“Per a què no es morin de fred”, una crida per la dignitat de les persones refugiades

F Pere Tarrés

“Per a què no es morin de fred”, una crida per la dignitat de les persones refugiades

F Pere Tarrés

Resum: 

El manifest reclama als estats una ràpida actuació per fer front a les extremes condicions en els camps, emparant-se en el Mecanisme comunitari de Protecció Civil.

Aquesta setmana, 430 organitzacions que treballen en defensa dels drets humans, migracions i societat civil de tot l’Estat, s’han adherit al manifest “Per a què no es morin de fred”, en què es reclama una ràpida actuació dels governants per fer front a les extremes condicions que sofreixen les persones refugiades a Grècia i els Balcans.

El text s’empara en el Mecanisme comunitari de Protecció Civil que permet, quan la magnitud d’una tragèdia sobrepassa les capacitats de resposta del país, una assistència coordinada dels estats participants. A més dels països de la Unió Europea, també Islàndia, Noruega, Sèrbia, Turquia, Macedònia i Montenegro formen part d’aquest Mecanisme, del qual cada estat pot fer-ne ús per sol·licitar ajuda.

En concret, davant l’emergència humanitària provocada per l’arribada de l’hivern i l’onada de fred polar a Europa, el manifest exposa de caràcter urgent dues peticions concretes:

  1. Al Ministeri de l’Interior, que sol·liciti l’activació del Mecanisme de Protecció Civil de la Unió Europea per assistir als refugiats a Grècia i els Balcans.
  2. A la Comissió Europea, que ofereixi a Grècia i els països dels Balcans l’assistència del Mecanisme de Protecció Civil per a protegir els refugiats de les baixes temperatures a Europa.

Diverses ONG constaten que, malgrat els esforços, la preparació dels campaments per a l’hivern no s’ha completat i moltes persones segueixen vivint en tendes de campanya. Això està provocant nombrosos problemes de salut i cobrant-se vàries víctimes diàriament. Segons fonts d’ACNUR, aquestes qüestions s’agreujaran en els properes jornades.

Des de Grècia, diverses associacions que treballen sobre el terreny ja alertaven la setmana passada de les terribles condicions de vida i denunciaven el patiment de milers de persones en els camps, on s’ha arribat a temperatures inferiors als 14 graus sota zero. A la frontera entre Croàcia, Hongria i Sèrbia, moltes persones refugiades estan vivint a la intempèrie, davant l’abandó i fustigació dels governants.

Les organitzacions confirmen que la greu situació evidencia com les ajudes econòmiques destinades a protegir aquestes persones no han resultat eficaces. Per aquest motiu, reclamen una solució urgent i immediata a aquesta situació, independentment dels processos de documentació i reconeixement de cada persona refugiada.

Afegeix un comentari nou