La justícia fa un primer pas per un servei de menjador educatiu

Suport Tercer Sector – Jurídic
Autor/a: 
Yaiza Cuevas
 Font:
Font:
 Font:
Font:

La justícia fa un primer pas per un servei de menjador educatiu

Autor/a: 
Yaiza Cuevas
Suport Tercer Sector – Jurídic

Resum: 

El Tribunal Català de Contractes del Sector públic, arrel del recurs presentat per l’Associació catalana d’Empreses de Lleure Educació i Cultura, ha decidit suspendre l’Acord Marc per a la prestació del servei de menjadors escolars.

El passat 11 de gener el Tribunal Català de Contractes del Sector públic, arrel del recurs presentat per l’Associació catalana d’Empreses de Lleure Educació i Cultura (ACELLEC), va decidir suspendre l’Acord Marc per a la prestació del servei de menjadors escolars al Maresme i el Vallès Oriental, aprovat pel govern.

Aquesta controvèrsia no es nova, doncs l’estiu passat el mateix Tribunal ja va declarar la seva nul·litat parcial per mancances jurídiques.

Després de ser declarada la nul·litat parcial, el Departament d’Ensenyament va aprovar, en la primera setmana de desembre, un nou Acord Marc amb les modificacions pertinents.

No obstant això, són molts els que han manifestat que el nou text segueix tenint els mateixos errors que ja van ser denunciats i, és per això, que l’ACELLEC va decidir tornar a recórrer l’Acord Marc.

D’acord amb l’ACELLEC i la Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de Catalunya (FAPAC), la fórmula contractual d’aquest acord, que agrupa i uniformitza la licitació del conjunt de centres escolars d’un territori en concret, atorgant en pac un conjunt de centres, no és adequat.

Entenen doncs, que el fet que no s’atengui a les necessitats singulars de cada centre i que es deixi al marge a les pròpies escoles de tota facultat d’elecció, fa que la gestió no sigui idònia i es vulneri el principi de proximitat en la gestió, que ha d’imperar sempre en l’àmbit de la prestació de serveis.

A més, consideren que aquest nou model priva a les petites i mitjanes empreses de l’accés a la seva prestació, ja que és requisit essencial que acreditin una capacitat econòmica o una experiència de com a mínim 3 anys en treballs similars.

També, s’ha criticat que l’acord no contempla el servei de menjador escolar com un servei educatiu, sinó que el supedita únicament a l’àmbit de l’hostaleria i la restauració. Com a conseqüència d’això, no es reconeix la condició d’educadors als monitors que s’encarreguen del servei, ni tampoc s’exigeix a les empreses, que fora del temps del dinar, contractin altra cosa que respongui a criteris diferents de vigilància dels menors, deixant al marge tot element educatiu.

Tal i com ha establert l’ACELLEC el menjador escolar representa el 30% del temps que els nens i nenes són cada dia a l’escola, per la qual cosa, és poc adequat deixar al marge el projecte educatiu del centre un període tan llarg de temps i es contradictori amb el criteri d’autonomia dels centres.

Afegeix un comentari nou