Es crea l'Observatori de la Igualtat de Gènere a Catalunya

Suport Tercer Sector – Jurídic
Autor/a: 
Júlia Hinojo
La creació de l'observatori era una de les mesures a complir contemplades a la Llei d'igualtat de gènere del 2015 Font: Pixabay
La creació de l'Observatori era una de les mesures a complir contemplades a la Llei d'igualtat de gènere del 2015
Les línies d'actuació de l'òrgan es centraran en la violència masclista, la situació laboral i la imatge pública de la dona Font: Pixabay
Les línies d'actuació de l'òrgan es centraran en la violència masclista, la situació laboral i la imatge pública de la dona
Teresa Pitarch havia de presidir l'Observatori, però després de ser cessada del càrrec de presidenta de l'ICD, s'haurà de nomenar una altra persona Font: Wikipedia
Teresa Pitarch havia de presidir l'Observatori, però després de ser cessada del càrrec de presidenta de l'ICD, s'haurà de nomenar una altra persona

Es crea l'Observatori de la Igualtat de Gènere a Catalunya

Autor/a: 
Júlia Hinojo
Suport Tercer Sector – Jurídic

Resum: 

L'organisme assessor està adscrit a l'Institut Català de les Dones i guiarà el Govern en matèria d'igualtat per millorar polítiques públiques.

El Govern català ha creat l’Observatori de la Igualtat de Gènere (OIG), un òrgan que s’encarregarà d’assessorar els diversos departaments per millorar les polítiques públiques en matèria d’igualtat. L’objectiu és proposar actuacions que corregeixin situacions de desigualtat de gènere i violència masclista.

L’òrgan està inscrit a l’Institut Català de les Dones (IDC) i neix per complir amb la Llei d’igualtat efectiva de dones i homes, que es va aprovar el 2015 i contemplava la creació d’aquest organisme com a mesura per garantir la igualtat de gènere.

L’OIG assessorarà al govern a partir del que es conclogui en els informes que elaboraran periòdicament. Un dels propòsits del nou organisme és dissenyar un sistema d’indicadors per donar a conèixer l’evolució de les desigualtats de gènere a Catalunya i els motius de la seva persistència.

“Els indicadors ens permetran comparar la situació de les dones a Catalunya al llarg del temps, per veure si avancem o no, i també podrem fer una comparació amb altres països”, apunta Núria Balada, directora de l’OIG.

Els estudis giraran al voltant de la violència masclista, la situació laboral i de la imatge pública de les dones. Es farà el seguiment dels estereotips i de la banalització de la violència masclista als mitjans de comunicació. “Són tres línies estratègiques que la llei del 2015 ja marcava”, afegeix Balada.

L’òrgan està format per membres de diversos departaments del govern i per persones de la societat civil i del tercer sector. La presidenta havia de ser Teresa Pitarch, però la seva baixa del PDeCAT, formalitzada a principis de juny, va suposar que la cessessin del seu càrrec com a presidenta de l’ICD, així que encara no se sap qui la substituirà. Pitarch va abandonar el carnet de militant després que ho fes l’exconseller Germà Gordó, amb qui formava part de Nova Convergència, corrent intern del partit.

“Ara hem establert les funcions, cal acabar de constituir-nos, fer els nomenaments i convocar la primera reunió formal. Encara no hi ha data, però es farà en breu”, assenyala Balada.

Afegeix un comentari nou