes

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar

La tragèdia dels refugiats a Europa, una oportunitat pel negoci de les armes

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

El Centre Delàs d’Estudis per la Pau publica l’informe "Guerres de frontera", on es revelen els beneficis de la fabricació i la venda de material bèl·lic.

L’informe "Guerres de Frontera", publicat pel Centre Delàs d’Estudis per la Pau, el Transnational Institute i l’Stop Wapenhandel revela com la fabricació i venda d’armes a Europa treu benefici amb la tragèdia de les persones refugiades. Les companyies de defensa i seguretat que proporcionen l’equip a la guàrdia fronterera, la tecnologia de la vigilància per monitoritzar les fronteres i la infraestructura tecnològica per a realitzar el seguiment dels fluxos migratoris són alguns grups d’interès que s’han beneficiat de l’èxode del Mediterrani, segons l’informe publicat per les tres entitats.

Segons dades extretes del resum executiu, algunes de les majors venedores d’armes a l’Orient Mitjà i el Nord d’Àfrica, d’on fugen la majoria de persones refugiades, són precisament les empreses que s’han beneficiat dels contractes de seguretat a les fronteres. En aquest sentit, els Estats europeus els hi han atorgat les llicències necessàries per exportar armes i després els hi han concedit contractes de seguretat fronterera.

L’informe mostra que:

  • El mercat de la seguretat fronterera està en expansió: el 2015, es van invertir 15.000 milions d’euros. Es preveu que augmenti fins a més de 29.000 anuals el 2022.
  • El negoci de les armes a l’Orient Mitjà i al Nord d’Àfrica, també en expansió: les exportacions globals d’armes van augmentar un 61% entre 2006-2010 i 2011-2015.
  • La resposta normativa europea a la crisi dels refugiats augmenta el pressupost que beneficia les empreses de guerra.
  • La indústria europea de seguretat fronterera està dominada per grans empreses d’armes, així com una sèrie d’empreses de tecnologia i especialitzades en seguretat més petites.
  • Algunes de les empreses fabricants d’armes que tenen contractes amb la UE són: Airbus, Finmeccanica, Thales, Safran i Indra.
  • Hi ha companyies israelites que reben fons de recerca de la UE que també han participat en el reforç de les fronteres a Bulgària i Hongria.
  • La indústria de les armes i de la seguretat ajuda a determinar les polítiques europees de seguretat fronterera.
  • Hi ha 316 milions d’euros de finançament per a les empreses d’armes i seguretat destinats a recerca en temes de seguretat.

A més d’aquestes dades, la Comissió Europea preveu transformar Frontex (l’agència de seguretat fronterera) en una Agència Europea de la Guàrdia de Fronteres i Costes amb més poder. Comptaria amb el suport d’EUROSUR, un sistema de la UE de seguretat entre Estats membres i tercers Estats. El seu pressupost, va augmentar un 3688% entre 2005 i 2016 (de 6,3 a 238,7 milions d’euros).

L’informe mostra que el finançament de la UE per a mesures de seguretat a les fronteres a través dels seus principals programes és de 4.500 milions d’euros entre 2004 i 2020. Un cas d’exemple serien els Països Baixos, que van concedir una llicència d’exportació de 34 milions d’euros a Thales Nederland per al lliurament de sistemes de radar i C3 (un programa de control i vigilància) a Egipte.

Afegeix un comentari nou