Es redueixen els terminis de resolució de la renda garantida
Comparteix
El decret 28/2020 aprovat a finals de juliol estableix mesures urgents per harmonitzar prestacions amb l’ingrés mínim vital.
L’objectiu del decret 28/2020 és modificar la llei de la renda garantida per garantir la implantació correcta de l’ingrés mínim vital (IMV) a Catalunya, un ajut estatal per a persones amb rendes mínimes. L’IMV és l’ajut que es va crear al juny arran de la crisi del Covid-19 i és molt similar a la renda garantida ciutadana (RGC), l’ajut autonòmic que s’atorga des de la Generalitat des del 2017 i que és incompatible amb l’IMV.
Les persones o famílies que opten per l’IMV i els deneguen la sol·licitud després dels tres mesos d’espera de termini, han de demanar la RGC i esperar tres mesos més per saber-ne la resolució. Per evitar aquesta llarga espera s’ha aprovat la reducció dels terminis de resolució de la renda garantida. Així, a través d’aquest decret, aprovat el 21 de juliol, s’aconsegueix reduir el temps d’espera per a les famílies en situació de vulnerabilitat econòmica que han sol·licitat la RGC després que els deneguessin l’IMV.
De la mateixa manera, també s’ha aprovat reduir el termini de resolució de la prestació complementària als ajuts, les pensions i les prestacions estatals a l’ingrés mínim vital per a les persones a qui se’ls ha aprovat la sol·licitud de l’IMV.
Garantia de cobrament
D’altra banda, es garanteix que les famílies que fins al 15 de desembre sol·licitin la RGC cobraran la prestació de la renda garantida o la complementària als ajuts, pensions i prestacions estatals fins que es resolgui si cobren o no l’IMV.
A més, es preveu que el pagament de l’IMV tindrà efectes retroactius des de l’1 de juny del 2020 per a totes les sol·licituds fetes fins als 15 de setembre de 2020.
Unificar processos
El decret unificarà els mètodes de presentació de la sol·licitud i la documentació corresponent per mitjà de declaracions responsables. D’aquesta manera es volen generar espais comuns entre l’RGC i l’IMV.
Aquesta harmonització comporta la reducció del termini de resolució de la prestació de quatre a tres mesos i el manteniment del silenci positiu. Per tant, es redueix el termini que té la Generalitat per resoldre i notificar la sol·licitud de l’RGC per equiparar-lo amb els altres tipus de prestacions.
Els requisits continuen sent diferents
En un comunicat del col·lectiu impulsor de la Iniciativa Legislativa per a la RGC es critica que el decret només harmonitza aspectes tècnics i burocràtics. “En cap cas pretén una harmonització del contingut del dret a la RGC, dels requisits d’accés, de les quanties econòmiques... en relació a la prestació de l’IMV”, apunten des de la plataforma.
“El més central del decret és la suspensió del termini per dictar noves resolucions d’aprovació o denegació de la RGC fins després que la Seguretat Social resolgui les sol·licituds de l’IMV, en perjudici del dret de la ciutadania que té necessitat urgent i que han sol·licitat o volen sol·licitar la prestació de la RGC”, s’explica al text.
Afegeix un nou comentari