La llei espanyola de Transparència també obliga al Tercer Sector català
Comparteix
A finals de l’any passat, l’Estat va aprovar la Llei de Transparència, accés a la informació pública i bon govern sobre la publicitat que hauran de fer efectiva les Administracions públiques i òrgans institucionals.
La Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i al bon govern, aprovada per l’Administració de l’Estat pretén incrementar i reforçar la transparència en l’activitat pública, obligant les administracions, els òrgans públics, les entitats públiques, i algunes d’aquelles que són privades però ofereixen serveis suportats amb fons públics a fer publicitat activa sobre la forma en què aquests fons es gestionen, de manera que hauran de difondre determinada informació als seus portals web.
D'acord amb l'exposició de motius integrada a la llei, es pretén una millor fiscalització de l’activitat pública i crear una eina de participació ciutadana per a una regeneració democràtica, un creixement econòmic i un òptim desenvolupament social.
A més, contempla la coexistència d’altres normes autonòmiques i locals que regulin i ampliïn les mesures per a la transparència i el bon govern. En aquesta direcció està en procés de debat parlamentari a Catalunya la futura llei de transparència, accés a la informació pública i bon govern, de la qual actualment es pot accedir al text de proposició de llei publicat al portal web del Parlament de Catalunya Esco 136.
Una eina fonamental per a l’aplicació de la norma de transparència serà el Portal de Transparència Pública que actualment està en procés de creació. Vol ser un punt de difusió i aplegar tots els continguts que han de ser objecte de publicació segons la norma i aquella informació que es sol·liciti amb major freqüència per part dels ciutadans i ciutadanes.
Per altra banda, la llei configura el dret d’accés a la informació pública de les persones i estableix les obligacions de bon govern que han d’assumir els responsables públics.
L’òrgan encarregat de controlar el compliment de la llei serà el Consell de transparència i bon govern que, de moment, no s'ha creat malgrat que han transcorregut els tres mesos que marca la mateixa llei per a regular el seu estatut orgànic
Per a més informació detallada sobre com afecta l’aplicació de la llei de transparència i bon govern estatal a les entitats del tercer sector, podeu accedir al recurs publicat al Portal de Xarxanet.
Sobre aquesta qüestió, el passat 18 de febrer, la Fundació Pere Tarrés en col·laboració amb el bufet PWC, va realitzar una Jornada de debat sobre la Llei de transparència i bon govern de l’Estat, on es van puntualitzar certes crítiques i per part de representants d’entitats socials, de l’administració pública i del món jurídic.
Els ponents consideren que la llei s’ha redactat i aprovat sense comptar amb la presència i opinió dels representants del tercer sector, tot i afectar de ple als seus interessos. Per això, des de la jornada es va fer una crida a les Plataformes, Federacions i a la Taula del Tercer Sector Social, per tal de que prenguin partit en el treball de redacció i de debat de la llei d’acompanyament de pressupostos de l’Estat, la llei del tercer sector estatal i la llei de transparència, accés a la informació pública i bon govern que actualment s’està tramitant en el Parlament de Catalunya.
Comentaris
Bon dia, efectivament el portal que s’ha hipervinculat a la noticia no és oficial. Ha estat un error d’apreciació que ha estat immediatament resolt. Moltes gràcies per la seva aportació i restem a la vostra disposició per qualsevol aclariment més.
L'enllaç que publiqueu quan parleu de Portal de transparència Pública sembla, per com el presenteu, que es refereixi a un Portal Públic Oficial i no ho és.
Perquè en feu difusió en els termes expressats?
Considero que hi ha eines i institucions que estan abordant la problemàtica amb més encert.
En qualsevol cas, convido a què corregiu el redactat per deixar clar que es tracta d'una iniciativa més en el camp d'afavorir la "Transparència i el bon govern" però deixant clar també que no és cap portal de referència ni tampoc oficial.
Atentament, Servei de Joventut del Pallars Sobirà