Àmbit de la notícia
Jurídic

Carlos Jiménez Villarejo: “S’ha reubicat el 6,5% de les persones refugiades que la UE va prometre”

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Fundesplai
Autor/a
Júlia Hinojo
  • Carlos Jiménez Villarejo, ex-fiscal anticorrupció. Font: Viquipèdia

Carlos Jiménez Villarejo, ex-fiscal anticorrupció, ha coordinat el recurs presentat per tres organitzacions catalanes que pretén aturar les deportacions de persones refugiades de Grècia a Turquia.

El 20 de març es va aprovar l’acord entre la UE i Turquia per expulsar les persones immigrants "irregulars" de Grècia a Turquia. Des de llavors, entitats com la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR) i Amnistia Internacional l’han denunciat.

L’última campanya en contra l’ha engegat Democracy in Europe Movement (DiEM25) amb #StopTheDeal, una iniciativa que dóna suport al recurs interposat per l'Associació Catalana de Juristes Demòcrates, la Fundació Congrés Català de Salut Mental i Lafede.cat.


El recurs ja ha estat admès?

El recurs es va presentar el dia 29 de novembre, per tant, és impossible que ja hagi estat admès.


És molt difícil tenir dades del número de persones deportades a Turquia des de l’aprovació de l’acord. Tens una dada estimada?

Les persones deportades a Turquia es calcula que van ser, segons diverses fonts consultades, al voltant de 500. Però és important constatar el següent. Segons dues directives comunitàries de setembre del 2015 –que es citen detalladament en el curs– , entre 2014 i fins aquell mes del 2015, van arribar a les costes europees, principalment a Grècia, 547.000 persones, de les quals unes 60.000 romanen encara a Grècia en condicions deplorables (segons un informe d’Amnistia Internacional del 14 de setembre d’aquest any).

La majoria ha de quedar-se retinguda a estats fronterers amb Grècia i altres s’ha de suposar que van entrar a altres estats de la Unió.


Abans de presentar el recurs, s’havia interposat alguna altra denúncia contra l’acord?

La Comisión Española de Ayuda al Refugiado (CEAR) evidencia aquesta situació en denúncies a la Comissió Europea, al Defensor del Poble Europeu i a altres òrgans. La resposta va consistir en acusar rebut o dir que tot era legal, sense majors conseqüències.


Des del Consell Europeu asseguren que el retorn de les persones immigrants irregulars de Grècia a Turquia es fa en plena conformitat amb el Dret Internacional i de la UE, ja que descarta “qualsevol tipus d’expulsió col·lectiva”, segons l’acord del Consell.

El criteri de la UE sobre la legalitat dels seus actes és, lògicament en defensa de les seves tesis, però això és el que es discuteix. Per exemple, aquelles directives que obligaven a reubicar 160.000 refugiats entre els estats membres no s’han complert en absolut. Segons Amnistia Internacional, actualment s’han reubicat 3.734 persones: El 6,5% del que s’havia promès.


Quan se sabrà si el recurs prospera?

La data de la sentència és imprevisible per més que hem demanat que es tramiti amb celeritat a través del que s’anomena “procediment accelerat”. Però no tenen un termini prefixat.


En el cas que el Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) consideri legal l’acord, es pot recórrer a altres instàncies?

Si la sentència fos desfavorable, es podria interposar davant el propi Tribunal recurs de cassació. La situació és catastròfica.


Informacions relacionades:

En marxa una campanya global per evitar deportacions a Turquia.

Entitats catalanes recorren davant el Tribunal de Justícia de la UE l’acord entre Europa i Turquia sobre persones refugiades.

La UE inicia les primeres deportacions de refugiats a Turquia.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari