Quines entitats catalanes treballen en l’àmbit de la salut al món?

 • Cooperació internacional en l'àmbit de la salut. Font: This is Sierra Leona

  Cooperació internacional en l'àmbit de la salut. Font: This is Sierra Leona

 • Medicaments i aliments per a una dieta saludable. Font: Pixabay

  Medicaments i aliments per a una dieta saludable. Font: Pixabay

 • Mapa del món elaborat per Nutrició Sense Fronteres. Font: Nutrició Sense Fronteres

  Mapa del món elaborat per Nutrició Sense Fronteres. Font: Nutrició Sense Fronteres

 • Voluntariat de l'ONG Dentistas Sobre Ruedas. Font: DsR

  Voluntariat de l'ONG Dentistas Sobre Ruedas. Font: DsR

 • Insolàfrica en un projecte de cooperació a l'Àfrica. Font: Insolàfrica

  Insolàfrica en un projecte de cooperació a l'Àfrica. Font: Insolàfrica

 • Logo de Farmamundi. Font: Farmamundi

  Logo de Farmamundi. Font: Farmamundi

 • Logo de Metges del Món. Font: Metges del Món

  Logo de Metges del Món. Font: Metges del Món

 • Atenció mèdica a països en vies de desenvolupament. Font: Public Domain

  Atenció mèdica a països en vies de desenvolupament. Font: Public Domain

El teixit associatiu català compta amb diferents organitzacions en països en vies de desenvolupament que col·laboren en camps com l’odontologia, la nutrició i tractament de malalties.

A tot Catalunya hi ha diferents entitats del Tercer Sector que es dediquen a l’àmbit de la salut. D’una banda, trobem a l’associació Obertament, un projecte que vol sensibilitzar a la població i lluitar contra la discriminació i l’estigma que pateixen les persones amb algun problema de salut mental. Un altre exemple seria la Federació Salut Mental Catalunya, l’objectiu de la qual és coordinar i donar suport a les associacions de familiars i de persones amb malalties del territori, o l’ONG Pallapupas, que alegra els dies als infants ingressats als hospitals catalans. Tot i això, si bé és cert que a casa nostra hi ha diferents agents no lucratius que tenen un peu dins del camp de la salut, també és destacable que hi ha diferents projectes que col·laboren en l’àmbit de la salut en clau internacional.

Dentistes, experts en epidèmies, farmacòlegs, nutricionistes... Aquestes són algunes de les professions que el voluntariat català desenvolupa a diferents països del món. Un orfenat de Mupenzi, a Uganda, rep l’experiència del personal de l’ONG Petits Detalls per lluitar contra malalties i problemes existents entre la seva comunitat com el SIDA, la leucèmia o simplement la malnutrició. A Guinea Equatorial i a Camerun, personal tècnic voluntari de l’Associació de Voluntaris per a la Salut Dental Dentalcoop han instal·lat gabinets odontològics per millorar l’estat bucal gràcies a l’aportació de diferents donants.

A continuació, es presenten un seguit d’entitats catalanes que tenen projectes de salut al món i que ofereixen oportunitats per fer un voluntariat en l’àmbit de la salut:

 

1. ONG Petits Detalls

Es dediquen a promoure projectes d’ajuda humanitària i cooperació internacional a Uganda. Actualment treballen en dos projectes, un a Mupenzi, un orfenat de 40 infants a partir de 3 anys que viuen en condicions molt dolentes, on aporten atenció mèdica i nutritiva, i l’altre rep el nom de Somriures des de Luuka, on donen educació a més de 600 alumnes.

2. Metges del Món

És una associació de solidaritat internacional que té com a missió garantir l’accés a una salut de qualitat i universal als països del món. Ofereixen la possibilitat de fer un voluntariat també en l’àmbit de la salut. Pots ampliar la informació al següent enllaç amb una entrevista a la seva presidenta, Josefina Díaz.

