Una iniciativa per descobrir el Nepal i practicar l'anglès a les aules
Comparteix
L’ONG Amics del Nepal ha creat un projecte educatiu pensat per a les classes d’anglès de les escoles catalanes per conèixer millor el petit país al peu de l'Himàlaia.
Quan pensem en el Nepal de seguida ens venen al cap les imponents muntanyes de l'Himàlaia, però la realitat d’aquest petit país situat al bell mig de l'Índia i la Xina, els dos països més poblats del món, és molt més rica i complexa. Ho saben molt bé els Amics del Nepal, una ONG catalana que, des de fa més de vint-i-cinc anys, treballa donant suport als col·lectius més desfavorits del país i divulgant la realitat cultural i social nepalesa.
Per apropar diferents aspectes del país, sobretot al jovent, l’entitat ha ideat un projecte educatiu que permetrà a l’alumnat de les escoles catalanes conèixer una mica millor la geografia, l’economia, la cultura i la biodiversitat, entre altres, del Nepal. La iniciativa, anomenada ‘Nepal School Documentary Festival’ (AN Doc-Fest), està pensada per dur-se a terme a través de l’assignatura d’anglès perquè, alhora que l’alumnat descobreix el país, pugui millorar la comprensió i expressió oral anglesa d’una forma amena, digital i interactiva.
Font: Amics del Nepal.
Amb tot, el projecte no hauria estat possible sense l’esforç i la implicació de les persones voluntàries i l’alumnat del centre d’activitats d’Amics del Nepal a Katmandú, que han participat activament en l’elaboració del material didàctic. L’objectiu últim de la iniciativa és que les estudiants de Catalunya i del Nepal uneixin esforços i treballin conjuntament per crear un documental sobre el Nepal.
Un projecte pensat per “crear vincle”
El projecte va sorgir de la relació que mantenen des de fa anys Amics del Nepal i l’Escola Joan Blanquer de Castellar del Vallès. Alumnes del centre han organitzat berenars solidaris a favor de l’ONG i s’han intercanviat cartes amb joves de la casa d’acolliment que l’entitat gestiona al Nepal, entre altres accions.
“Feia temps que teníem al cap la idea d’aprofundir en aquesta col·laboració i anar més enllà, per exemple ideant algun projecte educatiu, tot aprofitant les ajudes que rebem d’ajuntaments catalans, amb l’objectiu de crear i reforçar el vincle amb la població a través de les escoles”, expressa a Xarxanet el Dani Roig, coordinador de projectes d’Amics del Nepal.
Després de donar-hi voltes, la manera de retornar aquesta ajuda va cristal·litzar en el projecte 'AN Doc-Fest'. La iniciativa parteix d’un mapa interactiu del Nepal, que serveix com a tauler de joc compartit. En aquest mapa, cada classe participant pot escollir diverses localitats del país on l’ONG té presència i en cadascuna d’elles es treballa una temàtica a través d’activitats i vídeos.
Així, l’alumnat pot conèixer de primera mà, amb els vídeos que protagonitzen nepaleses beneficiàries, treballadores i alumnes del centre d’activitats d’Amics del Nepal a Katmandú, i que han elaborat elles mateixes, diferents realitats del país, bressol de les muntanyes més altes del món. Les temàtiques que es treballen són la solidaritat, la llengua, la biodiversitat, la cultura, el menjar, la geografia, l’economia i els festivals. Tot plegat, en anglès, és clar, i pensat per fer-se a l’aula, tot i que també es pot fer en línia.
La participació activa de les persones del Nepal va ser un dels principals propòsits a l’hora de plantejar el projecte. “Volíem crear uns materials per a les escoles de Catalunya, però per a nosaltres era molt important que el projecte fos útil per a la gent del Nepal, per les persones beneficiàries de la nostra tasca allà”, explica el Dani Roig.
En aquest sentit, tots els materials i l’edició de vídeo els han elaborat el jovent del Nepal de les cases d’acollida i els projectes de l’ONG. D’aquesta manera, també han adquirit coneixements en informàtica i edició formant part d’una iniciativa compartida. En total, l’eina educativa inclou una setantena de vídeos. “El cert és que s’han fet un fart de gravar i editar”, diu Roig, qui detalla que el jovent nepalès duu a terme el projecte en horari extraescolar al centre d’activitats que l’entitat gestiona al Nepal.
Font: Amics del Nepal.
Un altre punt interessant del projecte és que permet la possibilitat que l’alumnat d’aquí i el d’allà puguin interactuar a través de vídeos en què es plantegen preguntes. Això, convé Roig, és especialment valuós per a les estudiants del Nepal, que segueixen una educació més aviat antiga i memorística, i prendre part d’una iniciativa com aquesta segur que ajuda a sortir de la norma.
El coordinador de projectes d’Amics del Nepal cita un exemple d’això: “una de les preguntes que van fer els alumnes d’aquí als del Nepal va ser si allà tenien dia de l’orgull LGBTI; i no sabien què respondre i van haver d’informar-se i fer-se preguntes sobre aquesta qüestió”.
L’objectiu final del material educatiu i d’aquest viatge virtual pel Nepal consisteix a crear un documental sobre el país amb els coneixements que l’alumnat ha anat adquirint a mesura que han treballat el material. La idea és que les estudiants catalanes facin l’escaleta del documental, perquè després les del Nepal editin el vídeo.
Finalment, la voluntat és organitzar un festival en què es projectin els documentals que ha fet cada escola. Per dur a terme el projecte, Amics del Nepal ha comptat amb la col·laboració, entre altres, de la Teresa Socias, professora d'anglès de l'Institut Salvador Espriu.
Prova pilot a dues escoles catalanes
El projecte ha arrencat aquest curs com a prova pilot en dos centres catalans. L’Escola Joan Blanquer, de Castellar del Vallès, i la Lanaspa-Giralt, de Terrassa. En aquesta última, especialment, la iniciativa ja ha recorregut força camí i s’ha treballat amb l’alumnat. És un curs per provar com funciona l’activitat amb l’alumnat i què en pensa el professorat.
La Sheila Lahoz és la professora d’anglès del centre terrassenc on han desenvolupat l’activitat, a la classe de sisè, i explica que ha gaudit d’una bona rebuda per part de les alumnes. “El material ha despertat interès i curiositat entre els nens i nenes perquè és una activitat que no és comú i té aquest punt exòtic del Nepal que les ha engrescat”, expressa en conversa amb Xarxanet.
No obstant això, la docent també assenyala algunes dificultats com el gran volum d’informació que conté l’activitat, i que sovint es fa difícil de vehicular amb l’alumnat; el temps que s’ha d’invertir i el calendari marcat per desplegar l’activitat, que és força ajustat. “Tot i això, hi ha activitats molt vistoses que les alumnes han gaudit fent-les, i els hi fa molta gràcia fer els vídeos amb preguntes per al jovent del Nepal i rebre les seves respostes”, rebla.
Més enllà de les aules, el material, disponible al web d’Amics del Nepal, està pensat perquè pugui ser útil per a qualsevol persona que vulgui descobrir el Nepal i aprofundir en algunes de les seves característiques, alhora que practica l’anglès. De fet, l’entitat anima tothom que ho vulgui a navegar lliurement pel mapa interactiu i conèixer millor el país a través de les persones beneficiàries de l’ONG.
Afegeix un nou comentari