A l’altra banda de la tanca de Melilla
Comparteix
El director de The Land Between, David Fedele, va ser a la UAB per a la projecció del film, que s'endinsa en la vida dels qui viuen a les muntanyes per travessar la tanca. Yacou n'és un dels protagonistes i va ser, per sorpresa, a l'acte.
"The Land Between. Somiant en saltar la tanca" és un reportatge produït, dirigit, filmat i editat per David Fedele i presentat l'any 2014, que ofereix la perspectiva de persones subsaharianes que viuen a les muntanyes del nord del Marroc amb l'esperança de travessar la barrera militaritzada de Melilla i entrar a Europa. El film mostra el dia a dia d'aquestes persones atrapades en un limbe, així com l'extrema violència i constant menyspreu exercit tant per les autoritats marroquines com espanyoles i davant les quals s'han d'enfrontar diàriament. El documental s'endinsa també en qüestions universals, com ara què empeny una persona a arriscar-ho tot, fins i tot la vida, per deixar casa seva, la família i els amics en la cerca d'una vida millor.
Yacou Traore i Aicha Barry són les veus a través de les quals el director explica la vida de centenar de persones (homes principalment, a excepció de dues dones, una d'elles, l'Aicha) a la muntanya Gurugú (prop de Nador, Marroc). Una vida "extrema", diu David Fedele, ja que és el bosc més particular del Marroc, en ser el lloc on viuen, en condicions infrahumanes i exposats a violència i vigilància, aquells qui definitivament volen intentar saltar la balla de Melilla.
Els crèdits del final del documental situen Yacou encara al Gurugú, a l'espera d'intentar creuar la tanca i d'aconseguir-ho. I així s'ho pensaven les prop de 100 persones que el passat dilluns 17 de novembre van assistir a la projecció del documental que la Fundació Autònoma Solidària (FAS) i Cultura en Viu , amb la col·laboració de CEAR (Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat) van organitzar a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i que comptava amb la presència i participació del director David Fedele. La realitat des d'aquell novembre de 2013 ha canviat. Yacou Traore, finalment, va creuar. I després de travessar tot l'Estat, va ser el passat dilluns amb el director i amic David Fedele i amb totes les persones que eren a la Sala d'Actes.
Un moment colpidor i emocionant per a les persones espectadores després de l'empatia generada amb la projecció del film. Yacou Traore va pronunciar paraules d'agraïment tant a David Fedele, amb qui curiosament pràcticament no s'entenen perquè no parlen plenament els respectius idiomes, com cap a entitats i persones que li han brindat suport.
David Fedele va explicar el procés de rodatge: deu mesos al Marroc, intentant entrar a diferents àrees però només aconseguint-ho al Gurugú, on la comunitat de Mali, i específicament, Yacou Traore, va permetre'l enregistrar perquè, van explicar, Fedele era "director d'una pel·lícula i no periodista". Segons Traore, "periodistes n'han vingut molts i vénen i marxen i res canvia".
Fedele va explicar també la sensació d'explotació mediàtica que ell diu creure que senten les persones que viuen al Gurugú i, alhora, la dificultat amb què s'ha trobat tant a l'Estat espanyol com a Catalunya per difondre el documental. Segons ell, festivals i televisions li han rebutjat.
Investigadors i professors de la universitat van contextualitzar el fenomen migratori a Europa. Segons van explicar, "el documental parla del flux de persones per terra, que està molt mediatitzat perquè suposa el moviment d'entre 65.000 i 80.000 persones", a més de la proximitat amb Melilla i l'actualitat de recents agressions duríssimes. La majoria de moviments, però, es donen per l'aire.
Acte seguit, membres del CEAR criticaven la postura política europeista, consistent, van dir, "en la creació de lleis per regular la migració comunitària però la ignorància absoluta davant les necessitats humanitàries". La tanca a Melilla, va afirmar la membre del CEAR, Estela Pareja, "és un exemple d'un drama humà". "Torturem i assassinem en virtut d'una suposada seguretat", va afirmar Pareja. Per fer front a aquesta realitat, el CEAR ha engegat la campanya "Esto hay que cortarlo", per recollir signatures i fer arribar una petició al President del Govern espanyol.
El film es projectarà una vegada més a Barcelona, el dimecres 19 de novembre a les 18.30, al local de Lafede.cat-Organitzacions per a la Justícia Global.
Afegeix un nou comentari