Un projecte multimèdia reivindica la labor de l'Escola de Defensores

LaviniaNext
Autor/a: 
Jorge Salas
Un dels moments de la segona Escola de Defensores. Font: Escola de Defensores.
Participants de la primera edicio de l'Escola de Defensores. Font: Escola de Defensores.
Participants de la segona edició de l'Escola de Defensores. Font: Escola de Defensores.
Imatge de les participants de la segona edició de l'Escola de Defensores. Font: Escola de Defensores.
Un dels moments de la segona Escola de Defensores. Font: Escola de Defensores.
Un dels moments de la segona Escola de Defensores. Font: Escola de Defensores.

Un projecte multimèdia reivindica la labor de l'Escola de Defensores

Autor/a: 
Jorge Salas
LaviniaNext

Resum: 

International Action for Peace i l'Associació Catalana per la Pau presenten una plataforma des de la qual es pot consultar el treball de les dues edicions de l'Escola de Defensores.

En un món marcat per reptes i lluites, una nova iniciativa a càrrec d'International Action for Peace i l'Associació Catalana per la Pau ha sorgit per a destacar la valenta labor de les defensores dels drets humans de llarg a llarg del planeta. L'Escola de Defensores, llar d'històries de coratge i resiliència, gaudeix ara del seu episodi més audaç: el llançament d'una plataforma multimèdia dedicada a aquestes persones que, incansables, desafien l'adversitat i defensen els drets en els seus propis països.

Des dels racons més recòndits de les selves del Brasil, fins a les terres ocupades i dividides de Palestina, el projecte traça un viatge emocional a través de les experiències de lluitadores que comparteixen un vincle comú: la seva incansable defensa dels drets humans. Més enllà de les fronteres geogràfiques, aquestes veus s'uneixen en un cor de solidaritat i determinació que parla de Colòmbia, amb la seva història marcada pel conflicte; de Filipines, amb les cicatrius de repressió, encara fresques; del Kurdistan, una cultura mil·lenària sense terra pròpia; i de la República Democràtica del Congo, presa de conflictes i l'explotació dels seus recursos naturals.

La plataforma multimèdia, fruit en l'àmbit tècnic del treball del col·lectiu Mirada Colibrí i amb el suport de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, és molt més que una simple recopilació de testimonis. És un llenç digital on s'entrellacen relats commovedors i paraules que travessen fronteres, transmetent un missatge d'esperança i resistència. Una manera de fer justícia amb un projecte que, com és el de l'Escola de Defensores, mereix ser reconegut perquè, en fer-ho, es reconeix també a les persones que perden el son per la defensa dels drets humans.

Aquest projecte, que s'inicia amb les experiències de les tretze defensores que han passat per l'Escola en les seves dues edicions, promet ser un refugi continu per a aquells que lluiten contra la injustícia en qualsevol part del món. El multimèdia s'expandirà amb cada nova edició, creixent en contingut i reflectint la diversitat i resiliència de les lluitadores pels drets humans; una font inesgotable d'informació, però també d'energia per a totes aquelles que busquen un món més just.

L'Escola de Defensores: un lloc segur per a empoderar-se i compartir

Davant la creixent inestabilitat, l'Escola de Defensores es presenta com un espai de connexió entre lluitadores pels drets humans de diferents països. Aquestes persones, amb trajectòries i entorns molt distants, comparteixen una tasca comuna i el risc inherent a les seves accions: lluitar per compatriotes que veuen vulnerats els seus drets. Aquest espai és fonamental, "no només per empoderar-se, sinó també per relaxar-se i trobar solidaritat", tal com escriuen des de l'Associació Catalana per la Pau.

La diversitat de situacions s'entrellaça en l'Escola de Defensores, que ja compta amb dues edicions a la seva esquena, dedicades a la defensa dels drets humans i a la justícia climàtica. En elles, la unió es fa visible en la cerca d'aprenentatge, l'intercanvi d'experiències i l'empoderament. Aquesta plataforma de solidaritat representa la força i la resiliència dels qui defensen els drets humans enmig de l'adversitat.

Ariane Araújo al Brasil; Diana Martínez, Francelly Arias, Yurany Cuéllar, Yenidia Cuéllar e Óscar Echeverri a Colòmbia; Clarissa Ramos, el bisbe Antonio Ablon i Cynthia Deduro a Filipines; Necmettin Türk al Kurdistan turc, i Nawal Yousef en Palestina; Billy Mwangaza i Sylvie Luzala a la República Democràtica del Congo. Totes les defensores han comptat les seves experiències en l'espai segur que els ha proporcionat l'Escola de Defensores, i totes tenen la seva veu pròpia en el projecte multimèdia d'International Action for Peace i l'Associació Catalana per la Pau.

Formació i sensibilització, una història en moviment

La plataforma multimèdia és una finestra a la realitat d'aquestes lluitadores. Vídeos, textos i imatges donen vida a cada narrativa, transmetent la urgència i la importància de les seves causes, i reivindicant el paper d'iniciatives que, com l'Escola de Defensores, ofereixen un lloc on les diferències culturals s'esvaeixen davant un propòsit comú: la protecció i la resistència. L'Escola, des del seu inici amb tretze valentes, promet expandir-se amb cada nova edició; i es compromet a ser la llar de les defensores dels drets humans, una constant font d'inspiració i suport.

En la plataforma que avui veu la llum produïda per Mirada Colibrí —un col·lectiu de periodistes compromeses amb els drets humans i la transformació social— es troba el fruit de les dues trobades que s'han celebrat. El projecte és el resultat de jornades de formació interna sobre organització, seguretat i acompanyament, conscienciació als carrers —amb projectes com l'elaboració de murals col·lectius al Raval de Barcelona i al Masnou—, trobades amb l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, i també seminaris a la Universitat de Barcelona, la Universitat Rovira i la facultat de Blanquerna.

Juntes, s'adonen que formen part de la mateixa solució contra els mateixos problemes. "Venim del mateix context, patim els mateixos problemes, estem oprimides", explica Cynthia Deduro en un vídeo que resumeix la segona edició de l'Escola: "junts, compartim totes aquestes coses". "Quan tenim l'oportunitat de reunir-nos, això ens enforteix i veiem que no estem soles, que lluitem per les mateixes coses: per fer un món millor", afegeix Necmettin Türk.

Afegeix un comentari nou