L’emergència humanitària de Nigèria: milers de morts i milions de desplaçats

Autor/a: 
Elena Albouy
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

L’emergència humanitària de Nigèria: milers de morts i milions de desplaçats

Autor/a: 
Elena Albouy

Resum: 

Els segrestos i assassinats en massa de Boko Haram han exiliat la població a campaments de refugiats o a fugir del país. Entitats com MSF i l'ACNUR assisteixen les persones desplaçades.

El canvi d'estratègia de l'organització armada Boko Haram ha canviat radicalment en els darrers sis anys i ha passat d'atemptar amb bombes contra cristians a controlar ciutats i poblats, segrestar i assassinar de forma indiscriminada la població civil de Nigèria amb l'objectiu d'establir-hi un califat. Se centra especialment en persones grans, dones i nenes que són després utilitzades per executar les accions del grup, com en el segrest de les més de 200 nenes del passat maig o l'atrocitat del passat 9 de gener, quan una nena 10 anys va explotar a l'entrada d'un mercat de la localitat de Maiduguri. Martin Ewi, de l'Institut per a l'Estudi de la Seguretat, explicava a El País que utilitzen dones i nenes perquè, diu, "aixequen menys sospites" i "eleven la commoció internacional".

Isabelle Mouniaman-Nara és coordinadora dels programes de Metges Sense Fronteres (MSF) a Nigèria. L'entitat actua al país des de 2004 i des de fa un any, de forma permanent a Maiduguri, localitat principal de l'Estat de Borno -zona on l'organització Boko Haram ha actuat amb explosius en cinc ocasions durant l'últim any-. Maiduguri, que ha viscut dos atacs i carreteres de la qual han quedat totes tallades a excepció d'una, ha rebut gran part de les persones refugiades.

A Nigèria, hi ha avui entre 800.000 i 1,5 milions de persones desplaçades

L'entitat també va actuar durant quatre setmanes a Baga, ciutat on el 3 de gener l'organització armada va executar l'ofensiva més mortífera dels darrers cinc anys, segons Amnistia Internacional. L'augment d'inseguretat va obligar MSF ha evacuar els equips de la zona. El vídeo elaborat pel Council on Foreign Relations, sintetitza l'objecte del grup armat.

La greu situació ha provocat que tres estats del nord-est de Nigèria hagin estat declarats pel govern "estats d'emergència". Després del darrer atac a Baga, milers de supervivents han estat reagrupats al camp "Poble mestre", a Maiduguri. Altres habitants de la zona han fugit i s'han refugiat a la zona perifèrica del Llac Txad. Es creu que molts supervivents són encara amagats a les muntanyes, a on les autoritats han enviat vehicles per traslladar-los a Maiduguri. Centenars de milers de persones, segons The Guardian, han traspassat les fronteres de l'Estat dirigint-se al Txad o al Camerun.

Boko Haram ha matat més de 10.500 persones en la seva campanya de violència des del 2011, segons Council on Foreign Relations

Isabelle Mouniaman explica en una entrevista que hi ha, en tot Nigèria, entre 800.000 i 1,5 milions de persones desplaçades. A Maiduguri, estima que el nombre de persones desplaçades arriba a les 500.000, 10% de les quals viuen als camps que s'han anat construint des del mes de juliol. "Les majors necessitats són ara les relacionades amb el menjar, el tenir un sostre sota el qual dormir i l'assistència mèdica". Fins ara, continua, el "Govern de Nigèria ajuda els desplaçats, però si el número augmenta, cosa que és d'esperar, es necessitarà molta més ajuda". Als 8 camps de la localitat i de Bui, s'hi fan fins a 850 consultes per setmanes, especialment amb pacients amb malària, diarrea i infeccions respiratòries. "Entre el 4 i el 6% dels infants presenten desnutrició aguda i les víctimes per trauma i violència es conten per dotzenes".

Les properes accions passen per aixecar clíniques fixes a tres camps, explica, que estaran obertes tots els dies per a consultes regulars i per implementar un sistema per referir els pacients més greus fins a l’hospital. Metges Sense Fronteres diu veure necessari també iniciar formació a personal de l'hospital de Maiduguri per la gestió d'emergències en massa i sistemes de vigilància epidemiològica.

L'ACNUR és una altra de les organitzacions que dóna atenció a les persones refugiades, en aquest cas, al Txad. Segons l'agència de la ONU, a 9 de gener de 2015, al voltant de 7.300 persones nigerianes havien travessat la frontera i arribat al país veí fugint de la situació interna del país.

Contingut relacionat

Boko Haram perpetra su ofensiva más letal en el noreste de Nigeria, notícia 10 de gener de 2015, El País

Notícies sobre Boko Haram, a El País

Nigeria: Massacre possibly deadliest in Boko Haram's history, comunicat d'Amnistia Internacional sobre la darrera massacre de Boko Haram

Afegeix un comentari nou