"Models de cooperació a l'Àfrica en temps de crisi: qüestió de salut”, una crònica de la Jornada

Autor/a: 
Campanya “Dret a la salut a l’Àfrica”
 Font:
Font:
 Font:
Font:

"Models de cooperació a l'Àfrica en temps de crisi: qüestió de salut”, una crònica de la Jornada

Autor/a: 
Campanya “Dret a la salut a l’Àfrica”

Resum: 

Amb més de 40 assistents de diversos perfils professionals, la Jornada es va desenvolupar satisfactòriament, acomplint els objectius de la mà dels assistents i dels ponents, professionals àmpliament reconeguts i amb llarga experiència acadèmica i d’intervenció en l’àmbit de la cooperació a l’Àfrica.

El passat 11 de desembre de 2012 va tenir lloc la Jornada "Models de cooperació a l'Àfrica en temps de crisi: qüestió de salut", organitzada per Farmacèutics Mundi i Medicus Mundi Catalunya en el marc de la campanya “Dret a la salut a l’Àfrica”.

Després de la presentació de la Jornada a càrrec de l'Eugenia García, directora general de Farmacèutics Mundi, la sessió va començar amb la ponència del Dr. Artur Colom sobre els models de cooperació i el nou model xinès. La intervenció va posar èmfasi en valorar els pros i contres de la irrupció de nous actors com són la Xina, Brasil o Sud-Àfrica, entre d'altres; ja que, malgrat haver estat criticats per no respectar els drets humans, també tenen avantatges: milloren la predictibilitat i deixen més marge de maniobra per a les polítiques del país receptor de l’ajuda.

“Cal reconstruir un discurs motivador i convincent des de les ONGD per implicar la societat civil en la lluita per una cooperació coherent i eficaç així com per la defensa de sistemes de salut públics de cobertura universal, aquí i arreu on treballem”

Seguidament, es van realitzar dues taules rodones amb debats enriquidors i amb un ampli intercanvi d'opinions entre els ponents i el públic assistent. A la primera d'elles, amb la participació dels Drs. Albert Roca i Vie de Dieu Ngoko-Zenguet, i moderada per Ivan Zahinos, director de projectes de medicusmudi catalunya, es va parlar sobre l’amalgama d’actors que operen a l’Àfrica en l’àmbit sanitari.

Es va posar l’alerta en la descoordinació que sovint es dóna entre aquests actors i en l’efecte nefast que suposa en el camp de la salut, doncs els models de salut a implementar en un mateix país poden divergir àmpliament entre uns actors i els altres.

La segona taula, centrada en com està afectant la crisi a la cooperació al continent africà, va comptar amb la participació dels Drs. Carlos Mediano i Vie de Dieu Ngoko-Zenguet, i Óscar Mateos, membre del grup d’estudis africans de la UAM, com a moderador. En aquesta taula es van posar de manifest els greus efectes tant quantitatius com qualitatius de la baixada de pressupostos i dels canvis de models a causa de la crisi dels darrers anys; una crisi no només econòmica, sinó sobretot de voluntat política i de valors.

Francesc Álvarez, director de medicusmundi Catalunya, va realitzar la cloenda de la Jornada explicant-ne les principals conclusions. En el marc dels models de cooperació, ho resumia dient que “un sistema de salut adequat hauria de passar per un sistema d’Atenció Primària adaptat a la realitat sociocultural del país”. Álvarez va tancar la sessió reflexionant sobre el rol, en les conjuntures actuals, de les ONGD dedicades a l’àmbit de la salut: “Estem patint un canvi de model de salut a casa nostra i arreu: estem passant d’un sistema de cobertura universal a un sistema per assegurança. Ja no tenim força moral per pressionar, per intentar que un altre país tingui una cobertura universal quan nosaltres mateixos ja no la tenim.” Per això va destacar la necessitat de reconstruir un discurs motivador i convincent des de les ONGD per implicar la societat civil en la lluita per una cooperació coherent i eficaç així com per la defensa de sistemes de salut públics de cobertura universal, aquí i arreu on treballem.

Afegeix un comentari nou