El 16 d'octubre es celebra el Dia Mundial de l'Alimentació

  • Cartell del Dia Mundial de l'Alimentació 2012

    Cartell del Dia Mundial de l'Alimentació 2012

  • Persona venent gra

    Persona venent gra

El Dia Mundial de l’Alimentació va ser establert pels països membres de la FAO mitjançant la resolució 1/79 a la reunió general de l’organització número 20, l’any 1979. Des de llavors, cada 16 d’octubre es commemora aquest dia a més de 150 països.

El Dia Mundial de l’Alimentació pretén conscienciar a la societat sobre el problema alimentari mundial i enfortir la solidaritat en la lluita contra la fam, la desnutrició i la pobresa

Malgrat que als últims anys el nombre total de persones que passen fam o estan desnodrides s’ha reduït, avui encara hi ha un 12,5% de la població total del planeta que es troba en aquesta situació. Això ens deixa algunes dades esgarrifoses com que cada any moren 6,9 milions de d’infants menors de cinc anys a causa de malalties guaribles, i un de cada tres mor per desnutrició.

Això encara és més dramàtic quan pensem que la principal raó de manca d’accés als aliments per a determinades poblacions no és l’escassetat, sinó els alts preus propiciats pels mercats financers, que han convertit les matèries primeres en un objecte d’especulació preferent.

En consonància amb aquest fet, el lema escollit aquest any per al Dia Mundial de l’Alimentació és “Les cooperatives alimenten el món”, enllaçant també amb el fet que aquest any 2012 és el l’any internacional de les cooperatives.

El motiu per donar aquest protagonisme a les cooperatives en aquest dia és que es pensa que les cooperatives agrícoles, que generen ingressos per a milions de petits agricultors, podrien expandir-se i fer una contribució important a la lluita contra la pobresa i la fam si  rebessin el recolzament necessari per part dels governs i la societat civil.

A més també es considera que la presència de les cooperatives pot posar fi a la tendència especulativa amb els aliments bàsics destinats al consum humà i així poder pal·liar la situació de fam que pateixen 870 milions de persones a diari.

A fi de obtenir més informació sobre el Dia Mundial de l'Alimentació, a Xarxanet s'ha publicat un recull de recursos educatius aplicables a l'àmbit de l'educació en el lleure.

Afegeix un comentari nou