Llibres solidaris al món

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Llibres solidaris al món

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

Bookfeeding Project és una iniciativa que reuneix materials educatius com llibres i els destina a comunitats desfavorides en cooperació amb ONGs locals i altres llibreries.

Anar a una llibreria, remenar a les prestatgeries i trobar el nostre llibre preferit és un acte que canalitzat per la societat del consum es pot definir com quotidià. Malgrat això, a algunes regions desfavorides del món, l’accés a la literatura i a l’educació és ínfim i ni tan sols poden tenir un recull de contes per poder compartir històries i llegendes amb la canalla. És en aquest punt de trobada on iniciatives com Bookfeeding volen capgirar aquesta situació i donar les possibilitats a aquestes comunitats per construir i gestionar les seves pròpies biblioteques.

Ghana, Kènia, el Tibet, Zambia o Madagascar són alguns dels països on ja hi han desenvolupat alguns projectes. Molts llibres són en anglès, però també en francès, swahili o llengües locals de la zona on porten la seva missió basada en la cooperació internacional. Bookfeeding Project és, per tant, una iniciativa sense afany de lucre, que gràcies a la col·laboració de la seva xarxa de voluntariat i l’aportació de donacions de particulars aconsegueix construir biblioteques a diferents parts del món. La Beatrice Barco, una de les fundadores del projecte, afirma que “ho fem perquè ens agrada veure a la comunitat créixer, i amb ella, també creiem nosaltres mateixes”.

El projecte, no obstant això, no és assistencialista. La idea principal de Bookfeeding és donar les eines i materials necessaris perquè la comunitat, a posteriori, pugui gestionar la seva pròpia biblioteca de manera autosuficient. “La biblioteca és de la comunitat i per tant la comunitat la gestiona, la nostra intervenció és limitada”, explica Barco. A Offinso, una població rural de Ghana, la llibreria ja té 360 llibres, dels quals entitats com l’escola ja se’n beneficien. A Madagascar ja n’han portat 791, i a Tamil, a l’Índia, 750.

Nascuda l’any 2011 a Escòcia, la iniciativa va néixer amb la creença que els llibres en desús, els materials electrònics vells i la roba de segona mà podien ser donats per a la ONG AID Índia, on una de les fundadores de Bookfeeding va col·laborar. Aquest plantejament inicial es va acabar centrant en els llibres en desús, i particularment, en l’habilitat per millorar les aptituds literàries dels joves en les àrees del món més desfavorides.

Dos valors: educació i comunitat. Educació perquè una de les solucions per eradicar la pobresa crònica, i comunitat perquè mitjançant les connexions aquests grups locals poden establir col·laboracions amb altres grups i ajudar-se mútuament. Ara per ara, segons explica Barco, estan remodelant 7 biblioteques arreu del món i cada dia treballen per establir connexions més fortes. El projecte, depèn 100% del voluntariat dels membres que l’integren, i malgrat el que pugui passar en el futur, la seva aproximació no canviarà: construir comunitats bibliòfiles a les regions del món que més ho necessitin. Per Sant Jordi, tothom qui vulgui donar llibres solidaris, es pot posar en contacte amb aquesta organització.

Afegeix un comentari nou