Actes de sensibilització per commemorar el Dia Internacional de la Lluita Camperola

Autor/a: 
Montse Agudo

Actes de sensibilització per commemorar el Dia Internacional de la Lluita Camperola

Autor/a: 
Montse Agudo

Resum: 

El 17 d’abril és el Dia Internacional de la Lluita Camperola i, com cada any, se celebra arreu en defensa dels camperols i camperoles de tot el món que lluiten pels seus drets. Aquest dia es commemora la massacre que es va produir a Brasil l’any 1996, quan es van assassinar 19 treballadores i treballadors de la terra que estaven lluitant per una distribució justa de la terra.

La problemàtica de la terra i la seva distribució és un fet que tradicionalment ha afectat les camperoles i camperols d’arreu del món. Al llarg de la història han aparegut diversos moviments de defensa dels drets dels camperols, de la justícia social i de l’accés a la terra per part dels treballadors. Alguns dels més importants són Via Campesina, amb forta presencia a molts països de Centre Amèrica i Sud Amèrica i El Moviment dels Treballadors Sense Terra, que va néixer a Brasil i que lluita fonamentalment per la Reforma Agrària i la Justícia Social.

En els últims anys, s’ha potenciat un model d’expansió i expropiació de terres, conegut amb el nom d’acaparament de terres. Aquesta forma d’actuar ha provocat que la concentració de la terra i dels recursos naturals quedi en mans de grans inversors, empreses transnacionals o grans latifundistes.Com a conseqüència, la població autòctona ha perdut el seu mitjà de subsistència i s’ha produït el desplaçament d’aquesta població local propiciant la violació reiterada dels drets humans, un augment de la pobresa i un increment de la fractura social.

En els últims temps, encara que aquesta situació es dóna a diferents llocs del planeta, ens trobem amb que un dels principals focus per als inversos internacionals és l’Àfrica Subsahariana.

En els propers dies es faran diversos actes per denunciar aquesta situació que afecta moltes comunitats a diferents continents. Entre d’altres, a Barcelona, la ONG Veterinaris sense fronteres, dintre de la seva campanya “Paren aquí vive gente”, ha volgut denunciar tres casos paradigmàtics que estan succeint actualment a l’Africa: A Senegal, on l’allau de vaixells estrangers està acabant amb la pesca nacional, la seva principal activitat econòmica; A Uganda, on s’han cedit gran quantitat d’hectàrees de terra a una empresa transnacional per cultivar cafè; i a Moçambic, on s’han cedit més de cinc milions d’hectàrees a empreses estrangeres per cultivar jatrofa. En aquest últim cas, amb l’afegit que aquesta planta utilitzada per produir agrocombustible és terriblement agressiva, de manera que després del seu cultiu és molt difícil regenerar la terra.

Dintre d’aquest marc, Veterinaris Sense Fronteres farà una exposició del 12 al 18 d’abril que es podrà veure a Barcelona i també diversos actes amb xerrades, música i teatre per sensibilitzar envers aquesta situació.

Llegir més

Afegeix un comentari nou