Àmbit de la notícia
Internacional

Les propostes del Servei Civil Internacional per viure un camp de treball aquest estiu

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • Les opcions que proposa el Servei Civil Internacional per fer un voluntariat són molt diverses i variades.
    Les opcions que proposa el Servei Civil Internacional per fer un voluntariat són molt diverses i variades. Font: SCI. Font: SCI
  • L'entitat va organitzar els primers camps de treball per a persones voluntàries el 1982.
    L'entitat va organitzar els primers camps de treball per a persones voluntàries el 1982. Font: SCI. Font: SCI
  • De cara a l'estiu, les propostes del SCI per fer un voluntariat es multipliquen.
    De cara a l'estiu, les propostes del SCI per fer un voluntariat es multipliquen. Font: SCI. Font: SCI

L’entitat ofereix la possibilitat de prendre part d’un ampli ventall de projectes de voluntariat transformador a Catalunya i arreu del món.

L’estiu és sinònim de voluntariat. Cada any, moltes persones aprofiten aquests mesos per enrolar-se en una experiència enriquidora i transformadora, alhora que contribueixen al desenvolupament social i a la construcció d’una ciutadania responsable. Les possibilitats per fer un voluntariat són diverses i abasten diferents àmbits, i és ara quan nombroses entitats disposen les seves propostes per viure un estiu diferent.

Una de les més destacades és el Servei Civil Internacional de Catalunya (SCI), que ofereix un ampli ventall d’experiències de voluntariat per a tots els gustos. Amb una llarga experiència –l’entitat va organitzar els primers camps el 1982–, el SCI ja ha començat la temporada de camps de treball de cara als pròxims mesos. 

Les opcions són moltes, tant al territori com arreu del món, i es poden consultar al web de l’entitat, on hi ha tota la informació per decidir quin camp s’escau més a les vostres prioritats. També s’hi detallen tots els passos necessaris per començar el procés d’inscripció i gaudir d'aquesta oportunitat. D’aquesta manera, i sota el lema ‘Viu els camps!’, el SCI anima a persones de totes les edats a prendre part d’una activitat transformadora en tots els sentits.

L’experiència d’una persona voluntària a Cambodja i Sud-àfrica

Així ho va fer el Roger Martí Perales, de quaranta-un anys, qui l’octubre del 2022 va participar en dos camps de treball a Cambodja i Sud-àfrica de la mà del SCI. “Va ser una experiència molt enriquidora en el sentit de conèixer noves cultures, poder gaudir d’aquesta diversitat cultural i endinsar-me en la història d’aquests els països; va ser molt interessant”, explica en conversa telefònica amb Xarxanet. 

El Roger, que està vinculat al món de l’educació social, va estar quinze dies a Cambodja, on va fer tasques de professor d’anglès a un centre amb infants i joves. Més enllà de l’educació formal, també va participar en dinàmiques per treballar amb la comunitat aspectes com el reciclatge, la sostenibilitat i el lleure a través de l’esport. “Vam dur a terme la nostra tasca en un espai de trobada, que funcionava com una mena de centre obert com els que coneixem aquí”, detalla.  

A Sud-àfrica, la comesa va ser similar, en el si d’una comunitat molt colpejada per la pobresa, situada als afores de Pretòria. “La idea era donar a la comunitat alternatives en l’àmbit educatiu, atès que l’accés a l’educació dels nanos era limitat”, assenyala el voluntari, qui durant els quinze dies del camp va estar treballant en la transmissió de valors i la cultura de pau amb el jovent a través de diversos esports. “Un dels principals reptes va ser la comunicació, perquè el nivell d’anglès era molt baix i no va ser fàcil comunicar-se”, suma.

Una de les coses que destaca el Roger és la formació que va rebre per part del SCI abans de dur a terme el voluntariat, i que han de realitzar obligatòriament totes les persones que vulguin participar en un dels camps de treball.

En el cas del voluntariat internacional, es treballen conceptes bàsics com el mateix voluntariat, l’associacionisme, la interculturalitat, la perspectiva de gènere, les desigualtats i els drets humans, entre moltes altres; i s’aprofundeix en qüestions com el decolonialisme, les relacions desiguals o el concepte nord-sud, per citar-ne algunes. Enguany, les formacions es duran a terme entre el maig i el juliol.

