Es presenta el I Baròmetre de l'Ocupació al Tercer Sector

Autor/a: 
Suport Associatiu

Es presenta el I Baròmetre de l'Ocupació al Tercer Sector

Autor/a: 
Suport Associatiu

Resum: 

La Confederació i l’Observatori del Tercer Sector han presentat un treball on es recullen les dades de l’ocupació en el sector.

El passat 28 d’abril, va tenir lloc a l’Auditori del Museu Marítim de Barcelona la presentació del I Baròmetre de l’ocupació del Tercer Sector Social amb la presència, entre d’altres, de Xavier Lòpez, Director General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, de Xavier Puig, president de La Confederació Patronal del Tercer Sector Social de Catalunya, i de Pau Vidal, Director de l’Observatori del Tercer Sector.

Aquesta és una iniciativa que pretén reflectir, mitjançant dades objectives, la situació de les relacions laborals a les entitats del Tercer Sector. Per aquest motiu, l’acte va finalitzar amb una taula rodona amb membres d’entitats com la Fundació per l’Atenció de Persones Dependents, Delta SCCl, Creu Roja Catalunya, INTRESS, Associació Esclat, CRAE Kairós, Fundesplai o Càritas Diocesana de Catalunya.

Durant la presentació del Baròmetre es van posar de manifest diferents aspectes, alguns dels quals recollim a continuació:

  • Predomini de la PIME al sector: el 92% de les entitats del sector social a Catalunya tenen un número de treballadors inferior a 250 i el 38% d’elles es mouen entre 10 i 49 persones. Per tant, podríem assegurar que la PIME és el tipus d’entitat predominant.
  • Una escala salarial ajustada: els salaris en el sector es mouen en una ratio mitjana d’1 a 3, és a dir, el salari més alt ho és només en tres vegades respecte al més baix. Aquest aspecte contrasta amb les empreses de l’IBEX 35 on la ratio és d’1 a 7.
  • Feminització: les dades de l’estudi posen de manifest que ens trobem amb un sector evidentment feminitzat, donat que les dones ocupen el 71% dels llocs de treball enfront el 47% del mercat laboral a Catalunya.
  • Regulació imprescindible i potser excessiva: fins a 35 convenis diferents s’apliquen en el sector, aspecte que posa de manifest que s’opta per una regulació efectiva però potser també per un excés de convenis diferents.
  • Predomini dels contractes temporals i a temps parcial: només el 58% dels contractes realitzats al Tercer Sector són indefinits, front el 82% del mercat laboral català. El mateix succeeix amb les jornades: aquestes són completes en el 85% dels contractes de Catalunya i només en el 44% dels realitzats al Tercer Sector. S’entén que el finançament públic en períodes molt concrets és un dels principals motius.

Altres aspectes que s’han posat de manifest és la resistència del sector davant la crisi, la reducció de llocs de treball vinculada a la reducció del finançament públic i la resposta a aquesta situació optant més per la reestructuració de plantilles que pels acomiadaments.

La Confederació ha posat a disposició de qualsevol interessat un resum dels aspectes més importants d’un baròmetre que neix amb una clara intenció de continuïtat.

Afegeix un comentari nou