3. Dentalcoop

Són un grup de dentistes voluntaris que ha ajudat a crear centres de salut dental a diferents llocs del món. Actualment tenen projectes a Guinea Equatorial, Camerun, Kènia, Ghana, Haití, Etiòpia, Guinea Bissau, Moldàvia, Ruanda i el Sàhara. Des de l’associació busquen constantment professionals de l’odontologia o estudiants sanitaris amb ganes de col·laborar en la missió. Pots trobar oportunitats de voluntariat al següent enllaç.

4. Insolàfrica

Treballen de forma activa en tasques d’ajuda humanitària en l’àmbit sanitari. Entre altres coses, aporta material sanitari, medicaments, coneixements, roba i material didàctic a una població de Camerun. El seu nom és Infermeria Solidària per l’Àfrica i estan en coordinació amb les autoritats sanitàries del Camerun per dur a terme els seus projectes. Per fer un voluntariat amb ells, s’han de complir els següents requisits.

5. Mans Unides – Delegació de Catalunya i Balears

Els projectes de l’entitat Mans Unides inclouen la creació i millora de dispensaris mèdics, la formació de promotors en salut, l’educació en higiene i medicina preventiva i també duen a terme campanyes de vacunació. L’ONG Mans Unides realitza projectes de salut a l’Àfrica, Àsia, Amèrica Llatina i Oceania. Alguns dels projectes que gestionen des de la delegació catalana es duen a terme a Malawi, Kènia o l’Índia. Per fer voluntariat, pots consultar el següent enllaç d’ofertes.

6. Medicus Mundi Catalunya

Es va fundar l’any 1963 a Barcelona i és una associació no governamental que des de llavors, gràcies a un grup de professionals sanitaris, ha gestionat projectes de cooperació pel desenvolupament, especialment en l’àmbit sanitari. En tant que organització internacional especialitzada en aquest sector, defensa la salut com un dret bàsic per a totes les persones i actualment tenen projectes a l’Àfrica i a Amèrica Llatina. Com associació oberta a la participació de la societat, ofereixen places de voluntariat per personal que hi vulgui col·laborar de manera altruista.

7. Dentistes Sobre Rodes

L’ONG de Barcelona fa assistència odontològica solidària al Perú, Sierra Leone, Senegal i Mauritània. Dentistes sobre Rodes és una associació sense afany de lucre formada per dentistes i professionals i professionals de la cooperació fundada l’any 2006 que duen a terme projectes per millorar la salut bucodental de regions amb manca de serveis sanitaris. També fomenten l’educació i els hàbits higiènics. Per fer un voluntariat, pots consultar el següent enllaç.

8. Trueta.cat

La Fundació Humanitària Doctor Josep Trueta va néixer a Vic l’any 1993. Entre altes àmbits, el sanitari és un en el qual fan incidència, en concret, amb tasques de cooperació al desenvolupament que intenten pal·liar les necessitats dels països del Tercer Món. Per aconseguir-ho, recullen material sanitari, ortopèdic, aparells òptics, ulleres, audiòfons i bibliografia mèdica. Pots sol·licitar fer un voluntariat amb la fundació al següent enllaç.

9. Farmamundi – Delegació Catalunya

Tot i que va néixer a València l’any 1991, té una delegació a Catalunya i actualment és la primera organització no lucrativa especialitzada en el subministrament i ajuda farmacèutica a organitzacions humanitàries i països en vies de desenvolupament. Ofereixen oportunitats de voluntariat en administració, educació pel desenvolupament, comunicació, logística i projectes de cooperació al desenvolupament. Pots consultar-los al següent enllaç.

10. Nutrició Sense Fronteres

És una ONG independent i sense afany de lucre que lluita a favor de la justícia alimentària i el dret a una alimentació saludable. En l’àmbit de la cooperació internacional, tenen projectes a Gàmbia, Paraguai, Uruguai i Argentina. Els seus projectes es basen en intervenció nutricional de les comunitats més desfavorides i el desenvolupament de la seguretat alimentària. Pots trobar opcions de voluntariat al següent enllaç.

 

Si voleu que la vostra entitat aparegui en aquest recull podeu enviar un correu electrònic a info@xarxanet.org.

Afegeix un comentari nou