La UOC ha atorgat 61 beques d’estudi a persones refugiades i apàtrides
Comparteix
Des de l’any 2016, 61 persones refugiades o sol·licitants d’asil han passat per les aules virtuals de la UOC.
“Vaig haver de marxar de Somàlia per les amenaces del grup militar Al-Shabaab per haver liderat un programa d'apoderament de les dones mitjançant la participació política en diverses qüestions del seu interès”.
Després de gairebé 3 anys sense poder estudiar, aquest refugiat ha tingut ocasió de reemprendre els estudis en Anàlisi de Sistemes Alimentaris a la UOC. Ell no és l’únic que ha pogut fer-ho.
El febrer del 2016, la UOC va engegar un programa d’acollida que oferia beques per estudiar idiomes i especialitzacions de postgrau a persones que encara no havien arribat al país i/o que estaven en camps de refugiats.
Sota el lema La UOC acull, membres de la comunitat universitària s’han involucrat en el programa i han ofert acompanyament voluntari i aules de tutories especials per als refugiats.
Només l’1% de persones refugiades tenen accés a l’educació superior, un dels elements més importants a l’hora de prosperar i d’integrar-se amb èxit i estabilitat a un nou context.
La UOC ofereix formació superior no presencial, i el món digital permet que les persones refugiades puguin estudiar des dels camps. Tot i així, la major trava és l’acreditació de la formació prèvia de les persones nouvingudes, fet que suposa un repte per a la gestió universitària.
Tot i així, la UOC ofereix cursos i especialitzacions pròpies que no requereixen l’acreditació oficial de cap estudi previ, i segons la cap de la Secretaria Acadèmica Isabel Guinovart, “tota la comunitat universitària s’hi ha implicat”.
Què es fa i què més es pot fer?
L’any 2016, en la primera edició del programa d’acollida de la UOC, la majoria de l’alumnat refugiat eren persones de Síria, però en la segona tongada 11 nacionalitats diferents de demandants d’asil han pogut beneficiar-se de les beques.
L’Associació Catalana d’Universitats Públiques ha constituït el grup Universitats Refugi, un espai que impulsa accions conjuntes entre les universitats del qual la UOC forma part.
Enguany la tercera convocatòria de 30 beques per a sol·licitants d’asil, apàtrides i refugiats ja està tancada, però podeu donar suport a la iniciativa universitària a escola europea adherint-vos a la iniciativa europea We are a welcoming Europe aquí. A escala local, podeu col·laborar de la menotria solidària de la UOC de diverses maneres: investigueu-ho aquí.
Afegeix un nou comentari