L'associació Eccit crea espais per construir ponts i fomentar la convivència des de les aules
Comparteix
Actuar i sensibilitzar en favor de la convivència i la interculturalitat són objectius que defineixen l’actuació de l’associació Eccit.
“Penso que es treballa molt amb nosaltres, la població migrant, però sovint trobo a faltar que també es faci una feina per explicar i ajudar a comprendre a la gent com és la nostra realitat i la nostra cultura”, raona la Btissam El Hajtri, qui lidera el projecte de sensibilització en la convivència i la interculturalitat a la comunitat educativa de l’associació Eccit i és professora del programa LACAM (Llengua àrab i cultura marroquina).
La Btissam explica que quan va acabar el curs com a professora a l’Institut de Santa Coloma de Farners, a la comarca de la Selva, havia aconseguit establir una relació de molta confiança amb les famílies nouvingudes. “Vam organitzar una jornada de portes obertes a l’escola i va sorgir clarament la necessitat de moltes famílies d’aprendre el català per poder comunicar-se amb el centre i participar activament en la vida educativa dels seus fills i filles”, indica.
De fet, com assegura la Btissam, les mateixes famílies expressen que aquests obstacles pel que fa a l’idioma estan creant barreres amb els seus propis fills i filles, “perquè no poden parlar de tot el que fan a l’escola, no els poden ajudar amb els deures..”.
D’aquí va néixer el nou projecte del cicle d’Acció Formativa i d’Acollida per a Famílies Novingudes a l’Institut Santa Coloma de Farners, que impulsa l’associació Eccit i va més enllà de superar les barreres lingüístiques i cerca ajudar a la integració de les famílies nouvingudes, especialment de la comunitat magrebina i panjabi, en diversos àmbits.
“Aprendre el català és un dels pilars del projecte, però la idea també és sensibilitzar sobre convivència i interculturalitat a la comunitat educativa, així com apropar les famílies als centres, creant espais d’interacció i treballant amb el professorat i l’alumnat”, afegeix.
Per fer-ho, durant aquest curs el projecte organitza formacions en català i apoderament familiar –en un cicle de vint hores– i altres activitats com la creació d’espais de trobada entre famílies i centres educatius, activitats lúdiques per fomentar la convivència positiva i la interculturalitat, formacions dirigides als docents perquè comprenguin millor la realitat cultural de l’alumnat nouvingut, així com sessions amb l’alumnat que no és d’origen migrant per aprofundir en les diverses realitats del fet migratori i promoure l’empatia cap a col·lectius minoritaris.
Suport a les famílies nouvingudes en el context educatiu
“L’objectiu és construir ponts per a la comprensió i la convivència entre la comunitat magrebina i musulmana en general i la comunitat local autòctona a la Selva”, manifesten des d’Eccit. Per a la Btissam, qui lidera el projecte, la primera barrera amb què es topen les famílies nouvingudes és l’idioma, però no és l’única: “El xoc és molt gran en tots els sentits perquè hi ha molta diferència en com funcionen les coses aquí i allà”, i suma que sovint aquí hi ha molt de desconeixement sobre altres realitats culturals.
Per això és important que el professorat que acull a les seves classes alumnat d’origen migrant coneguin les seves arrels i tinguin nocions de les diferents realitats que conviuen a l’aula. “Quan s'apropa el ramadà, per exemple, fem una xerrada amb el professorat sobre què és i què significa el ramadà, perquè de vegades es veu com un contratemps, atès que els nens potser no poden estar tant concentrats, i ho intentem explicar”, assenyala la membre d’Eccit.
La rebuda del projecte ha estat molt positiva per part de tothom, des de famílies i alumnes a centres educatius i els seus equips directius. Un dels millors indicadors que ha estat així és la creixent demanda per formar part de la iniciativa: “Tenim vint-i-cinc persones i el cert és que moltes n’han quedat fora, la demanda és molt alta”. El projecte d’Eccit està subvencionat amb el Pla de millora d’oportunitats educatives (PMOE – PROA+) i el Departament d’Igualtat i Feminismes.
Afegeix un nou comentari