21 de març: Dia Internacional contra el Racisme i la Xenofòbia

Autor/a: 
Montse Agudo
 Font:
Font:
 Font:
Font:

21 de març: Dia Internacional contra el Racisme i la Xenofòbia

Autor/a: 
Montse Agudo

Resum: 

Avui dia 21 de març es commemora el Dia Internacional contra el Racisme i la Xenofòbia. A casa nostra es celebraran diversos actes de sensibilització i denúncia, entre els quals destaca la presentació del quart informe sobre l’estat del racisme a Catalunya de SOS Racisme.

El dia 21 de març es celebra a tot el món el Dia Internacional contra el Racisme i la Xenofòbia. Aquest dia va ser l’escollit per Nacions Unides per homenatjar les víctimes de la matança de Sharpeville, a Sudàfrica, on van morir 69 persones de raça negra a mans de la policia quan estaven participant en una manifestació pacífica contra la llei de salconduits de l’apartheid.

Avui en dia, les manifestacions de racisme i xenofòbia que vivim a casa nostra, són diferents de les viscudes a Sudàfrica durant l’apartheid però tot i així, encara existeix la necessitat de canvis a la nostra societat, basats en una pedagogia social i de polítiques que garanteixin la convivència en un marc d’igualtat i eradicant la ideologia racista.

Actualment, les formes més explícites i agressives de racisme són fets puntuals i rebutjats per gran part de la societat però, en canvi, ens trobem moltes altres formes de discriminació en diferents àmbits, tant a la feina com a l’accés a l’educació, entre d’altres. Per tant, aquestes situacions creen una segregació i afavoreix l’exclusió social de diferents col·lectius.

En aquest sentit, SOS Racisme creu que moltes de les normatives actuals tendeixen a afavorir l’apartheid jurídic, creant diferents categories de ciutadans i vulnerant els drets fonamentals de les persones. Com a conseqüència d’aquest fet, aquesta entitat demana que els poders públics actuïn contra les situacions de discriminació racista, incorporant les normatives antidiscriminació europees.

Segons SOS Racisme, els drets no es negocien: o es respecten o es vulneren

Enguany, en el marc del Dia Internacional contra el Racisme i la Xenofòbia, SOS Racisme presentarà el quart informe sobre l’estat del racisme a Catalunya. Per a l’entitat, l’objectiu d’aquest acte és celebrar que hi ha moltes persones que lluiten pels drets humans i la igualtat de drets, així com reivindicar l’antiracisme i homenatjar totes les víctimes del racisme i la xenofòbia.

Comentaris

Felicitats a SOS Racisme per la feina feta! Una abraçada!

Afegeix un comentari nou