#ObreElsUlls, la campanya per afavorir l’acollida i la integració de les persones refugiades

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

#ObreElsUlls, la campanya per afavorir l’acollida i la integració de les persones refugiades

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

La Creu Roja i la Xarxa de Comunicació Local presenten una sèrie de televisió per sensibilitzar sobre les dures condicions amb les quals ha de viure la població refugiada.

La Creu Roja i la Xarxa de Comunicació Local van presentar ahir dilluns dia 30 la campanya #ObreElsUlls, una iniciativa que té l’objectiu de sensibilitzar sobre l’acollida i la integració de les persones refugiades a Catalunya. D’una banda, al matí es va presentar a l’Espai Francesca Bonnemaison la sèrie de televisió Obre Els Ulls, que rep el mateix nom que la campanya. La sèrie consta d’11 capítols monogràfics sobre diferents temàtiques relacionades amb la integració de la població refugiada en àmbits com l’educació, el lleure, la cultura o la sanitat, així com la situació als camps de refugiats de Grècia i el Líban. De 55 minuts de duració, als capítols hi participen 4 persones i s’han filmat a Can Batlló, al districte de Sants, un espai nu que precisament fa una metàfora de la situació que viuen les persones refugiades, una vida que encara s’ha de construir.

Una de les dades a destacar de la presentació és que la Creu Roja preveu doblar la seva capacitat d'acollida a Catalunya durant el 2017, passant de les 156 actuals a a més de 300. El coordinador de la Creu Roja a Catalunya, Enric Morist, va afirmar que “de refugiats a casa nostra hi ha des de fa molts anys”. Precisament, un dels objectius de la campanya és donar a conèixer la situació de la població refugiada, no només des de Síria, sinó també des d’altres països del món des d’on arriben sol·licitants d’asil a Catalunya com per exemple l’Àfrica subsahariana o Veneçuela. “Volem mostrar també realitats com les dels refugiats d’Ucraïna, preteníem no buscar res d’extraordinari amb les imatges perquè els refugiats ja els tenim a casa”, va subratllar el Dircom de Creu Roja Òscar Velasco.

Per la seva banda, Carme Parras, periodista a La Xarxa, ha volgut destacar que fer una sèrie on es pogués explicar audiovisualment la precarietat amb la qual conviu el col·lectiu refugiat era un repte. “Volíem posar sobre la taula realitats allunyades dels retrats robot que fan els mitjans”, va anunciar. “De persones refugiades n’hi ha de molts tipus, a més del sirià amb ingressos mitjans que ens arriba pels mitjans”, va afegir.

L’Estat espanyol va pactar amb les institucions europees acollir 16.000 persones refugiades, de les quals en 2 anys han arribat prop de 1.000, i a Catalunya la Creu Roja n'acull a 156, dels quals 36 a Barcelona, 12 a Sant Feliu de Llobregat, 50 a Berga, 22 a Tarragona, 16 a Lleida i 20 a Girona. “Un dels temes claus d’aquesta campanya és la voluntat d’acollida dels municipis”, va assenyalar Morist. La Creu Roja facilita en una primera fase de 6 mesos l’acollida de les persones refugiades, on se les acompanya jurídicament per fer la sol·licitud d’asil i es fa una primera atenció de facilitar l’allotjament, i en una segona fase, la seva integració, durant els 24 mesos posteriors. En aquesta línia, el president de la Creu Roja Antoni Aguilera va afirmar que “des de la proximitat és des d’on s’ha d’abordar el repte del què suposa la integració social dels refugiats en el món local”.

D’altra banda, a les 18h de la tarda a la seu de la Creu Roja Catalunya es va celebrar un acte obert de presentació de la campanya, amb la participació de delegats internacionals a Grècia i al Líban i persones refugiades que van donar el seu testimoni. També hi van participar Aguilera i el secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat Oriol Amorós, a més de l’alcalde de Sant Feliu de Llobregat, Jordi San José Buenaventura. Entre les persones assistents van destacar administracions, organitzacions sense afany de lucre, empreses i membres de l’entitat d’arreu del territori que col·laboren amb el programa d’acollida de la població refugiada.

L’estrena de la sèrie es farà el dimarts 31 de gener del 2017 a les 21 al Canal 159 de Movistar+ i també a les televisions locals de La Xarxa, com Canal Terrassa, Canal Reus, m1TV, Lleida Televisió, Balaguer TV, etc.

Afegeix un comentari nou