 

“Jo vinc de l’educació social i estic bregat amb els conceptes que es van treballar, però puc dir que és una formació molt bona, absolutament necessària i molt útil per a totes aquelles persones que no estiguin tan familiaritzades amb aquestes qüestions per encarar l’experiència de la millor manera possible”, diu Roger Martí Perales.

 A continuació, detallem cinc camps que el SCI organitza en els pròxims mesos a Catalunya, cinc a Europa i cinc més fora de les fronteres del continent. Ara bé, convé recordar que la llista de camps de treball que l’entitat ofereix va més enllà d’aquestes propostes i es pot consultar amb detall al seu lloc web.

Camps de treball a Catalunya

Cinc camps de treball que el SCI proposa dins del territori:

Una proposta per experimentar la vida comunitària a l'escola Chestnut Tree. El centre segueix un currículum internacional que combina les metodologies suïssa i catalana, basat en l'educació ambiental a l'aire lliure i en els conceptes de l'escola del bosc. L’ensenyament es duu a terme en cinc idiomes i equilibra matèries convencionals amb habilitats socials com el teatre, el ioga, la cuina, l'ecologia forestal, entre altres. 

L'ambient de l'escola és positiu per a l'aprenentatge i bona part de les classes es realitzen a l'aire lliure, amb un cos de professorat ampli que ofereix una atenció personalitzada a l’alumnat. La presència d’animals com cabres i ovelles, gossos, gallines i burros contribueix a la riquesa de l'entorn escolar.

Les tasques que inclou el projecte consisteixen, entre altres, a buidar un magatzem i convertir-lo en un espai útil per a l'escola, sobretot en dies de pluja. Al magatzem hi ha mobles en desús per reciclar, i una altra de les comeses és pensar com adaptar-los perquè els infants puguin jugar amb ells. A més, una altra activitat principal del projecte és netejar l'espai i preparar tot el necessari per començar el curs, incloent-hi la preparació de les aules i la neteja de l'entorn. 

Can Pipirimosca és una finca ecològica que promou la vida sostenible i l'activisme mediambiental. El seu projecte se centra a donar suport a activitats en pobles que fomentin el consum responsable i la cura del medi ambient, com ara horts urbans i mercats lliures. Es tracta d’un espai que segueix els principis de la permacultura i organitza retirs d'ecologia profunda.

Les tasques previstes tenen l’objectiu de consolidar els recursos i espais a Can Pipirimosca, així com per donar suport a les activitats a l'hort urbà i altres finques ecològiques. Això inclou la preparació de l'hort, la construcció d'elements útils, la preparació de tallers i cartells, així com la participació en una fira, si la situació ho permet. Durant la fira, les tasques consisteixen a muntar, ajudar en les activitats i tallers, cuinar, supervisar, explicar i difondre el projecte. Després de l'esdeveniment, s’acompliran tasques d'avaluació, desmuntatge i altres treballs per a la reconstrucció de l'espai.

Els Amics del Castell de Requesens són el col·lectiu encarregat d'organitzar aquesta activitat, que té com a objectiu la conservació i restauració del patrimoni històric i territorial del castell, que es troba en el Paratge Natural d'Interès Nacional de l'Albera i té un valor incalculable pel que fa a la biodiversitat i la fauna i flora del territori. Té un origen medieval i va ser restaurat diverses vegades.

Les tasques del camp de voluntariat inclouen recolzar les visites guiades al Castell, gravar audioguies en diversos idiomes basats en el text anglès, ajudar en la ramaderia de prop de cent cabres (moure filats i construir tancats), enterrar les canalitzacions d'aigua que subministren el Castell i mantenir l'hort.

La iMAGInada és un festival autogestionat promogut per una associació cultural formada per jovent amb la inquietud d’oferir una alternativa al model econòmic, social i cultural actual mitjançant la creació d'espais d'intercanvi, empoderament, participació, dinamisme i autogestió en el marc de les festes anuals de la ciutat. Així, durant quatre dies, la iniciativa comunitària ofereix una variada programació cultural i artística.

Les persones voluntàries ajudaran en tasques relacionades amb la preparació i la logística del festival: muntatge i desmuntatge d'espais i infraestructures, preparació d'espais, activitats per als infants, preparació d'activitats socials, suport a la cuina i al bar del festival i altres tasques d'ajuda a l'organització.

