Un còmic de cròniques narra la vida de les persones refugiades a l’Orient Mitjà

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar
Sarah Glidden, autora del còmic. Font: Wikimedia
Sarah Glidden, autora del còmic. Font: Wikimedia
"Oscuridades programadas", portada del còmic.  Font: Comicalia
"Oscuridades programadas", portada del còmic. Font: Comicalia
Vinyeta del còmic. Font: GQ
Vinyeta del còmic. Font: GQ

Un còmic de cròniques narra la vida de les persones refugiades a l’Orient Mitjà

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

Sarah Glidden il·lustra en vinyetes la seva experiència des de l’Iraq de la postguerra fins a la revolució civil a Síria.

“Oscuridades programadas” és el resultat final d’un viatge que la nord-americana Sarah Glidden va fer per Turquia, Síria i l’Iraq, un còmic que retrata la vida de les persones refugiades al Pròxim Orient. Tot va començar l’any 2010, quan la jove il·lustradora se’n va anar amb dos amics d’un col·lectiu periodístic sense afany de lucre anomenat The Seattle Globalist. La seva idea inicial, que era seguir a aquests dos periodistes i escriure un llibre documentant el seu treball, s’ha acabat convertint en un exemplar de 300 pàgines editat per Salamandra Graphic.

Prèviament, l’any 2011 Glidden ja havia publicat una crònica autobiogràfica fent ús de les vinyetes anomenada “Una judía americana perdida en Israel”, que li va fer guanyar el premi Ignatz al Millor Nou Talent. Els reporters de l’ONG periodística tenien l’objectiu de descobrir històries i testimonis de persones refugiades per explicar les conseqüències de la Guerra de l’Iraq. La guerra de Síria no havia començat encara i el règim de Bashar El Asad patia les manifestacions per part de la població civil exigint llibertat i drets. A aquest trinomi es va unir un amic de la infància i ex marine, el servei del qual a l’Iraq aporta un punt de vista inesperat i desconcertant, tant a les persones que van coneixent durant el camí com per a ella mateixa.

Què és el periodisme? Com es propaguen les històries? Quan es confonen la memòria i la veritat? Aquestes són algunes de les preguntes que es fa el còmic, traduït al castellà per Regina López Muñoz. Glidden denuncia que els reporters volen només caçar notícies i mostra la dificultat d’exercir la professió de manera independent. Alguns personatges que apareixen durant el còmic són un bloguer iraní, un representant de les Nacions Unides, un taxista o un iraquià expulsat dels Estats Units.

Aquesta novel·la gràfica de no ficció mostra el resultat de diferents entrevistes que la dibuixant va tenir amb diferents personatges. El seu treball situa a l’autora com a una de les veus de no ficció més originals del moment. Altres autors que també han publicat cròniques gràfiques com Glidden són l’autor alternatiu de còmics Joe Sacco, amb les seves novel·les gràfiques “Notas al pie de Gaza” o “Gorazde: Zona Protegida” o Guy Delisle, amb treballs com “Pyongyang”, “Cròniques birmanes” o “Cròniques des de Jerusalem”.

Afegeix un comentari nou