Vulneracions de drets i discursos d’odi broten en plena pandèmia

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
S'agreuja la crisi migratòria a la frontera entre Turquia i la UE. Font: CC
La crisi del Covid-19 ha está generant un augment d'abusos i de discursos d'odi. Font: Llicència CC
Els estats van fer un repàs a la situació dels drets humans a Espanya. Font: @UN_HRC
Nacions Unides ha alertat de l'augment de situacions de violència durant la pandèmia global.
 Font: ONU
SOS Racisme denuncia identificacions per perfil racial durant l'estat d'alarma.

Vulneracions de drets i discursos d’odi broten en plena pandèmia

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

Nacions Unides i entitats com SOS Racisme alerten de l’augment d’abusos i violències coincidint amb l’emergència sanitària provocada pel coronavirus.

La crisi desencadenada pel Covid-19 està plena d’arestes que tot just ara comencem a descobrir i que estan posant en escac els valors de les nostres societats. Crisi sanitària, mig món confinat i una recessió econòmica galopant són només alguns dels impactes que ens colpegen en forma de pandèmia global.

Astorats per l’incessant comptador de contagis i morts, que els mitjans de comunicació actualitzen puntualment, la por es propaga a una velocitat superior a la del mateix virus i és símptoma dels temps foscos que ens ha tocat viure.

Un dels senyals d’alerta l’ha emès Nacions Unides per boca del seu relator per a les minories, Fernand de Varennes. “El Covid-19 no és només un tema de salut, també pot ser un virus que exacerbi la xenofòbia, l’exclusió i l’odi”, ha declarat, alhora que ha alertat d’un “augment alarmant dels abusos verbals i físics” contra diverses minories arran de la pandèmia.

I aquestes situacions no són quelcom que ens quedi lluny, ben al contrari, avui a casa nostra també està passant. Així ho ha fet palès SOS Racisme, que ja ha denunciat vulneracions de drets a les minories des que va esclatar la pandèmia: “Com sempre que hi ha una crisi, la diana dels atacs i vulneracions de drets són les mateixes persones que històricament han estat discriminades: les persones racialitzades i les persones migrants”, expliquen des de l’entitat.

“Com que no sabem a qui atribuir la culpa de tot plegat, el més fàcil és apuntar cap als més dèbils”, rebla el director de l’Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC), David Bondia, que apunta al discurs de l’extrema dreta: “estan convertint als oprimits en opressors, per exemple insistint que si es permet l’accés dels migrants a la sanitat pública, això en provocarà el col·lapse”.

A tall d’exemple de vulneracions de drets que ja s’estan produint en aquesta crisi, SOS Racisme alerta que “l’actual estat d’alarma multiplica el racisme institucional i les restriccions de drets ja existents, en tant que hi ha menys control, més por i poc escrutini ciutadà” i denuncia que aquests dies han augmentat les identificacions il·legals per perfil racial. “La sospita d’incompliment de les mesures recau directament en les persones amb un perfil determinat”, resolen.

En aquest sentit, David Bondia cita l'incident que recentment ha denunciat la Red de Cuidados Antirracistas, qui assegura que la Guàrdia Urbana els va multar quan estaven repartint aliments a famílies migrants afectades pel confinament. “Què estan fent rebuscant situacions administratives regulars o irregulars quan la gent vol cooperar? És una barbaritat”, assenyala.

O el cas de dos membres del Sindicat Manter de Barcelona que ara reparteixen 'kits' de supervivència i treballen fent mascaretes i bates per als hospitals de la ciutat, qui han denunciat que la Guàrdia Urbana, tot i disposar dels documents que acrediten la seva feina, els va identificar i els va prohibir tornar a la seva tasca per no tenir NIE, el document d’identificació d’estrangers.

I aquestes no són les úniques conculcacions de drets a persones vulnerabilitzades que succeeixen en el context de l’estat d’alarma. N’hi ha d’altres, com la discriminació laboral, el confinament als Centres d’Internament d’Estrangers (CIE) a l’Estat, la paralització dels tràmits d’estrangeria o el tancament selectiu de les fronteres. “Hi ha més impunitat que mai”, sentencien des de l’entitat.

Per a David Bondia una de les claus de volta és el llenguatge que s’ha instaurat arran de la situació que vivim. Expressions com “el virus xinès”, empleades repetidament pel president dels Estats Units, Donald Trump, o per VOX, entre altres, per referir-se al Covid-19 s’han repetit massa en aquesta crisi. “No estem en guerra. El missatge bèl·lic és molt perillós, no l’hem sabut controlar i s’ha estès, generant por, vulnerabilitzant els més dèbils i estigmatitzant determinats col·lectius”, explica el director de l’IDHC.

Com a mostra, la campanya antiracista que van posar en marxa des de col·lectius d’origen asiàtic sota el lema #NoSoyUnVirus arran de la proliferació d’atacs contra aquestes persones. “Aquests fets, que no són aïllats, són una mostra més de com el discurs polític legitima i normalitza el racisme i la xenofòbia”, ressalten a SOS Racisme.

El problema per a Bondia, però, és més profund i no ha sorgit només arran d’aquesta crisi sanitària, ve de lluny: “La gent està vulnerabilitzada i amb una situació de vulnerabilitat fruit d'unes situacions estructurals prèvies, que ens han conduit fins aquí. El problema és de base”.

Afegeix un comentari nou