El sector demana que la Llei del Tercer Sector sigui ben aviat una realitat

Suport Tercer Sector - Jurídic
Autor/a: 
Sandra Pulido
La llei del tercer sector fa un any i mig que està en tramitació parlamentària. Font: Oscar Loro.
La Llei del Tercer Sector Social fa un any i mig que està en tramitació parlamentària. Font: Oscar Loro.
Es preveu que la Llei del Tercer Sector pugui ser aprovada a l'estiu. Font: Oscar Loro.
Es preveu que la Llei del Tercer Sector Social pugui ser aprovada a l'estiu. Font: Oscar Loro.
A partir d'ara el text passa a la fase d'esmenes. Font: Oscar Loro.
A partir d'ara el text passa a la fase d'esmenes. Font: Oscar Loro.

El sector demana que la Llei del Tercer Sector sigui ben aviat una realitat

Autor/a: 
Sandra Pulido
Suport Tercer Sector - Jurídic

Resum: 

Fa un any i mig que el text s’està tramitant al Parlament, per això, les entitats socials reivindiquen que s’aprovi ja.

Les entitats del tercer sector, amb la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i La Confederació empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya al capdavant, demanen que s’acceleri l’aprovació de la Llei del Tercer Sector Social. Es tracta d’una llei necessària per regular “un sector que no és nou” i que té un pes molt important a Catalunya, segons Jordi Roman, president de La Confederació.

Després d’un any i mig de tramitació parlamentària d’un text que compta amb el consens de tot el tercer sector, el 6 de febrer s’ha celebrat la darrera compareixença que dona pas a la fase d’esmenes, abans de l’aprovació al Parlament. La previsió és que el text es pugui aprovar cap a l’estiu, tal com van manifestar les persones representants del tercer sector, que van acabar satisfetes amb la compareixença.

Un sector sense legislació pròpia

Les entitats del tercer sector defensen des de fa mesos la necessitat de disposar d’una llei que reguli i reconegui el tercer sector, com ja passa en moltes altres comunitats autònomes. En aquest sentit, Francina Alsina, presidenta de la Taula del Tercer Sector Social, va manifestar a la compareixença: “Les entitats socials hem ajudat a construir l’estat del benestar. Som capaces de donar resposta a les emergències socials, als reptes socials actuals i de futur, i som mur de contenció de les conseqüències de la pobresa, l’exclusió i les desigualtats, però continuem sense tenir un marc legal que ens reconegui”.

Aquest reconeixement implicaria poder participar en la presa de decisions de les polítiques públiques i en el Consell del Diàleg Social de Catalunya. A més, els i les representants del tercer sector demanen la creació d’un espai directe d’interlocució amb la Generalitat.

A la compareixença, Roman també va reivindicar la necessitat de millorar la situació de les persones treballadores del tercer sector, unes 103.000, amb l’equiparació salarial i de condicions a la funció pública. “Igual feina, igual salari”, va resumir. Per aconseguir-ho, va assegurar que cal un finançament adequat i estable, proporcionat per la llei que es debat. Des de La Confederació també es va insistir en la diferència normativa pel que fa al voluntariat, que compta amb el seu propi marc normatiu.

Per la seva banda, José Antonio Ruiz, coordinador de la Plataforma d’Infància de Catalunya (PINCAT) de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social, va concloure que el text ajudarà en l’estabilitat dels serveis que ofereix el tercer sector.

L’acció concertada no es regula al text

En la darrera compareixença, les entitats representants del tercer sector i el secretari del Departament de Drets Socials, Oriol Amorós, van insistir que amb el text actual no s’estan debatent els mecanismes de reconeixement de l’acció concertada social. La Llei del Tercer Sector Social planteja la concertació com a forma preferent, però la regulació del funcionament serà definida per la Llei dels instruments de provisió de serveis socials.

La darrera compareixença ha estat satisfactòria per al tercer sector: “Hem sortit esperançats”, va resumir Alsina, qui va comentar que el més probable és que la llei sigui aprovada cap a l’estiu, tot i que l’objectiu inicial era tenir-la abans.

Afegeix un comentari nou