Quins tipus de fons existeixen en la UE per a les ONG?

Quins tipus de fons existeixen en la UE per a les ONG?

Resum: 

A més de conèixer els tipus de fons existents en la UE és molt important conèixer des d'on es gestionen. Un article d'Alia Chahin, de la FLV/Europe Direct.

En la Unió Europea (UE) és difícil trobar un programa de la UE que d'una manera o un altre no inclogui una possibilitat de finançament per a les ONG. De fet, aquestes són destinatàries naturals d'una gran part del finançament de la UE, ja que treballen sense ànim de lucre (condició prèvia per a rebre fons de la UE).


Es calcula que la UE dedica directament més de 1.000 milions d'euros anuals a projectes d'ONG:

La major part (400 milions d'euros) en l'àmbit de les relacions exteriors:

  • Cooperació al desenvolupament
  • Drets humans
  • Programes a favor de la democràcia
  • Ajuda humanitària


Altres assignacions importants són les destinades a l'àmbit social (70 milions d'euros), educatiu (50 milions d'euros) i al medi ambient dintre de la UE. Aquests fons es posen a la disposició dels grups d'interès (stakeholders), entre ells les ONG, a través de dues vies:

  • Subvencions: són concedides per a cofinançar projectes o objectius específics, generalment a través de convocatòries de propostes (les anomenades 'Call for proposals').
  • Contractes públics: són concedits mitjançant licitacions (contractació pública) per a l'adquisició de serveis, béns i obres, amb la finalitat de garantir el funcionament de les institucions o programes de la UE.



Des d'on es gestionen aquests fons?



A diferència del que es pugui creure, la major part del pressupost europeu (al voltant del 75%) ho gestionen les autoritats nacionals i regionals dels països membres de la UE. Per exemple, tant els els Fons Estructurals com les subvencions agrícoles són responsabilitat directa dels Estats. Al voltant del 25% restant ho gestiona directament la Comissió Europea a través dels seus Programes Comunitaris, com per exemple el Programa per a l'Ocupació i la Solidaritat Social (PROGRESS) o el Programa d'Aprenentatge Permanent.


Saber diferenciar quin és l'organisme gestor dels fons europeus als quals es vol accedir és determinant, ja que això influirà directament en l'estratègia de captació de fons que tingui la meva entitat.


Una vegada definida, és recomanable que la teva organització:

  • Intenti entaular relacions institucionals amb aquest organisme: convidar-los als nostres esdeveniments, enviar-los una carta de presentació amb els nostres serveis, participar en els seus esdeveniments, etc.
  • Conegui les seves prioritats financeres i lògiques d'actuació: participar en les consultes públiques que lideren, conèixer els seus documents polítics (comunicacions, recomanacions, prioritats anuals, plans de treball, etc.).
  • Sàpiga quin tipus de projectes s'han finançat altres anys i a quin tipus d'organitzacions s'han concedit.

Afegeix un comentari nou