Àmbit de la notícia
Internacional

Projecte Nava, una iniciativa d'empoderament per a joves de Moçambic

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • La fundació facilita a les persones joves la possibilitat de disposar d’una primera empenta en el seu projecte d'autoocupació.
    La fundació facilita a les persones joves la possibilitat de disposar d’una primera empenta en el seu projecte d'autoocupació.
  • El projecte Nava sorgeix de la necessitat de poder donar eines d’autonomia a joves amb els que la Fundació Idea treballa a Maputo.
    El projecte Nava sorgeix de la necessitat de poder donar eines d’autonomia a joves amb els que la Fundació Idea treballa a Maputo.
  • Equip directiu del projecte, amb David Rodríguez, director tècnic de la Fundació Idea.
    Equip directiu del projecte, amb David Rodríguez, director tècnic de la Fundació Idea.

La Fundació Idea celebra vint anys amb l'impuls d'un projecte que, a través d'un programa d’esponsorització col·laborativa, cofinança projectes d’autoocupació destinats a joves de Maputo que han viscut al carrer.

Una perruqueria local, un espai per rentar cotxes, un projecte per fer costura, un altre per fer pastissos o un per treballar fent soldadura. Aquests són alguns dels tipus d'iniciatives locals, petites experiències d'autoocupació, les quals el projecte Nava, liderat per la Fundació Idea, cofinancia per tal d'impulsar l'empoderament i promocionar l'autonomia de persones joves que han viscut al carrer a la ciutat de Maputo, capital de Moçambic, i que es troben en una fase d'assoliment d'autonomia.

La Fundació Idea és una entitat que vetlla per la promoció de la integració social com a ciutadans de ple dret del col·lectiu d'infants i joves, i de les seves famílies en situació d'exclusió social o amb risc de patir-ne. El seu àmbit d'actuació se centra en diversos municipis de Catalunya, en especial Sabadell. Però en aquesta nova iniciativa que lidera l'entitat, es posa el focus a Maputo, on, des de fa anys, es desenvolupa el projecte Tsemba que l'Associació Hlayiseka, i en el qual s'emmarca la intervenció del projecte Nava.

"La iniciativa sorgeix de la necessitat de poder donar eines d'autonomia a les persones joves amb els quals treballem a Maputo i que viuen al carrer. Dotar-los d'intruments perquè la seva sortida d'aquesta situació sigui a través del treball", manifesta David Rodríguez, director tècnic de la Fundació Idea.

El projecte incorpora els conceptes tradicionals de mentoria i microcrèdit, amb la col·laboració mútua i retorn social, donant com a resultat un programa d'inversió social col·laboratiu que el caracteritza. "A més de posar a la seva disposició els professionals que els acompanyaran, el projecte els dota d'una certa partida econòmica que els permet comprar el primer equipament i engegar, així, les seves iniciatives", manifesta Rodríguez.

Així, les persones joves presenten els seus projectes de futur a la ciutat, i les persones que ajuden de manera econòmica escullen quins d'aquests projectes els interessa més, per tal ajudar-los a donar el primer impuls. A partir d'aquí, es fa el retorn de la inversió a través del benefici econòmic del treball elaborat: es poden retornar directament a la persona que l'ha finançat, fer un retorn simbòlic on el jove pot fer un servei a la comunitat, donant-lo a alguna altra entitat de Maputo o activant el mecanisme de mentoria entre iguals.

"Els diners es poden retornar a un altre jove de la ciutat que iniciï el seu procés en aquell moment, també amb un projecte d'emancipació, de manera que els beneficiaris mateixos del programa es tornen mentors dels seus iguals", valora el director tècnic de la Fundació Idea.

El projecte permet la possibilitat d'establir un contacte estret i personal entre les persones patrocinadores de Catalunya i les persones joves que reben la inversió amb l'objectiu que s'estableixi la possibilitat de guiar-les, aconsellar-les i animar-les en tot el procés social i professional que desenvolupen. Des de la Fundació Idea busquen persones interessades a ser patrocinadors del projecte Nava, que els interessi la cooperació internacional i vulguin establir una relació personal amb el o la jove participant del projecte.

Vint anys de la Fundació Idea

Sabadell és l'espai escollit per la Fundació Idea per celebrar el seu 20è aniversari el proper 14 de desembre, i commemorar una trajectòria dedicada a l'atenció i acompanyament d'infants, adolescents, joves i famílies, i a la compromesa defensa dels seus drets. Serà durant aquest acte quan, a banda de fer un reconeixement als infants, als professionals i als patronats, es farà el rellançament del projecte Nava.

Així mateix, se celebrarà un diàleg entre professionals experts com Araceli Lázaro, Amador Fernández-Savater i Anna Forés, es farà la presentació del Model Idea d'Intervenció Social (afectivitat, acompanyament i acció) de la mà de Toni Pérez, director de Save the Children Catalunya. L'acte clourà l'acte amb l'actuació del Clown Tortell Poltrona.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari