"Terra africana: usos, visions i conflictes"

 Font:
Font:

"Terra africana: usos, visions i conflictes"

Resum: 

En el context de la crisi econòmica que afecta els països occidentals i la força creixent de les “potències emergents”, s’ha produït un increment considerable de l’interès per la terra i els recursos naturals a l’Àfrica Subsahariana. El Centre d'Estudis Africans i Interculturals ens proposa un curs per conèixer aquesta realitat.

Un seguit d’inversors públics i privats, provinents d’Occident, Àsia, Amèrica Llatina o la mateixa Àfrica han decidit apostar per les potencialitats de l’agricultura, la ramaderia, la mineria o el turisme en aquest continent. En alguns llocs, això ha desencadenat conflictes amb les poblacions rurals locals i una veritable “carrera per la terra” africana.


Aquestes noves circumstàncies es sumen a problemes i tensions presents de fa temps en el món rural africà: el creixement demogràfic, la desigualtat en l’accés a la terra i els recursos naturals, els efectes de les variacions climàtiques, les reformes agràries sovint fracassades, les disputes en torn dels parcs naturals, o l’apropiació per part de les elits dirigents de la major part dels ingressos generats per l’explotació dels minerals.


Des del Centre d'Estudis Africans i Interculturals proposen una anàlisi aprofundida d’aquests fenòmens i de les possibles vies de futur, centrant-se no només en els conflictes sinó també en les oportunitats de canvi i millora. I mirant d’entendre les diferents visions i idees sobre la terra i el seu ús que expressen els actors africans i els no africans.

El Centre d'Estudis Africans i Interculturals (CEA) organitza el curs “Terra africana: usos, visions i conflictes”, que es realitzarà des del 16 de novembre al 24 de novembre de 2012.

  • Coordinació : Centre d'Estudis Africans i Interculturals
  • Coordinació acadèmica: Eduard Gargallo (Centro de Estudos Africanos ICSTE-IUL i Director acadèmic del postgrau del CEA)
  • Correu-e: centredestudisafricans@gmail.com
  • Telèfon: 93 412 39 37
  • Dates: 16, 17, 23 i 24 de novembre
  • Lloc: Seu de la FCONGD, c/Tàpies 1-3, Barcelona
  • Durada: 12 hores

Afegeix un comentari nou