Àmbit de la notícia
Internacional

Un cafè ple de sostenibilitat, medi ambient i d'inserció de joves immigrants

Entitat redactora
iWith.org
Autor/a
Laura Morral
  • Aprofitar residu del cafè per fer altres productes
    Amb el residu del cafè es poden fer altres productes que beneficïen el medi ambient.
  • 'Up energia', un projecte pioner a Catalunya i a l'Estat espanyol
    'Up Energía' és un projecte pioner a Catalunya i a la resta de l'Estat espanyol.
  • El projecte promou la reinserció laboral de col·lectius vulnerables
    El projecte promou la reinserció laboral de joves immigrants.

El projecte ‘Up Energía’ de l’Associació Factor Escucha reutilitza el cafè per transformar-lo en diferents productes i incorporar al món laboral col·lectius en situació de vulnerabilitat i ‘MENA’s’

Aconseguir la inserció laboral de menors estrangers no acompanyats (col·lectiu MENA) i d'altres col·lectius vulnerables, afavorir la sostenibilitat i fomentar l’economia circular són els tres pilars del projecte ‘Up Energía’ de l’Associació Factor Escucha.

‘Up Energía’ genera biocombustible sòlid en forma de pèl·lets fent servir residus de cafè que es generen a Barcelona com a matèria primera. “D’aquesta manera potenciem l’economia circular i donem feina a joves immigrants i extutelats en risc d’exclusió social i a altres col·lectius vulnerables”, explica la cofundadora del projecte, Judith Gilbert.

‘Up Energía’ aprofita el marro del cafè per transformar-lo en tres productes. Un d’ells es la biomassa. Aquesta matèria permet fer un tipus de producció d'energia més barata, renovable i amb menys emissions per la seva forma de combustió.

 

 

L’altre producte és el 'biochar' que serveix com a fertilitzant per als sòls i absorbeix i reté molt més temps l’aigua de les plantes propiciant menys malbaratament de recursos naturals. El ‘biochar’ també manté dins la terra la quantitat de CO2 que ha absorbit la planta quan creix impedint que surti a l’atmosfera.

El tercer producte extret del cafè és el carbó actiu que té moltes propietats: absorbeix contaminants, depura les aigües o elimina les olors de les indústries alimentàries.

Gilbert explica que el model de negoci consisteix a recollir el residu de cafè en punts de gran consum, com poden ser cafeteries, restaurants o hospitals. Després es trasllada al centre de producció que l’entitat té a Montcada i Reixach i, allà, el residu,  passa per un procés d’assecament.

La idea del projecte va néixer el 2016 i fins el 2018 ha estat en fase de proves. “L’objectiu principal és cercar la sostenibilitat i la rendibilitat econòmica en cada fase del procés”, diu Gilbert. Afegeix: “Ara estem provant diferents models i comprovant quin dels tres productes és més rentable”.

Per assolir aquest objectiu, ‘Up Energía’ col·labora amb altres entitats socials com TEB o Eicascantic, amb l'administració pública a través del Servei d'acompanyament Especialitzat per a persones joves tutelades i extutelades (SAEJ), amb l’empresa privada i amb l’àmbit acadèmic (UB).

Actualment, ‘Up Energía’ ja ha contractat dos joves extutelats del Marroc i Pakistan. Gràcies a això, aquestes dues persones han pogut regularitzar la seva situació legal.

Les previsions són, segons Gilbert, donar feina a una quinzena de persones immigrants, a més de gestionar correctament unes 1.000 tones de residus i evitar unes 500 tones més d'emissions de diòxid de carboni a l’atmosfera.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari