Àmbit de la notícia
Internacional

María Lafuente: “Més de 200 milions de nenes al món han patit mutilació genital”

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Fundesplai
Autor/a
Dani Gallart
  • 'La Llum de les Nenes' lluita per una escolarització digna de les nenes d'arreu del món. Font: María Lafuente.
    'La Llum de les Nenes' lluita per una escolarització digna de totes les nenes. Font: María Lafuente. Font: Font: María Lafuente.
  • Cada any, 12 milions de nenes són casades abans de complir els 18 anys. Font: Julio López/ FyA Guatemala.
    Cada any, 12 milions de nenes són casades abans de complir els 18 anys. Font: Julio López / FyA Guatemala. Font: Font: Julio López/ FyA Guatemala.
  • 150 milions de nenes pateixen violència sexual. Font: Laura Lora / JRS Chad.
    150 milions de nenes pateixen violència sexual. Font: Laura Lora / JRS Chad. Font: Font: Laura Lora / JRS Chad.

La coordinadora de la campanya ‘La Llum de les Nenes’ lluita per acabar amb les pràctiques nocives que pateixen milers de nenes arreu del món.

La Llum de les Nenes’ és un programa que Entreculturas va posar en marxa l'any 2012 i que es desenvolupa en col·laboració amb el conjunt de socis i sòcies en el terreny, especialment Fe i Alegria i el Servei Jesuïta per a Refugiats.

Des de 2012, més de 32.000 nenes de diferents països d'Àfrica i Amèrica Llatina han participat. Són nenes amb alt risc de patir qualsevol tipus de violència: nenes en situació d'extrema pobresa, de desplaçament, migració o refugi, en risc d'embaràs, pertanyents a poblacions indígenes, amb alguna discapacitat o víctimes de matrimoni precoç, de conflictes o de violència sexual.

El programa pretén disminuir la situació de violència física, psicològica i sexual que pateixen les nenes a través de quatre objectius principals: donar a conèixer les situacions de violència que les nenes pateixen diàriament, atendre-les, acompanyar-les, i millorar la seva autoestima i la percepció per part del seu entorn, protegir, millorant la seva prevenció i defensoria i incidir per transformar les causes d'aquesta injustícia.

María Lafuente Funes, coordinadora de la campanya ‘La Llum de les Nenes’, ens explica de primera mà el projecte.


 

Com neix la iniciativa?

Entreculturas és una ONG de desenvolupament promoguda per la Companyia de Jesús que aposta per la transformació social des de l'educació, ja que entén que és l'eina més poderosa per combatre la desigualtat. Actualment estem presents en 37 països d'Àfrica, Amèrica Llatina, Àsia i Europa. Gràcies a aquesta experiència de treball, Entreculturas va identificar que les nenes troben obstacles específics, molt relacionats amb la violència, per accedir a l'educació i per continuar amb els seus estudis. Aquests obstacles els impedeixen viure una infància plena i amb els mateixos drets que els nens.

 

Quines són les pràctiques nocives que afecten milers de nenes al voltant del món i que l'organització vol eradicar?

Les nenes en el món pateixen múltiples formes de violència. Més de 200 milions de nenes al món han patit mutilació genital; cada any 12 milions de nenes són casades abans de complir els 18 anys; 150 milions de nenes pateixen violència sexual; 34,2 milions de nenes i dones són refugiades o desplaçades. A més, la majoria de nenes al món es veuen obligades a realitzar tasques de la llar com cuinar, anar a buscar llenya i aigua o quedar-se a càrrec dels seus germans petits. 

 

En quins països actueu?

La 'Llum de les Nenes' ha desenvolupat projectes en 15 països: República Democràtica del Congo, República Centreafricana, Sudan del Sud, el Txad, Kenya, Guatemala, Nicaragua, Haití, El Salvador, Hondures, Perú, Bolívia, Camerun, Angola i Sudan. Actualment tenim projectes actius en 12 d'aquests països.

 

Com arribeu a donar resposta a necessitats de pobles i ciutats d'arreu del món?

Davant el creixement generalitzat de la conflictivitat, la desigualtat i la privació de drets, l'aposta per una educació transformadora i de qualitat és el nostre principi inspirador. També l'impuls de la formació per a l'ocupació, la prevenció i atenció a les víctimes de violència de gènere i el desig de respondre al creixement del nombre de persones refugiades i migrants forçoses en el món. Treballem conjuntament amb més de 60 organitzacions sòcies locals, com Fe i Alegria i el Servei Jesuïta per a Refugiats. Tot gràcies al suport dels nostres socis i donants privats i dels organismes públics.

 

En quines línies estratègiques es treballa per millorar la situació d'aquestes nenes?

Les línies d'acció del Programa són tres. La primera és fomentar l'accés i la permanència escolar de les nenes amb beques, reforç escolar, kits d'higiene personal i acompanyament per al seu benestar psicosocial. Com a segona línia, prevenir, detectar, atendre i denunciar la violència contra les nenes; generant entorns escolars segurs per a elles i relacions equitatives, treballant amb docents, famílies i institucions. La última línia consisteix en oferir rehabilitació psicològica i social a les nenes víctimes de violència, millorant la seva autoestima i integració.

 

Quantes nenes i adolescents ha ajudat l'entitat des que va començar la iniciativa?

Des de l'any 2012, 32.747 han participat al programa ‘La Llum de les Nenes’ en els 15 països abans esmentats.

 

Què representa per a una nena en risc de vulnerabilitat i violència poder tenir una escolarització digna?

L'accés a una educació de qualitat i transformadora és fonamental per revertir les condicions de desigualtat i vulnerabilitat en què es troben tantes nenes al món. És fonamental que les nenes trobin espais segurs per a elles, per al seu desenvolupament i per a la superació de les violències que puguin estar patint ja sigui a la llar o a la comunitat. 

 

Moltes vegades el maltractament i les pràctiques nocives provenen de la mateixa família, que durant generacions ha estat educada a través de violència com a forma ‘d’aprenentatge'. En la iniciativa es contempla educar els pares de les nenes perquè la seva manera d'entendre l'educació de la seva filla no sigui a través de la violència?

Per descomptat, el treball comunitari i amb les famílies és fonamental per acabar amb la violència contra les nenes. Dins el programa, l'objectiu de visibilització i sensibilització sobre la realitat de la violència contra les nenes és molt important, el que inclou la generació de consciència a nivell de les comunitats sobre els drets de les nenes i sobre la importància de garantir-los per a la convivència i el desenvolupament integral.

 

Què creieu que cal per aconseguir un canvi de mentalitat global i s'eradiquin totes aquestes pràctiques nocives que afecten milers de nenes al voltant del món?

Hi ha molta feina per fer i és essencial el compromís de totes i tots. Fer visible la problemàtica i incidir políticament és un primer pas molt important perquè les institucions públiques es comprometin a ‘fer la seva part’, impulsant polítiques que promoguin la protecció de les nenes i la garantia dels seus drets. També cal un fort treball directe amb les nenes en situacions de major vulnerabilitat per generar processos d’apoderament i enfortiment de la seva autoestima, generar consciència en les comunitats i assegurar que tots els actors involucrats promouen els canvis necessaris perquè la llum de les nenes pugui brillar, lliure de l'ombra de la violència.

 

De quines maneres es pot col·laborar amb la vostra causa?

Hi ha múltiples maneres de col·laborar amb ‘La Llum de les Nenes’. Al web es troba una petició de signatures amb la qual impulsarem la protecció internacional efectiva dels drets de les nenes davant l'Alta Comissionada de Nacions Unides per als Drets Humans. També es poden fer donacions i associar-se a Entreculturas. Finalment, seguint les nostres xarxes podran estar al corrent de les diferents activitats que promovem, com les Carreres Solidàries de Entreculturas, que aquest any dedicaran la seva recaptació a ‘La Llum de les Nenes’.

 

Teniu pensat ampliar els vostres projectes o el nombre de països en els quals actueu?

Entreculturas té la ferma voluntat de seguir donant suport amb el programa a les nenes dels països amb què treballem, a continuar amb la seva educació i a viure lliures de violència. 'La Llum de les Nenes' té per suposat la voluntat de créixer, ja que ha constatat la importància d'aquest abordatge específic de les discriminacions que les nenes pateixen per a la garantia de tots els seus drets, i en particular el seu dret a l'educació.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari