En marxa la campanya #StopTheDeal per anul·lar l’acord UE-Turquia sobre persones refugiades

Suport Tercer Sector – Fundesplai
Autor/a: 
Júlia Hinojo
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

En marxa la campanya #StopTheDeal per anul·lar l’acord UE-Turquia sobre persones refugiades

Autor/a: 
Júlia Hinojo
Suport Tercer Sector – Fundesplai

Resum: 

El Democracy in Europe Movement engega aquesta iniciativa que convida la ciutadania a implicar-se a través de diverses accions com la recollida de signatures a Internet o l’enviament de cartes a polítics.

#StopTheDeal s’ha creat per donar suport al recurs presentat des de Barcelona al Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) per evitar l’expulsió a Turquia de les persones refugiades que arriben a Grècia. L’acord entre la UE i Turquia es va aprovar el 20 de març i des de llavors es calcula que unes 500 persones han estat deportades, segons ha explicat en una entrevista l’exfiscal anticorrupció que ha coordinat el recurs d’anul·lació, Carlos Jiménez Villarejo.

“Es tracta d’un acord vergonyós que envia un missatge aterrador a la resta del món: que els homes, dones i nens que aconsegueixen sobreviure al perillós viatge i als horrors de la guerra, a la persecució i situacions d’extraordinària vulnerabilitat, no són benvinguts a Europa”, s’explica al web de la campanya.

La iniciativa, impulsada per Democracy in Europe Movement (DiEM25), compta amb un vídeo gravat a Grècia i publicat l’1 de desembre en què l’ex-ministre de Finances grec Yanis Varoufakis es posa del cantó de Villarejo i manté una conversa per Skype amb Shabbir Iqbal, un home paquistanès que, després de fugir del seu país amenaçat de mort per un grup islamista, va arribar a Lesbos, Grècia, sense papers.

Li han denegat l’asil dues vegades i si el detenen el poden deportar en qualsevol moment. “M’agradaria estar amb la meva dona i els meus fills on la nostra vida sigui segura”, explica Iqbal al vídeo.

L’última campanya de DiEM25 anima a signar a través de Change.org la petició per salvar Shabbir i parar l’acord entre la UE i Turquia. També es fa una crida a la ciutadania perquè participi en esdeveniments, debats i manifestacions amb el grups locals de voluntaris de DiEM que hi ha repartits per tot el continent. L’altra opció que s’ofereix des de DiEM25 és contactar amb els representants polítics a partir de la carta que han penjat com a model.

Un total de 30.000 persones de 125 països diferents formen part del moviment democràtic paneuropeu transfronterer que representa DiEM25. L’associació exigeix canvis en les institucions de la UE, sobretot en els àmbits de deute, banca, pobresa i migració.

Informació relacionada:

Entitats catalanes recorren davant el Tribunal de Justícia de la UE l’acord entre Europa i Turquia sobre persones refugiades.

La UE inicia les primeres deportacions de refugiats a Turquia.

Entrevista a Carlos Jiménez Villarejo, exfiscal anticorrupció.

Afegeix un comentari nou