El Refugi de la Vall de Siarb acull un campament dedicat a la conservació del territori. Les participants col·laboraran en la neteja i la restauració dels antics camins rurals de la vall per donar suport al projecte del Museu de Camins, que es troba en desenvolupament. També tindran l'oportunitat de gaudir d'un entorn natural únic en la Vall de l'Alt Pirineu.

Les tasques inclouen la neteja, la reconstrucció dels murs de pedra seca, la col·locació de pedres i la millora de la senyalització dels senders amb pintura. Tot el temps de treball, quatre hores al dia, es durà a terme envoltat de la natura, els boscos i els camps, i es tracta d’una feina física i manual. L’activitat resta oberta a persones a partir dels setze anys i és recomanable per a famílies.

Camps de treball a Europa

Cinc camps de treball que el SCI proposa dins les fronteres europees:

El Castro dos Três Rios es troba a Parada de Gonta, una localitat situada a la regió de Beira Alta, al centre de Portugal. L'objectiu del projecte és realitzar un estudi exhaustiu del jaciment arqueològic per a esclarir qüestions importants, com la seva cronologia i la forma en què l'ocupació va evolucionar en moments històrics de transició. La finalitat del projecte és identificar els límits del poblat antic i les seves estructures residencials, amb el propòsit de reconstruir el seu pla arquitectònic.

El treball es desenvoluparà a l'àrea arqueològica, on el grup de persones voluntàries es dividirà en dos equips, cadascun responsable de cavar una àrea de setze metres quadrats. Els equips comptaran amb l’acompanyament i la guia de la direcció arqueològica i el seu cos de monitores, i duran a terme amb rigor científic totes les etapes del treball de camp, incloent-hi l'excavació, el registre de dades en camp, el tractament i l'estudi de les dades obtingudes.

En aquesta activitat, les participants col·laboraran amb altres voluntàries per construir una casa petita i aprendre sobre estils de vida minimalistes. Aquesta casa serà utilitzada com a vehicle informatiu per a l'habitatge sostenible i l'energia renovable. Al final del camp, les persones voluntàries tindran l'oportunitat d'adquirir habilitats per planificar les seves pròpies cases petites i posar en pràctica les diferents etapes de la construcció amb l'ajuda d'expertes.

Durant el camp, les participants prendran part de la construcció de les parets de la casa, les finestres, les portes i la coberta, sota la supervisió de persones expertes. Les parets de fusta amb pilars i trams seran aïllades i cobertes amb fusta tant a l'interior com a l'exterior. A més, les voluntàries també faran altres tasques com treballs de fusteria, pintura, jardineria i manteniment en els terrenys del centre de visitants del ‘Parc del Clima’.

El festival ‘Esperanzah!’ és una celebració de la música del món amb l'objectiu de promoure la inclusió, l'intercanvi, la connectivitat i la diversitat cultural. Durant quatre dies, artistes i associacions de tot el món que treballen per a un món més just es congreguen a l'Abadia de Floreffe. L'equip del festival vol demostrar que és possible organitzar un gran esdeveniment respectant el medi ambient i treballant amb petits productors locals.

Les voluntàries ajudaran amb el muntatge i el desmuntatge de les estructures del festival. L'equip de l’’Esperanzah!’ consta de deu persones, juntament amb set coordinadores de voluntàries que es reuniran la setmana anterior al festival. Una d'aquestes coordinadores liderarà el cos de voluntàries, que s'uniran a un equip més gran format per un centenar de persones.

El projecte busca establir una comunitat diversa que pugui unir Azes Valboenses i Amakura en una sinergia activa, així com altres col·laboracions informals. Els objectius generals del projecte són promoure la valorització cultural dels ecosistemes locals i desenvolupar les habilitats de ciutadania de les participants a través de la rehabilitació del patrimoni cultural i ambiental. 

Les voluntàries executaran tasques com la renovació del campament existent, incloent-hi la construcció de taules, bancs i altres equipaments amb materials reciclats i tècniques de construcció sostenibles. També construiran un nou vàter sec per a la zona del camí, dissenyat i presentat per l'Associació Amakura, així com parets utilitzant tècniques sostenibles.

Les comunitats d'Emmaús tenen presència arreu del món per ajudar les persones sense llar a tirar endavant proporcionant-los feina i un lloc on viure en un entorn familiar i de suport. Les residents treballen a temps complet recollint, renovant i venent mobles usats. Aquesta tasca manté la comunitat econòmicament i ajuda les residents a desenvolupar habilitats, recuperar la seva autoestima i ajudar altres persones vulnerables.

Les voluntàries ajudaran les residents d'Emmaús a recollir productes de segona mà, classificar-los i col·locar-los a la botiga. També donaran suport en les tasques de jardineria i altres tasques de manteniment a la propietat de la comunitat i ajudaran a la cuina. Al final del projecte, les voluntàries ajudaran a muntar i desmuntar el festival i també organitzaran una desfilada de moda, on presentaran algunes de les peces de roba de segona mà que es venen.

Camps de treball fora d’Europa

Cinc camps de treball que el SCI proposa més enllà de les fronteres d'Europa:

  • Sri Lanka: Blue Rose School and Village (del 21 al 30 de juliol)

La Blue Rose School and Village és un projecte a llarg termini del SCI Sri Lanka per a estudiants amb dificultats d'aprenentatge. L'organisme rector de l'escola ha iniciat un nou projecte per crear un poble perquè puguin viure com a comunitat. L'escola es va establir el 1982 i actualment compta amb una seixantena d’estudiants.

Les voluntàries realitzaran treballs manuals per netejar la terra a fi de crear la Blue Rose Village. Això inclourà la neteja del terreny, la instal·lació de tanques de seguretat i la plantació d'arbres. També s'ocuparan de tasques de construcció per ajudar en el desenvolupament del poblat.

El campament ‘Immersió cultural i artística’ és un espai que reuneix l'expressió cultural i l'educació popular. L’esdeveniment acull cada estiu moltes persones voluntàries, tant locals com internacionals, perquè puguin descobrir la diversitat cultural de Togo. Durant tres setmanes, es desenvolupen diferents activitats culturals i artístiques des d’una perspectiva d'educació popular. Enguany, el tema del campament és promoure la igualtat de gènere i les qüestions de gènere en el context local.

Pel que fa al tipus de treball a fer, les voluntàries internacionals podran participar en cursos de percussió, dansa i cant amb els ritmes del djembé i d'altres instruments tradicionals. També s'organitzaran tallers de batik per aprendre i dissenyar roba, així com tallers de cistelleria.

El voluntariat ajudarà a seleccionar els grups folklòrics i tradicionals que actuaran en el concert final, i també es programarà un concert en directe i una exposició el segon cap de setmana del campament. A més, es realitzarà una caravana amb cartells per conscienciar sobre el tema del campament i es programaran els espectacles de folklore i els grups tradicionals.

Aquest camp de treball és una comunitat cooperativa que acull persones amb diferents garus de discapacitat que volen aprendre agricultura o que volen viure en contacte amb la natura. El poble de Maki es troba en una zona remota, fet que va portar al seu abandonament a la dècada dels setanta. No obstant això, va revifar gràcies a la tasca de Kyodo Gakusha.

Les persones voluntàries participaran en tasques de l'explotació agrícola ecològica, com ara desbrossar els camps de cereals i verdures, plantar hortalisses, cuidar cabres i gallines, i també en la restauració dels camins i de la casa tradicional. A més, també col·laboraran en les tasques de la casa, com ara cuinar, rentar i transportar les coses des del poble proper. 

Katree és una comunitat musulmana de la província de Satun, al sud del país. Es tracta de la primera vegada que s’organitza un camp de treball a la vila de Katree. Durant el setembre, és la temporada de plantació de riu, i les voluntàries aprendran i treballaran braç a braç amb la població local en el procés de plantació del riu.

Així, les tasques giraran al voltant del treball al camp de riu, organitzar activitats amb infants el cap de setmana i implicar-se en la vida local d'aquesta vila.

El Camp Est-Oest és un programa que cerca empoderar el jovent social i econòmicament vulnerable a través d'un projecte d'una setmana basat en l’educació no formal. L’objectiu és oferir igualtat d'oportunitats al jovent desafavorit perquè pugui aprendre mitjançant la pràctica. En aquesta edició, es vol prioritzar l’ajuda a persones joves que resideixen en zones afectades per terratrèmols

En aquest camp de treball, el tipus de tasca a realitzar és l'organització, execució i lideratge d'activitats per a estudiants universitàries.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari