Àmbit de la notícia
Jurídic

Els clubs de cànnabis volen presentar al Congrés la llei catalana impugnada pel Constitucional

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Jurídic
Autor/a
Júlia Hinojo
  • Cabdells de marihuana.
    Cabdells de marihuana. Font: Unsplash Font: Unsplash

El tribunal argumenta que la gestió de substàncies estupefaents és competència de l’Estat. La llei que regulava per primera vegada el funcionament de les associacions cannàbiques de Catalunya només ha estat en vigor cinc mesos.

La decisió del Tribunal Constitucional (TC) d’anul·lar la llei de les associacions de consumidors de cànnabis manté els clubs cannàbics de Catalunya en una situació d’alegalitat. El sector continua en un buit legal semblant al de la prostitució. De moment, les associacions obriran les portes dels seus locals com han fet fins ara. A Catalunya hi ha més de 400 entitats d'aquest tipus. 

El TC defensa que la llei catalana és inconstitucional perquè tot allò vinculat a substàncies estupefaents és matèria penal i, per tant, competència de l’Estat.

Com a resposta, la Federació d’Associacions Autoregulades de Catalunya (FEDCAC), que engloba una cinquantena d'associacions cannàbiques, insta el Parlament a presentar la llei anul·lada al Congrés dels Diputats. “Si Catalunya no ho pot regular, que ho faci Espanya. L’únic partit que va votar en contra de la llei en el seu moment va ser el PP”, apunta Albert Tió, president de la FEDCAC.

 

Sense límits ni drets

“La llei anul·lada que va aprovar el Parlament el juliol de l’any passat posava límits de cultiu a les entitats, establia un màxim de 150 quilos anuals, reconeixia els drets dels consumidors i fixava uns instruments de control per donar garanties al producte”, explica l’advocat Oriol Casals, codirector de la Comissió Jurídica de l’Observatori Civil de Polítiques de Drogues i portaveu de la comissió promotora de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) #LaRosaVerda.

L’ILP es va aprovar l’estiu passat i només va estar en vigor fins al desembre, quan el TC la va suspendre cautelarment. El mateix havia passat abans amb la llei de Navarra. Tió assegura que els atacs cap al col·lectiu cada vegada són més freqüents perquè la justícia espanyola “no suporta que s’estigui normalitzant el consum de cànnabis”.


 

Els clubs grans, els més perjudicats

Les associacions tenen empara legal, però el cultiu i el tràfic de la marihuana que es consumeix a l’interior viuen en un buit legal. Només es pot consumir cànnabis dins el local i cal un carnet de soci, que només s’obté per la recomanació d’un altre soci.

Les petites associacions estan avalades pel Suprem, però els grans clubs, amb centenars de socis, són els que pateixen les conseqüències de la no-regulació. Els tribunals els acusen de poder fer tràfic de drogues.

La inseguretat jurídica ha portat diverses associacions a judicis. “Com que moltes de les entitats de la federació estan perseguides per la justícia, hem decidit que liquidarem la FEDCAC”, explica el seu president.

El portaveu de la comissió promotora de l’ILP espera rebre el suport de la majoria dels partits polítics. “La llei està actuant de manera arbitrària, i una regulació permetria que la substància estigués més controlada, milloraria la salut pública en general perquè els cultius no serien clandestins sinó declarats i el Departament de Salut en tindria constància”, va aclarir Casals. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari